lauantai 21. syyskuuta 2013

Daniel Glattauer: Kun pohjoistuuli puhaltaa
Itävaltalaisen Daniel Glattauerin uusinta kirjaa Joka seitsemäs aalto, on arvioitu viime aikoina eri blogeissa. Kirja kiinnosti kovasti aiheensa puolesta (rakkautta ilmassa), mutta kirjastossa huomasin, että siihen kuuluu aiempi kirja Kun pohjoistuuli puhaltaa. Kirjastosta lähti siis mukaani kaksi Glattauerin kirjaa, sillä sen verran paljon kirjat herättivät mielenkiintoani. Kirjojen aihepiirit ovat sähköpostiviestit miehen ja naisen välillä sekä rakkaus. Pääosissa ovat naimisissa oleva Emmi ja pitkästä parisuhteesta toipuva Leo.

Kyllä, kyllä, kyllä, ei huolta, herra kieliprofessori, en tule liian lähelle. Välttääksemme lisää hämminkiä ehdotan, että julistamme molemminpuolisen sähköpostikiellon, joka kestää sunnuntaihin asti. Kirjoitetaan toisillemme taas vasta treffien jälkeen. Suostutko?

Emmi laittoi vahingossa lehden irtisanomisilmoituksen Leon sähköpostiin, joka muistutti lehden sähköpostiosoitetta. Tästä kehittyi pitkäaikainen, kuukausia kestävä viestiketju Emmin ja Leon välille. Tunteet kiehuivat puolin ja toisin. Tapaamiseksi sovittiin täpötäysi kahvila, mutta siten, että kumpikaan ei yrittäisi löytää toista. Sähköposteihin tuli vipinää, kun kumpikin yritti arvuutella kuka kahvilan henkilöistä oli mahdollisesti se oma sähköpostituttava.

Emmi ja Leo kirjoittivat toisilleen heti aamulla ensimmäisenä ja illalla viimeisenä. Emmi ei halunnut pettää miestään, mutta väistämättä perhe-elämä kärsi Emmin tietokoneella istumisesta ja sähköpostien odottelusta. Sähköpostien lukeminen oli kuin tirkistelyä Emmin ja Leon yksityiseen ajatusmaailmaan. Kumpikin tuli todella riippuvaiseksi sähköposteista. Emmi meni jopa niin pitkälle pelastaakseen perhe-elämänsä, että järjesti ystävättärelleen ja Leolle treffit. Sen jälkeen Emmi kiehui mustasukkaisuudesta. Kirjan parasta antia olivat aikuisten ihmisten heittäytymiset lapsellisiksi ja lapsellisten viestien lähettäminen, rakastumiseen liittyy mielestäni tietynlainen lapsellisuus ja onnellisuus sekä huuma, jotka näkyivät kirjassa hienosti. Kirjassa käsiteltiin laidasta laitaan tunteiden erilainen kirjo.

Leo laittoi sähköpostiviestittelyyn jarrut, koska Emmin aviomies alkoi myös lähetellä sähköpostia hänelle. Sähköpostiviestien loppu tuli järkytyksenä Emmin silmille ja varmasti lukija tunsi samalla tavalla. Äkkipysähdys, stop, seis, loppu. Mainio lukukokemus, mutta olin pettynyt kirjan kansikuvaan päättömästä naisesta (olen nähnyt myös toista kansiversiota, joka on parempi). Uudemmassa kirjassa Joka seitsemäs aalto, joka jatkaa Emmin ja Leon tarinaa, kansikuva on paljon mielenkiintoisempi.

Huomio. Sähköpostiosoite on muuttunut. Vastaanottaja ei pysty avaamaan postia tässä osoitteessa. Uudet viestit poistetaan automaattisesti postilaatikosta. Lisää tietoa voi pyytää järjestelmän ylläpitäjältä.

Daniel Glattauer, Kun pohjoistuuli puhaltaa ****
suom. Raija Nylander
Atena 2011
Gut gegen Nordwind 2006
s. 259
Muualla blogissa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti