maanantai 3. lokakuuta 2016

Muriel Barbery: Haltiaelämää

Olento puhuu hänelle hiljaa. Silloin tyttö näkee. Hän ei ymmärrä olennon puhetta mutta näkee samankaltaisen lumisen illan kotikylässä ja kotitilallaan: kotitalon ulko-ovelle lumen valkeuteen on laskettu valkoinen mytty. Ja tuo mytty on hän itse.

Lämminhenkisen Siilin eleganssin kirjoittaja ranskalainen Muriel Barbery on aloittanut uuden kenties kokonaisen fantasiakirjasarjan kirjalla Haltiaelämää. Kirjan nimestä voi jo päätellä, että kirjassa tapahtuu yliluonnollisia asioita ja tapahtumia. Kirjan päähenkilöt ovat kaksi tyttöä, Maria ja Clara, jotka on viety syntymänsä jälkeen eri maihin, ja molemmat saivat rakastavat perheet luonnon keskeltä. He oppivat kuulemaan ihmisten kertomia vanhoja tarinoita ja tuntemaan luonnon viisauden ja rakastamaan eläimiä. Molemmille tytöille on suunnitelmat, elämäntarinat ja kohtalot, jotka kietoutuvat toisiinsa satumaisen kertomuksen lumovoimalla. Tässä fantasiakirjassa kohtaavat sekä hyvä että paha. Kirja on alkusoittoa todella voimakkaalle pahuudelle. Molemmilla tytöillä on omat erityistaitonsa ja -lahjansa, joiden avulla he tulevat vastustamaan pahuutta kirjojen kuvioissa.

Katsokaas kun tämä on satua, mutta tämä on myös totta. Kuka osaa erottaa ne toisistaan? 

Muriel Barbery on saanut myös Haltijaelämään vaikutteita japanilaisuudesta asuessaan Japanissa, puutarhojen taianomaisesta estetiikasta ja unelmoinnista ja kauneudesta. Haltijaelämää on kaunis kirja. Teksti on soljuvaa, unenomaista ja satumaista. Tapahtumat ovat kuin hengettömiä, toisessa ulottuvuudessa tapahtuvia, sillä kirjassa on mahdollista katsoa yli maiden, yli ajatusten, myös tulevaisuuteen ja menneisyyteen. Todellakin kirjassa on haltioita, mutta lukijalta kestää kauan, ennen kuin hän oivaltaa kuka on haltia ja kuka ei.

Haltijaelämää ei heti temmannut minua mukaansa, mutta koin kirjan uskomattoman kauneuden. Tapahtumien kiihtyessä olin jo täysillä mukana, mutta kirja ei lumonnut minua tarpeeksi. Voin nähdä kirjan kuvina silmissäni kuin katsoisin elokuvaa. Suosittelen kirjaa fantasiakirjojen ystäville ja nuorille. He tulevat rakastamaan tätä kirjaa.

Sinä kannat kaikkia unelmia
ja astelet lumisella taivaalla
helmikuun routamaan alla

Muriel Barbery, Haltiaelämää ****
suom. Lotta Toivanen
Gummerus 2016
s. 270
La vie des elfes 2015

Kristan bloggaus
Marian bloggaus
Kaisa Reettan bloggaus




14 kommenttia:

  1. Muriel Barberyn Siilin eleganssi pitäisi lukea, mutta tästä en ole niin vakuuttunut, kun olen blogeista lukenut. No, luen ainakin Siilin eleganssin ensin ja katson josko sitten tämä vielä kiinnostaisi. Tämä ei ole ollut niin pidetty kirja, mutta kiva että sulle ainakin osittain toimi, vaikkei täysin lumonnutkaan. :)
    Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia kommentista :)
      Siilin eleganssi on niin sanoinkuvaamattoman lempeä kirja, johon tuo reippautta ja nuorekkuutta sekä uusia ajatuksia nuori tyttö. Jännä juttu muuten, että näitä kirjoja yhdistää varhaisnuoret tytöt.
      Hän on kirjoittanut myös Kulinaristin kuoleman, jota en ole lukenut.

