lauantai 25. kesäkuuta 2016

John Green: Teoria Katherinesta

Rakennuksen vieressä oli käsinmaalattu kyltti, jossa luki: Gutshotin kuningaskunta - Arkkiherttua Franz Ferdinandin viimeinen leposija / kylmää olutta ja virvokkeita / syöttejä.

John Green kirjoittaa nuorisokirjoja, ja tällä kertaa luin Greenin järjestyksessä toisen julkaistun teoksen: Teoria Katherinesta. Kirja on julkaistu Yhdysvalloissa vuonna 2006, mutta suomennettu vasta nyt kymmenen vuotta myöhemmin muiden hyvin menestyneiden kirjojen perässä. Ensimmäinen suomennettu kirja, Tähtiin kirjoitettu virhe, kertoi kahdesta syöpään sairastuneesta nuoresta. Toinen kirja, Kaikki viimeiset sanat, joka oli Greenin ensimmäinen julkaistu teos, kertoi sisäoppilaitoksessa ystävystyneiden nuorten elämästä ja ongelmista. Kolmas suomennettu teos, Arvoitus nimeltä Margo, oli teos nuorista, jotka etsivät Margoa, joka oli karannut kotoa.

Puuttuva pala hänen mahassaan teki niin kipeää, että Colinin oli lakattava pohtimasta teoriaansa, ja hän saattoi vain ihmetellä, miten jonkin poissaolo saattoi aiheuttaa sellaista tuskaa.

Teoria Katherinesta teoksen päähenkilö oli 17-vuotias Colin, joka oli ollut lapsinero. Tämä vaikutti hänen elämäänsä, sillä yleensä lahjakkaista lapsista ei pidetä koulussa, siis muut lapset eivät pidä. Colin oli kuitenkin onnistunut 8-vuotiaana hurmaamaan samanikäisen Katherinen ja tästä alkoi hänen pakkomielteensä Katherine-nimisiin tyttöihin. Siispä tällä kertaa hänen sydämensä oli särkenyt yhdeksästoista Katherine. Kirjan kuvioissa käydään läpi tätä jättämisjuttua perusteellisesti. Colin yrittää kehitellä oman teoriansa siitä, miten pian seurustelevan parin toinen henkilö jättää toisen ja kumpi heistä on se jättäjä.

Colinilla oli kesäloma ja nyt oli aikaa viettää hiukan erilainen kesäloma. Vanhemmat ehdottivat lisäkursseja opintoihin, mutta yhdessä ystävänsä Hassanin kanssa, lapsinero oli saanut sittenkin ystävän,  pojat päättivät lähteä roadtripille, kiertämään autolla Yhdysvaltoja. Matkalla he pysähtyivät keskilännessä sijaitsevaan Gutshotiin katsomaan arkkiherttia Franz Ferdinandin hautaa ja jäivät sitten saman tien kesätöihin Gutshotiin. Gutshotin nuoriso tuli tutuksi ja nuorison vapaa-ajan vietto. Pikkuhiljaa Colinin sydänsuru alkoi haaleta ja se teoria, ehkäpä sitä kannattaa vielä hioa Colin, olet vielä niin nuorikin ja elämästä kannattaa nauttia.

Ja ensimmäisen kerran elämässään hän hymyili ajatellessaan alati koittavaa ääretöntä tulevaisuutta, joka oli hänen edessään.

John Green, Teoria Katherinesta ***
suom. Helene Bützow
WSOY 2016
s. 312
An Abundance of Katherines 2006

Kristan bloggaus
Marian bloggaus

4 kommenttia:

 1. Olen lukenut kirjan Tähtiin kirjoitettu virhe ja katsonut leffan. Jännä, että näitä on lisääkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta Tähtiin kirjoitettu virhe on ollut paras kirja. Onhan se tietysti kamalaa, että sairastaa jotain inhottavaa syöpää, mutta minusta Green onnistui hyvin kirjan teeman kanssa. Leffa on vieläkin katsomatta.

   Poista
 2. Minustakin Tähtiin kirjoitettu virhe oli paras, siinä oli niin paljon tunnetta mukana. Mutta tämäkin oli kyllä oikein mukavaa luettavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähtiin kirjoitettu virhe, et arvaa kuinka itkeä pillitin ja sitten taas sain nauraa. Greenin tuotannosta näkee, että kirjat paranevat kirja kirjalta. Kun lukee näitä alkupään kirjoja, niin ne ovat vielä ehkä raakileita ja Green hakee omaa tyyliään. Se huippu tapahtui sitten Tähtiin kirjoitetussa virheessä.

   Poista