tiistai 20. maaliskuuta 2012

Mats Wahl: Näkymätön
Löysin kätköistäni dekkarin, joka oli jäänyt jostakin syystä lukematta. Kirja on ruotsalaisen Mats Wahlin ”Näkymätön”. Kirja on julkaistu Ruotsissa jo 2000 nimellä Den osynlige, mutta ilmestyi Suomessa vuonna 2005.

Kirja alkaa siitä, kun koulupoika Hilmer Eriksson tajuaa, että hänestä on tullut näkymätön. Hän ei vielä ihan alussa ymmärrä, että hän on henkiolento, ja yrittää huutaa kaikille luokassa olijoille, että hän on täällä. Luokkaan on tullut poliisi Harald Fors kertomaan Hilmerin katoamisesta. Hilmer seuraa, kun Fors haastattelee kaikki luokkakaverit. Heti alkulehdiltä selviää, ketkä mahdolliset rikolliset ovat, mutta kirja on kerrottu tosi jännittävällä otteella, miten Fors selvittää rikoksen. Tietysti Hilmerin läsnäolo kirjan eri tilanteissa ja hänen ajatusmaailman seuraaminen tuo mukavaa ulottuvuutta kirjan tapahtumiin.

Myös Mons Kallentoft käytti samantapaisesti uhria yhtenä kirjan päähenkilönä kirjassaan ”Sydäntalven uhri”. Näkymättömän uhri Hilmer Eriksson on yhdeksäsluokkalainen poika, hänellä on hyvä ystävä Daniel ja tyttökaveri Ellen. Hilmer pelaa jalkapalloa ja on hyvä koulussa, mutta ikäväkseen samassa luokassa on oikeita pirulaisia oppilaiksi, joiden tehtävänä on häiritä jokaisen oppilaan ja opettajan koulupäivää.

Sitä on kaikenlaista ikävää, hän sanoi hetken kuluttua. Nuorilla on taipumus vainuta kaikkein pahimmat jutut. Meillä on tässä koulussa muutama mätämuna. Jotkut heistä ovat huomanneet, että meitä ärsyttää erityisesti, että he maalaavat hakaristejä. He maalaavat niitä joskus, yrittävät luultavasti purkaa jonkinlaisia turhaumia, mistä minä tiedän. Jonakin toisena aikana he olisivat keksineet muita koiruuksia. Minun aikana aikuiset sai hermostumaan naimalla tai juomalla viinaa. (ote kirjasta Näkymätön)

Harald Fors tekee hyvää työtä selvittääkseen rikolliset, tapahtumat ja tapahtumapaikan. Lopulta Hilmer löydetään ja hän on vielä hengissä, en kerro kuoleeko Hilmer ja mitä lopussa tapahtuu, sillä jätän mahdollisille lukijoille jotain jännitettävää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti