lauantai 21. syyskuuta 2013

Daniel Glattauer: Joka seitsemäs aalto
Itävaltalaisen Daniel Glattauerin yhdeksäs kirja, Joka seitsemäs aalto, jatkaa Emmin ja Leon sähköpostiystävyyttä, joka alkoi edellisessä kirjassa Kun pohjoistuuli puhaltaa. Edellisessä kirjassa Emmi laittoi vahingossa lehden irtisanomisilmoituksen Leon sähköpostiosoitteeseen. Muutaman samanlaisen irtisanomisilmoituksen jälkeen Leo vastasi viestiin ja ilmoitti Emmin kirjoittavan väärään osoitteeseen. Tästä alkoi heidän kuukausia kestänyt sähköpostiviestittely, jonka Leo lopetti muuttamalla Bostoniin.

Emmi ja Leo eivät edes tavanneet toisiaan, mutta he rakastuivat virtuaalisesti toisiinsa. Välillä he riitelivät ja kinasivat tai välillä he olivat lapsellisen onnellisia toisistaan. Tunteet lensivät sähköisessä avaruudessa, kunnes Emmin mies puuttui asiaan ja alkoi viestitellä Leolle. Leo päätti irrottautua suhteesta ja muutti maasta pois.

Joka seitsemäs aalto alkoi Emmin sähköposteista, joita hän lähetti Leon sähköpostilaatikkoon, vaikka ei saanut vastausta. Yhdeksän ja puolen kuukauden kuluttua Leo vastasi Emmin viestittelyyn, sillä hän oli muuttanut takaisin kotikaupunkiinsa. Sama sähäkkä viestittely jatkui, vaikka Leo oli tavannut Bostonissa naisen, joka oli piakkoin muuttamassa Leon luokse asumaan. Emmi ja Leo tapasivat toisiaan muutaman kerran ennen Pamelan muuttoa. Leo sai kerrottua Emmille syynsä miksi muutti Bostoniin. Syynä oli se, että Emmin mies tiesi heidän sähköpostisuhteesta. Tämän tiedon jälkeen Emmi muutti pois miehensä luota, mutta Leolla oli Pamelansa. Aina jokin syy esti sähköpostirakastavaisten yhteiselon.

Minua ihmetyttää, että olen pärjännyt taas kokonaisen viikon ilman sinun henkeäsalpaavia, käänteisiä johtopäätöksiäsi, rakas ystävä! Minulla on muuten vastakysymys ensimmäiseen kysymykseesi. Se kuuluu: Tyyni on muuttunut sinulle vähän pitkäveteiseksi, olenko oikeassa?

Joka seitsemäs aalto oli sopiva jatkokirja Kun pohjoistuuli puhaltaa kirjalle. Kirjoissa oli selvästi havaittavissa rakkautta, romantiikkaa ja tukahdutettuja haluja. Suhde alkoi epätavallisesti, epähuomiossa ja humoristisesti. Kirjoittajalla on sananmiekka hallussaan ja hän osaa kirjoittaa uskottavia sähköpostiviestejä. Emmi tuntui Emmiltä ja Leo Leolta. Emmi oli selkeästi temperamentikas ja äkkipikainen, jota Leo yritti rauhoitella, mutta meni lopulta mukaan Emmin keskusteluihin filosofisilla pohdinnoillaan ja toki myös mykkäkoulun pitämisellä. Tämä sähköpostipari riiteli uskottavasti ja kinasteli kuin vanha aviopari. Saiko Emmi Leonsa ja Leo Emminsä, se selviää lukemalla Joka seitsemännen aallon.

Ei, siinä erehdyt, Leo hyvä. Siinä erehdyt suuresti! Olen täysin rentoutunut ja nautin tyyneydestä sekä sisäisestä rauhasta kuten myös nauhapastasta ja jokiravuista manteli-kermakastikkeella. Olen lihonut jo kahdeksan kiloa. (Tai vähintään 0,8.) Siis: oletko kovasti rakastunut häneen?

Daniel Glattauer, Joka seitsemäs aalto ****
suom. Raija Nylander
Atena 2012
Alle sieben Wellen 2009
s. 246

Muualla blogissa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti