lauantai 14. syyskuuta 2013

Mauri Kunnas: Hyvää yötä, herra Hakkarainen
Mauri Kunnas on tunnettu graafikko, kirjailija, kuvataiteilija ja sarjakuvapiirtäjä. Hän soittaa myös bändissä, jonka nimi on Nyrok Dolls, joten hän on lahjakas ja monipuolinen taiteilija ja varsinkin lasten piirissä erittäin suosittu kirjailija. Tutustuin ensimmäistä kertaa hänen sarjakuvatuotantoonsa nuorisolehti Suosikin sivuilla, joka on jo lopetettu. Hän piirsi Suosikkiin Nyrok City-sarjakuvaa, jonka hahmoina olivat muusikot. Koska piirtelen itsekin, minusta tuli heti Kunnaksen fani. Uusin Kunnaksen sarjakuva-albumi on Piitles, josta jokainen tunnistaa oikean Beatles-bändin soittajat. Kunnas on kirjoittanut yli 40 lastenkirjaa, joissa monessa seikkailee Herra Hakkarainen. Herra Hakkarainen on unissakävelijä. Totta kai Herra Hakkarainen on ansainnut oman kirjansa Hyvää yötä, Herra Hakkarainen, joka julkaistiin vuonna 1999, sillä niin ahkerasti hän on ollut lasten ilona muissa Kunnaksen lastenkirjoissa.

Kunnaksen lastenkirjojen vahvuudet ovat hauskat eläinhahmot ja runsas kuvitus. Kirjoja voi lukea jopa erittäin pienten lasten kanssa, sillä kuvitusta voi sanoa mielikuvitusrikkaaksi ilotteluksi, jossa eläimillä on ihmismäiset nimet ja he toimivat ja puhuvat kuten ihmiset mm. ajavat autoja, moottoripyöriä ja käyvät töissä. Herra Hakkarainen on vuohi. Päivisin herra Hakkarainen on toimistotöissä ja iltaisin hän on niin väsynyt, että menee aina aikaisin nukkumaan sen jälkeen, kun on peitellyt lemmikkieläimensä Masa Marsun nukkumaan. Herra Hakkarainen pukee päällensä sinisen yöpuvun ja laittaa päähänsä sinisen unimyssyn. Pian herra Hakkarainen nukkuu, mutta mitäs kummaa sitten tapahtuu? Herra Hakkarainen lähtee kävelemään unissaan.

Mutta mitä nyt? Hakkarainen pomppaa pystyyn. Sikeässä unessa hän köpöttelee kadulle. Herra Hakkarainen on kaupungin ahkerin unissakävelijä, vaikkei sitä itse tiedäkään.
- Krooh-pyyh heh heh krooh! herra Hakkarainen kuorsaa. Hän taitaa nähdä mukavaa unta.

Kirjan sivuilla seurataan Hakkaraisen viiden yön seikkailuja. Mukaan mahtuu monenmoista jännittävää tapahtumaa ja Hakkaraisen lemmikki Masa Marsu juoksee perässä ja yrittää seurata mitä tapahtuu. Masa uskoo koko ajan, että Hakkaraiselle tapahtuu unissakävelymatkoilla hirveitä, jos hän ei ole mukana. Näiden viiden yön tapahtumien johdosta herra Hakkaraista pidetään koko kaupungin sankarina, joka palkitaan hienolla lahjalla. Lahja on erittäin hyödyllinen ja Masa Marsu voi nukahtaa seuraavana yönä rauhalliseen uneen.

Ei ihme, että Mauri Kunnas on palkittu ahkerasta työstään, sillä laskin hänen saaneen yli 20 palkintoa kirjallisista ansioistaan ja hänet on jopa valittu Aalto-yliopiston kunniatohtoriksi. Kirjoista on tehty näytelmiä ja animaatioelokuva Joulupukki ja noitarumpu, jonka Yle on myynyt yli 50 maahan ja josta Kunnas sai Ylen vientipalkinnon. Kunnaksen kirjoja on käännetty lähes 30 kielelle. Kirjat ovat mielestäni klassikkoja ja niiden sanoma ja kuvitus ei vanhene. Minusta olisi kiva, jos Mauri Kunnas tekisi itsestään elämänkertasarjakuvakirjan, minkähän eläinhahmon hän valitsisi kuvaamaan itseään? Olisikohan se pieni harmaa karvainen ötökkä kävelykeppi kädessään ja silinterihattu päässään, joka löytyy jokaiselta sivulta Hyvää yötä, herra Hakkarainen kirjasta. *****+


Mauri Kunnas, Hyvää yötä, herra Hakkarainen
Otava 12. painos 2013
alkuperäisteos 1999
kuvitus Mauri Kunnas
s. 36

8 kommenttia:

 1. Mauri Kunnas on minustakin hyvä.

  Herra Hakkarainen on mukava hahmo, ja esiintyy myös muissa Kunnaksen kirjoissa, juuri tätä kirjaa en ole lukenut mutta monia muita, myös mainitun Piitlesin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herra Hakkarainen on todella hauska hahmo. Sain herra Hakkarainen-pehmolelun tyttäreltäni joululahjaksi vuosia sitten. Tykkään nukkumisesta ja taidan joskus puhua unissani :)
   Piitles on vielä lukematta, mutta muuten olen lukenut suurimman osan kirjoista.
   Lempparini on edelleen Nyrok City :)

   Poista
  2. Luin Nyrokin ja Piitlesin keväällä, mutta bloggasin vain Nyrokista, tai se oli sellainen kokoelmakirja, varsin hauska ;)

   Poista
  3. Voi harmitus sentään, olisit blogannut myös Piitlesistä. Minun pitää hankkia molemmat kirjat itselleni. Sen verran saan tilaa kirjahyllyyn, että ne mahtuvat ;)

   Poista
 2. Meillä on pidetty kaikkein eniten Suomalaisesta tonttukirjasta ja sitä myöten meillä asuu mm. Välikaton Feetu ja Saunatonttu Nippe Nokinokka;)

  Luin blogiini muistaakseni yhden Hakkaraisen ja se oli hauska. Pidän Kunnaksen kuvituksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnaksen kuvitus on todella verraton. Kunnon piperrystä. Hänellä on uskomaton mielikuvitus kaikkien eri hahmojensa keksimisessä. Olisi hauska tietää, kumpi tulee ensin hahmo vai tarina :)

   Poista
 3. Jostain syystä meillä ei ole päästy vielä Kunnaksen kirjoihin mukaan, mutta muistan itsekin lukeneeni näitä ala-asteen luokilla, ehkä niistä vielä koetaan iloa.

  Mulla tulossa tänään lastenkirjoja myös, vaihteeksi niitäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun tulee lisää lastenkirjablokkauksia. Kunnas on suuri suosikkini tai molemmat Kunnakset sekä Kirsi Kunnas että Mauri Kunnas.

   Hopi hopi, herra Hakkarainen on lähdössä jälleen unissakävelylle :)

   Poista