lauantai 1. lokakuuta 2016

Camilla Läckberg: Pahanilmanlintu

Hyvä oli syrjäyttänyt pahan. Vai oliko sittenkään? Joskus öisin, kun hän vääntelehti vuoteessaan painajaisten piinaamana, hän ei tiennyt varmasti. Mutta esimerkiksi nyt, päivänvalossa, hän oli vuorenvarma siitä, että hyvä oli voittanut pahan. Paha oli ainoastaan nurkissa lymyilevinä varjoina, se ei uskaltanut näyttää rumia kasvojaan. Juuri niin hän halusikin sen olevan.

Ruotsalaisen Camilla Läckbergin suosittu Patrik Hedström ja Erica Falck - dekkarisarja on ollut huippusuosittu tv-sarjoineen, ja yhdeksän sarjan kirjaa on  suomennettu. Olen lukenut kaikki, mutta blogistani puuttuvat alkupään dekkarit, joten ajattelin täydentää sarjaa näillä Gummeruksen uusilla painoksilla. Neljäs Fjällbackaan sijoittuva sarjan osa on nimeltään Pahanilmanlintu ja kirjan lopussa on rikosnovelli Leskien kahvila. Nyt on osunut nappivalinta kirjan kansikuvaksi, joka sopii hyvin kirjan tapahtumiin ja nimeen.
Edellisessä kirjassa kirjailija Erica Falckin siskolle tapahtui kauheita juttuja ja hän on sen jälkeen muuttanut lapsineen Erican ja Patrikin taloon asumaan. Talo on Erican Ja Annan lapsuudenkoti. Ericalla on kädet täynnä töitä, sillä heidän Maja-vauva ja Annan kaksi lasta ovat hänen hoidettavinaan, koska Anna suree tapahtumia, eikä jaksa tehdä mitään. Erica ja Patrik ovat päättäneet hääpäivästä, mutta aika ei tahdo millään riittää kaikkeen. Eikä Annasta ole apua. Ehkä entisestä poikaystävästä olisi apua...

Idyllisyys ja rauha on lopullisesti poispyyhkäisty paikkakunnalta, sillä siitä pitävät huolen tosi-tv-ohjelman kuvaukset, joita seuraa runsaasti ulkopuolisia. Tanumshedenin poliisiasemalla työskentelevä Patrik  joutuu aikamoiseen pyöritykseen väkivaltaisen rikosaallon tuivertaessa myrskytuulen lailla Fjällbackassa. Poliisien aika kuluu tutkimushommissa ja he tekevät pitkää työpäivää yhä kauemmas leviävän rikosaallon kanssa. Rikosten parissa kuluvat myös viikonloput. Jotain on jäänyt huomaamatta, mikä yhdistää rikokset toisiinsa vai yhdistääkö niitä mikään. Poliiseilla on kiire, sillä kukaan ei halua lisää ruumiita. Lisäksi media on kimpussa koko ajan.

Etäältä kantautuva auton moottorin ääni oli kuitenkin saanut äidin pomppaamaan pystyyn ja komentamaan heidät pelokkaasti takaisin sisään. Äkkiä, heidän oli juostava nopeasti. Ja nimettömän kauhun jahtaamina he olivat kumpikin syöksyneet ovelle ja ovesta sisään, omaan huoneeseensa. Äiti oli juossut perässä ja lukinnut kaikki ulko-ovet.

Camilla Läckbergillä pysyy ohjakset hyvin hanskassa Pahanilmanlinnun tarinassa, vaikka sivuhenkilöitä kertyykin aika liuta. Parasta kirjoissa ovat henkilökuvaukset ja heidän omat tarinansa. Patrikin esimies Mellberg on aikamoinen tyyppi, joka antaa mielellään ohjausvastuun Patrikille, mutta ottaa kaikesta tietysti kunnian itselleen. Tällä kertaa kuvataan Mellbergin vapaa-aikaa erään henkilön seurassa ja voi voi miten sinisilmäiseksi vanhempi herra voi mennä sinisten silmien edessä.
Annakin sai puhtia elämäänsä ja Erica sai hänestä hyvän kaason häihinsä. Tosi-tv-porukka sai lopulta kuvaukset tehtyä, jokainen linssilude kasvonsa tv-ohjelmaan. Rikolliset sitten joutuivat...

Camilla Läckberg, Pahanilmanlintu ****
suom. Outi Menna
Gummerus 2016   9. painos
s. 433 + Leskien kahvila novelli 14 s.
Olycksfågeln 2006
ensim. suomennos Schilds 2009

Läckberg Camilla: Perillinen; Merenneito; Majakanvartija 
Läckberg Camilla: Enkelintekijä
Läckberg Camilla: Leijonankesyttäjä
Läckberg Camilla: Mantelintuoksua lumimyrskyssä

Elinan, Kuuttaren, Ankin ja Lauran postaukset kirjasta.

4 kommenttia:

 1. Mää sain nyt kolmannen Läckbergin käsiini. Näihin kirjoihin kyllä uppoaa suloseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että olet löytänyt Läckbergin kirjat. Ei ne kaikki ole ollut mieleeni, mutta olen lukenut koko sarjan. Ei yhtään haitannut lukea uudestaan.

   Poista
 2. Kiitos tästä! Etsin monesta blogista tietoa nimenomaan tästä, kun olen edelliset kolme lukenut ja tätä en saanut vieläkään, vaikka kirjastot vihdoin uloslainaavat (hassu sana, niinhän ne ovet tehneetkin). Halusin tietää edes vähän, mitä Annalle tapahtui. En tiedä koska saan tämän käsiini, mutta koronan takia olen ollut pouutteessa ja siksi luen nyt Perillistä ennen Pahanoilmanlintua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäkin sarja on parempi lukea oikeassa järjestyksessä, koska henkilöhahmojen omassa elämässä tapahtuu kaikenlaisia muutoksia, kuten oikeassakin elämässä tapahtuu.

   Nämä poikkeusolot rassaavat kaikkia ihmisiä. Onneksi olen kerännyt omia kirjoja hyllyyn, joita olen voinut lukea. Hieno juttu, että sait blogistani tietoa Tiiu :) Kesäkuun alkuun ei ole pitkä aika, jee :) tsemppiä siihen asti ja ehkäpä sieltä kirjastosta saa ensi viikolla kirjoja.

   Poista