torstai 22. maaliskuuta 2012

Eppu Nuotio ja Anna Nuotio: Tuplana kiitos!Otin mielenkiinnolla luettavaksi ”Tuplana kiitos!” kirjan (2011), sillä sen ovat kirjoittaneet äiti ja tytär eli Eppu Nuotio ja Anna Nuotio. Kirja on heidän ensimmäinen yhteinen dekkari, mutta lastenkirjoja he ovat toimittaneet ja kirjoittaneet yhdessä. En mene veikkaamaan, kumpi on kirjoittanut mitä kirjan osia, mutta kirja on jaettu eri päähenkilöiksi, joiden ajatuksia kirjassa näkyy.

Kirjan päähenkilöt, jotka kertovat eri elämänvaiheistaan, ovat aikuiset kaksoset Alisa ja Elisa, jotka ovat adoptoitu pieninä vauvoina ja silloin osallistuneet lääkekokeiluun. Mainitsen lääkekokeilun, koska siitä oli tiettyjä seuraamuksia tyttöjen elämässä. Kirjassa esiintyy myös tyttöjen biologinen äiti ja Alisan avomies. Seurahuoneen tarjoilija Rauno kirjoittaa omaa tarinaansa ja alussa Raunon kertomukset olivat kuin jostakin vanhemmasta ajasta, kenties kirjoittaja halusi tuoda esille sen, että Rauno on vanhempi ja eläkkeelle jäävä ihminen, joten sellainen ihminen kertoo elämästään vanhahtavasti ja koukeroisesti. Onneksi se tyyli muuttuu ihan normaaliksi kirjan edetessä, eikä lopussa korosteta sitä, että Rauno on vanha.

Aika kauan kirjaa sai lukea, ennen kuin ymmärsi, että miksi kirjassa kerrotaan kahta ihan erillään olevaa tarinaa, Raunon ja Marjan tarinaa ja kaksosten tarinaa. Yhtymäkohdat löytyivät kirjan edetessä ja erilliset ihmiset liittyivät toisiinsa. Kummallisia salaisuuksia näille tämän dekkarin henkilöille kasaantui. No lukekaa ja ihmetelkää.

Haluan selkeästi lukea kirjasta, mitä työtä ihmiset tekevät ja tässä kirjassa oli sairaanhoitajat, poliisi ja tarjoilija, mutta äidin ihmeellinen seikkailu maailmalla potkujen jälkeen ihmetytti, millä rahalla hän matkusteli, millä rahalla iso asunto Helsingissä on tyhjillään kuukausikaupalla. Elisan työt ihmetyttivät myös, muutama sähköposti koko aikana, millä hän ansaitsi elantonsa. Ei oikein uskottavaa.

Kirjan nimi on tuplana kiitos ja sillä viitataan biologisen äidin viehtymykseen tuplaviskeihin ja kenties leikkisästi kaksosiin, joita toisinaan kutsutaan tuplat esim. tuplarattaat, tuplavaunut jne. Kannen kuvassa olevassa viskilasissa on kaksi jääpalaa ja niissä on aika inhottavasti sikiöt sisällä. Kannen kuvaa olisi kannattanut miettiä tarkemmin, sillä ei kirjan kaksosia viskissä uitettu.

Kellarikomerossani roikkuu miesten puku, jota en ole koskaan ennen nähnyt. Tajuan kyllä mitä se merkitsee. Joku on käynyt komerollani, avannut lukon ja ripustanut puvun roikkumaan verkkokatosta. (ote kirjasta Tuplana kiitos!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti