maanantai 30. syyskuuta 2013

Marko Kilpi: Kadotetut
Marko Kilven Kadotetut (2009) dekkaria oli mielenkiintoinen kokemus kuunnella äänikirjana pitkällä automatkalla. Äänikirja sisälsi yksitoista CD:tä, joten matka joutui nopeasti sitä kuunnellessa. Kadotetut on ollut Finlandia-palkinto- ja Savonia-palkinto-ehdokkaana ja se on saanut Minna Canth-palkinnon. Kirja on julkaistu myös Saksassa. Kilven esikoisteos oli Jäätyneitä ruusuja, joka sai Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka-palkinnon. Kadotetut oli toinen dekkari, jonka pääosassa oli Olli Repo. Kolmas dekkari on Elävien kirjoihin, josta on tehty 8-pallo-elokuva. Elävien kirjoihin on saanut Savonia-palkinnon. Neljäs sarjan kirja Kuolematon on julkaistu 2013.

Vanhempi konstaapeli Olli Repo joutui työkavereidensa kanssa mukaan erikoisiin tapahtumiin, sillä joku vinksahtanut tyyppi alkoi pitää omaa Isoveli-ohjelmaa. Kyseinen tyyppi sieppasi ihmisiä omiin sairaisiin leikkeihinsä, joissa hän pakotti ihmisiä tekemään tekoja pelottelemalla, että tappaa jonkun toisen siepatun tai heidän sukulaisia. Poliisit pidättivät lopulta kyseisen tyypin, mutta hänestä ei irronnut kuulusteluissa mitään. Siepatut pysyivät kateissa, mutta Olli oli vahvasti sitä mieltä, että oikea mies oli otettu kiinni. Yksi kadoksissa oleva teini-ikäinen poika oli luultavasti myös kyseisen Isoveljen sieppaama tai sitten ei. Poliisit olivat sitä mieltä, että nuoria katoaa päivittäin ja routa porsaan kotiin ajaa.

Kadotetut – dekkarin juonenkulku oli sekavaa, mutta selkisi loppua kohden. Välillä Olli Repo pohdiskeli omia filosofisia pohdintojaan ihmisten moraalista ja käytöksestä. Oman osansa pohdinnoista sai sähköisen median käyttö, joka mielestäni oli mielekästä pohdintaa. Sähköinen media yhdistää sekä hyvässä että pahassa, joka kirjan ansiosta voi avautua lukijoille tai sitten ei. Myös kirjan aihepiiri liittyi tiukasti nykyaikaan, koska BB - ohjelma on pyörinyt vuosia televisiossa ja siinä ohjelmaa isännöi Isoveli.

Loppujen lopuksi poliisit löysivät viime hetkellä kateissa olevan pikkujulkkiksen, Samin, ja Isoveli joutui vankilaan. Kirja ei päättynyt tähän, vaan pian Isoveli oli karkumatkalla poliisiautolla. Kilpi osaa mielestäni kirjoittaa todentuntuisesti poliisityöstä ja siitä mitä poliisit joutuvat kohtaamaan jahdatessa roistoja kiinni. Tämäkin raskas ajojahti päättyi lopulta, mutta kirja jatkui edelleen. Kilpi osaa media-alan ammattilaisena tuoda kirjoissaan hienosti esille myös media-alaa ja sieltä löytyviä johtolankoja. Tähän asti poliisit luulivat saaneensa kiinni irc-sivustolla esiintyneen aggressiivisen hahmon, mutta takaa-ajo oli vasta alkamassa. Itse takaa-ajettu oli yllättävä henkilö ja lopulta suuren operaation loppuhuipennus oli aika erikoinen.

Kilpi lopetti dekkarinsa romanttisella kohtauksella, joka oli mielestäni plussaa kirjan muuten väkivaltaiselle juonelle, sillä kirja oli täynnä takaa-ajoja ja rankkaa poliisityötä. Kieltämättä olin yllättynyt kirjan Finlandia-palkintoehdokkuudesta, ja mielestäni seuraava Kilven kirja Elävien kirjoihin olisi juonellisesti ollut parempi ehdokas kyseiselle palkinnolle.

Marko Kilpi, Kadotetut ***+
Gummerus 2009
äänikirja, 11 CD:tä, 2010
lukija: Niko Saarela

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti