torstai 27. lokakuuta 2016

Marko Hautala: Torajyvät

"Noita", joku huusi ja ryntäsi Jakobia kohti terävä kivenmurikka kohotettuna. Katseet kääntyivät tulesta, ammottavat silmät, hurjistuneet kasvot. Kuin susia olivat ihmiset, kun maa vietiin jalkojen alta.

Marko Hautala kirjoittaa kauhukirjoja, ja hänen teoksensa Torajyvät sisältää kaikki psykologisen kauhun keinot pelotella lukijaa. Kauhukirjallisuuden ystävät ovat ihastuksissaan Hautalan kirjoista, joilla on myös genreen kuuluvat kirjannimet. Torajyvät ovat jyviä, jotka sisältävät myrkkyä. Jyviä syömällä näkee hallusinaatioita ja tulee varmasti huonovointiseksi. Torajyviä ilmestyy viljaan sienen aiheuttamina. Torajyvät ovat aiheuttaneet sairausepidemioita ja jopa noitaoikeudenkäyntejä satoja vuosia sitten, ennen kuin on tultu tietoisiksi torajyvien vaikutuksesta. Marko Hautalan teoksessa on kaksi kertomuslinjaa, toinen on vuodelta 1697, jolloin noituudesta ja tuhopoltosta syytettynä ollutta Jakob Mörtiä kuljetettiin oikeudenkäyntiin, mutta kaleerivene haaksirikkoutui ja vain yhdeksän henkilöä pelastui eräälle saarelle. Toinen kertomus on nykyajasta ja kertoo lähipiirin kokoontumisesta kyseiselle saarelle. Saarella asunut henkilö oli tutkinut Jakob Mörtin elämää väitöskirjatyössään.

Välkommen till Spegelö, sininen kyltti sanoi. Jenni ei muistanut sellaista viime kerralta. Maisemassa ei ollut paljon muutakaan tuttua. Paitsi tunne, ettei ihminen voisi olla onnellinen täällä, meren saartamana, eristyksissä kaikesta.

Saarella lossimatkojen takana asuivat Markus ja Iina. Iina oli Jennin pikkusisko ja Markus oli Jennin entinen poikaystävä. Markuksen talolle kokoontui lähimpiä omaisia, sillä Iina oli ilmoittanut, että Markus ei eläisi enää kauan. Markus oli vammautunut autokolarissa, ja Iina oli ilmestynyt auttamaan häntä. Markuksen vanhemmat tulivat saarelle. Jenni tuli erityisen poikansa kanssa. Jennillä oli täysi työ poikansa kanssa, sillä tämä oli kova karkaamaan ja eksymään. Saarella poika karkaili jatkuvasti. Pian Jenni huomasi näkevänsä kaikenlaisia kummallisuuksia, punaisena hehkuvaa merta ja kuolleita kaloja rannassa. Liikkuminenkin oli outoa ja hän kaatuili selälleen koko ajan. Muutkin henkilöt käyttäytyivät omituisesti, riitelivät ja huusivat ja tekivät omituisia tempauksia. Kirjan tapahtumat muuttuivat koko ajan pelottavammaksi.

Typerä tyttöparka, siinä luki. Ne haluaa sinun lapsesi. Käsiala oli siisti. Se oli ajalta jolloin miesten ja naisten käsialan saattoi vielä erottaa toisistaan. Häivy heti kun voit. 

Karmaisevan jännittävä kauhukirja kaikenkaikkiaan. Pidin enemmän 1600-luvun kertomuksesta kuin nykyaikaan liittyvästä, silti suosittelen kirjaa luettavaksi näin Halloweenin aikana. En suosittele kirjaa herkille lukijoille. En lukisi itsekään, jos olisin yksin kotona. Kirjan loppu on todella kammottava.

Marko Hautala, Torajyvät ***
Tammi pokkari 2. painos
s. 262
ensim. painos ilmestyi 2011

Kauhutunnelmassa mukana mm. Annika, Ahmu, Marika, Morre, Jussi, Vaarna, Kalaksikukko ja Marke

2 kommenttia:

  1. Ihastuin Hautalan tyyliin Unikoira-teoksessa. Jopa niin paljon, että aion lukea kaikki Hautalat läpi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui miten kirja voi vaikuttaa lukukiinnostukseen :) Minä en taida uskaltaa lukea ihan heti uutta kirjaa Hautalalta, mutta hänellä on paljon lukijoita.

      Poista