keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Anja Kauranen Snellman: Syysprinssi

"Syysprinssi on kertomus nuoruudesta ja hulluudesta. Matka narsistien ajasta sikeään depressioon. Se on surullisen sukupolven rakkaustarina." Anja Kauranen

Anja Kauranen oli 24-vuotias yliopisto-opiskelija, kun hän kohtasi esikoisteoksensa juuri julkaisseen 22-vuotiaan Harri Sirolan. Punk oli kova sana, yhteiskunnallisten päättäjien kyseenalaistaminen, kirjallisuuden harmaahapsien kritisoiminen. Anja Kauranen oli mukana punk-liikkeessä puhujana ja kritisoijana. Anja Kauranen oli pyytänyt Harri Sirolaa erääseen yleisötapahtumaan, se oli heidän ensitapaamisensa. Kysyessään 15 vuotta myöhemmin mielisairaalassa hoidossa olevalta entiseltä rakastetultaan, muistaako tämä ensitapaamisen, Sirola ei muistanut. Eikä ihme, sillä sähköshokkihoidot veivät muistin ja jokainen tapaamiskerta oli kuin ensimmäinen kerta. Sirola oli aina yhtä yllättynyt tapaamisesta Anjan kanssa. Anja Kaurasen Syysprinssi kertoo kahden nuoren kirjailijan rakkaustarinan.

Kuulin jatkuvasti korvissani Syysprinssin käheän naurun, tunsin ihollani hänen pehmeät kämmenensä, hänen huultensa kosketuksen. Öisin hätkähdin hereille kun kuvittelin pienen viileän hopeamunan hipaisevan poskeani.

Anja Kaurasen intohimoromanssi oli myös kolmiodraama, sillä hän asui poikaystävänsä kanssa. Harri Sirola oli jotain ihan muuta kuin turvallinen tavallinen koti ja perhe, Harri Sirola oli valtava tunnemyrsky, joka vei valtavalla voimalla omaan maailmaansa, johon heitä yhdisti rakkaus kirjoihin ja kirjoittamiseen, sanoihin, lauseisiin, runoihin, rakkaus toinen toisiinsa. Kaikki muu oli ulkopuolista. 
Mutta kaikella on aikansa, niin punkillakin. Epäjärjestyksen jälkeen tuli järjestys. Rakkauden jälkeen tuli viha. Turvattomuuden jälkeen turvallisuus. Ihana kosketus muuttui satuttamiseksi. Kauniit sanat rumiksi. Alkuräjähdys paloi loppuun. Tuhkasta ei noussut Fenix-lintu.

Anja Kaurasen Syysprinssi pysyi silti Syysprinssinä. Syysprinssi luki heidän rakkauskertomuksensa käsikirjoituksen ja iloitsi siitä. Nyt vihdoinkin kahdenkymmenen vuoden kirjan julkaisun jälkeen Syysprinssistä on tehty elokuva, jonka pääosia näyttelevät Laura Birn ja Lauri Tilkanen, ohjaajana Alli Haapasalo. Kirja on ehkä jotain muuta, mitä lukijat odottavat. Kirja kertoo myös traagisen ihmiskohtalon, Harri Sirolan mielenterveysongelmat. Kirjassa vaihtelevat rakkaustarina ja parin myöhemmät kohtaamiset. Kirja on synkän kaunis ja niin sydäntäsärkevän koskettava.

"Pupu ja Lammas värisevät yhdessä, mutta eivät pelkää mitään."

Anja Kauranen Snellman, Syysprinssi *****
Kirjassa on elokuvakannet
WSOY Bon-pokkari 2016
s. 159 + kuvia elokuvasta ja yhteiskuva Anja Kaurasesta ja Harri Sirolasta
ensimmäinen painos ilmestyi 1996

Syysprinssin koskettavaan tarinaan ovat tutustuneet mm. Riitta, Ina, Raija ja Henna

Anja Snellman: Antautuminen
Anja Snellman: Pääoma

9 kommenttia:

 1. Löysin meidän hyllystä tämän vuoden 1996 painoksena. En muista olenko lukenut, mitään en joka tapauksessa muista. Luenkin tämän pika pikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tämä oli tuttu ja muistin kirjan sisällön pitkän ajan jälkeen. Kovakantinen kirja on kenties lainassa jollakin tai sitten se on vintillä jossakin kirjalaatikossa. Rempan jälkeen vintille kasaantui useampi laatikollinen kirjoja ja iso osa jäi sinne.
   Tulen sitten lukemaan mitä tykkäsit <3

   Poista
 2. Tykkäsin tosi paljon Pääomasta. Jos tämä on yhtään niin hyvä niin tämä on tosi hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syysprinssi on tosi hyvä omaelämäkerrallinen teos, jota myös Pääoma on. Tykkäsin myös Pääomasta. Olen Kauranen Snellmanin kirjojen ihailija. Ainoa kirja josta en pitänyt oli Lemmikkikaupan tytöt.
   Lue niin tiedät enemmän, suosittelen Syysprinssiä :)

   Poista
 3. Kylläpä nyt alkoi kiinnostaa! En tiennyt tästä kirjasta aiemmin, eli kiitos esittelystä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sannabanana :)
   En ihmettele yhtään, että kirja alkoi kiinnostaa. Tämä on todella hyvä. Mukavia lukuhetkiä sinne kauas merten taa :)

   Poista
 4. Tämä kirja on mennyt minulta aikoinaan ohi, mutta taidan nyt korjata tilanteen ja lukea ainakin kirjan. Laura Birnin vuoksi myös elokuva kiinnostaa vähäsen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura Birn on kyllä upea näyttelijä. Hiukan minua häiritsee se, että elokuvassa on eri nimet, Inka ja Juhana. Syysprinssi on ihana kirjan nimi. Tälle illalle on luvassa elokuvailta.

   Poista
 5. Mulla jäi tänä bloggaamatta, mutta luon kirjan vähän aikaa sitten. Oli vaikuttava, haluan ehdottomasti jossain vaiheessa katsoa elokuvankin :)

  VastaaPoista