torstai 3. elokuuta 2017

Sinikka Nopola: Onko teillä tämmöistä


Sinikka Nopola on tullut tunnetuksi lastenkirjoista, joita hän on kirjoittanut siskonsa Tiina Nopolan kanssa. Onko teillä tämmöistä? teos on ensimmäinen Sinikka Nopolan kirjoittama aikuisten kirja, jonka luin. Arja bloggasi Onko teillä tämmöistä? teoksesta ja kiinnostuin kirjasta kovasti. Kirja laittaa ajattelemaan omaa käytöstä ja pinttyneitä tapoja, kirja suorastaan huiskauttaa hämähäkin verkot silmäkulmista ja katse kirkastuu ja näköalat laajenee. Arja kertoi bloggauksessaan miten pakastimen puhdistus laajeni aika laajaksi operaatioksi, sillä siivotessa silmään tarttui kaikkea sellaista mikä alkoi häiritä silmää. Tämä liittyy tuohon kirjan otsikkoon.

Meillä on tämmöistä : Meidän saarikoti on vanha, jostakin 30-luvulta ja sitä on laajennettu 40-luvulla. No aikojen kuluessa sinne on kuskattu kaikki suvun vanhat huonekalut, telkkarit, pakastimet ym. arvottomat roinat, joten tavaraa on, vaikka on me sitä viety veneellä romukeräämöihin ja poltettu, mutta se ei näköjään ikinä lopu nyt kun nuoriso on keksinyt tuoda tavaransa sinne. Pitänee laittaa kyltti, että tänne jätetyt tavarat poltetaan.

Viimeksi, kun mies aikoi polttaa tavaraa ajattelin heitellä yläkerrasta vanhaa romua polttokasaan. Loppujen lopuksi heitin ikkunasta pihalle kolme sohvaa, neljä nojatuolia, kirjahyllyn, sohvapöydän, 10 patjaa, ainakin 10 mattoa, vessankaapin, lehtilaatikoita täynnä lehtiä jne. Ne lehdet paloivat hassusti, sillä koko taivaalle levisi lehdenpalasia. Onneksi oli sadepäivä. Meillä on siis tällaista, että meillä molemmilla mopo karkaa käsistä homma kuin homma. Kyllä minä niin odotan seuraavaa sadepäivää. Siis siellä yläkerrassa ei ole voinut tehdä mitään, kun sitä on pidetty varastona. Ehkä minä saisin sinne pienen kirjastohuoneen.

Nipvet jatkoi Novellihaastetta ja ajattelin täräyttää kaikki nämä hauskat ja tragikoomiset esseet, kolumnit ja novellit siihen haasteeseen, sillä kunnon rajoja onko kirjoitus jokin näistä ei ole, vaan tarinat ovat yhtä määrittelemättömiä kuin tyylilajit, joista löytyy satiiria, ironiaa ja komiikkaa. 71 kirjoitusta on hyvä saldo novellihaasteeseen. Nopolan Sinikan kirjassa nyt sattui olemaan niin monta kirjoitusta, jos laskin ne oikein.

Eniten pidän Anskusta ja Perasta ja niitä tarinoita on yhteensä 16. Pari jaksaa olla eri mieltä jokaisesta asiasta. Pera on positiivinen ja Ansku negatiivinen, Pera puhuu aidasta ja Ansku aidanraoista ja jokainen tarina päättyy samalla tavalla, kun Pera sanoo: Asia selvä.

Minusta oli myös hauska muistella omia ensimmäisiä juttuja kirjoitusten tyyliin, joiden pääotsikko oli Mitä elämästä muistetaan, suosittelen muillekin lukijoille muistelemista:

Ensimmäinen nukkeni
Ensimmäinen lahjoitukseni
Ensimmäinen kirjani
Ensimmäinen spagaattini
Ensimmäinen virheeni
Ensimmäinen roolini
Ensimmäinen lääkärikirjani
Ensimmäinen ulkomaanmatkani
Ensimmäinen äänilevyni
Ensimmäinen lentoni
Ensimmäinen kirjeenvaihtotoverini
Ensimmäinen työpaikkani
Ensimmäinen ihastukseni
Ensimmäinen kannanottoni
Ensimmäinen paitapukuni
Ensimmäinen asuntoni


Voisin kertoa tuosta spagaatista, siis omasta spagaatista, sillä yritin jossakin vaiheessa osua jalalla kattolamppuun (?!). Ja minä osuin. Tosin lensin sen jälkeen lattialle ja taju hävisi, mutta minä osuin ja sen jälkeen se kattolampun potkiminen oli jo paljon helpompaa, niin että se ei särkynyt. Kyllä sitä on ollut jossakin vaiheessa ihan päätön. Sinikka Nopolan melkein yhtä hauskasta spagaatista voit lukea Onko teillä tämmöistä kirjasta? Uskon, että luet kirjaa suupielet ylöspäin.

Sinikka Nopola, Onko teillä tämmöistä? 
Wsoy 2017
s. 175
lyhyitä tarinoita

4 kommenttia:

 1. Huomasin, että olisi äänikirjanakin. Voisi toimia mainosti, pitää ottaa kuunteluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Katja, että kiinnostuit. Uskon, että tämä toimii äänikirjanakin :)

   Poista
 2. Tämä on mainio hyvä kirja. Tuli mieleen, että tuostahan olisi voinut tehdä oman haasteensa "Ensimmäinen". :) Voisi tulla mielenkiintoisia listoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä muistaa, että nuo muistelut sopivat myös haasteeseen :) Uskoisin, että jokainen saa omanlaisensa listan aikaiseksi :)
   Tosi hauska kirja :)

   Poista