      Poista
  2. Tämä on saanut ristiriitaisen vastaanoton blogeissa: sinä enemmän pidit, jotkut eivät. Itse en ole tätä vielä lukenut, mutta aion jossain välissä lukea. Saa nähdä, miten sitten käy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että pidät kirjan kauneudesta ja hienosta tarinasta. Aion kyllä lukea jatkokirjankin.

      Poista
  3. Olen silmäillyt tätä, mutta en oikein ehdoin tahdoin lähde tähän nyt. Siilin eleganssi on huikea ja katsoin sen juuri elokuvana. Ja pidin siitä. Lähdin tässä kuussa lukuhaasteeseen, jossa tulen lukemaan fantasiaa ym. Kuitenkin tällä hetkellä kaipaan vastapainoksi aivan erilaista. Luin juuri Murakamin novellikokoelman ja pidin valtavasti. Huomasin siinä saman, että pidin enemmän novelleista, joissa ei ollut fantasian elementtejä. Haltiaelämän kansi on mykistävän kaunis ja oikein ajoitettuna pidän tästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kansikuva on todella lumoava ja kuvaa kirjan tarinaa hyvin. Ainoa miinus tulee tuosta mainospyörylästä kannessa.
      Jokin ihana novellikirja pitäisi nyt lukea ihan piakkoin. On tullut sellainen novellinnälkä.
      Luet sitten, kun aika on sopiva uppoutua sadun ja fantasian maailmaan.

      Poista
  4. Olipa mukava lukea arviosi tästä kirjasta. Olen ihastellut tämän kirjan kantta ja nimea instan puolella monen bloggarin tilillä ja miettinyt, millainen kirja on kyseessä. Luulen, että pitäisi tästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kia :)
      uskon, että kirja on sinun mieleinen, sillä tässä on satua ja fantasiaa todella kauniisti kirjoitettuna.

      Poista
  5. eipä ollut Haltiaelämää minunkaan kirja ihan täydelleen, mutta kaunis, kaunis tarina! Nappaan linkin mukaani :)

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisa Reetta :)
      Joillakin on uskomaton taito kirjoittaa kauniisti, Muriel Barberylla on se taito ja suomentaja on taiten tehnyt kirjasta kauniin meille suomalaisille.

      Poista
  6. Kiva että kirjoitit tästä. Aloitin eilen yhtä fantasiakirjaa ( = Naondel ) ja totesin hämmästyneenä että sehän sopii minulle - öh, olen ennakkoluuloisesti kuvitellut että fantasia ei ole minun lukemistoani. Miten tyhmä sitä voikaan olla :D (Edelleenkin kyllä huomaan hitusen haraavani vastaan.)

    Siilin eleganssi on hieno tarina. Näin elokuvan ja minulla on kirja ranskaksi. Jaa että on asunut Japanissa? Huisia, se selittää paljon ! Taas hyvä postaus sinulta. Kivaa viikkoa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinäkin olet varmasti lukenut lapsille satuja ja fantasiakirjoja. Ja uskon, että olet pitänyt niistä. Tämän kirjan tarina on niin erikoinen, että pidän sitä sadun ja fantasian sekoituksena. Kirja on monikerroksinen ja kirjahan jatkuu siitä mihin se jäi, joten toivottavasti odottavan aika ei tule pitkäksi.

      Poista
  7. Olen lukenut Siilin eleganssin, enkä muista siitä enää mitään! :D Vai se jäi mieleen, että siinä oli jokin filosofiaan ärsyttävä juttu. Mutta tämä kirja kuulostaa hyvältä: haltijat, puutarhat ja sadunomaisuus. Ensin pitäisi vain lukea loppuun eräs 700-sivuinen järkäle, goottista kauhutunnelmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjailija on filosofi, joten sitä näissä kirjoissa kyllä on mm. vastakohtaisuuksia: rikas-köyhä, viisas-vähemmän viisas, koulutettu-kouluttamaton.
      Minä muistan Siilin eleganssin hyvin, aivan kuin olisin viime viikolla istunut Rouva Michelin kanssa juttelemassa ja Paloma-tyttönen olisi ollut siinä mukana.

      Poista