sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Ihme ja kumma - Lasten tutut suosikit
Ihme ja kumma on F-kustannuksen julkaisema lastenlaulukirja, jonka suloisen ja lapsenmielisen kuvituksen on tehnyt Pirkko Huttunen. Kirja sisältää yli 50 laulua alkaen Marjatta Pokelan ja Pirkko Koskimiehen Ihme ja kumma-laulusta (Auringossa aina varjo seuraa kulkijaa…) ja päättyen Tapio Rautavaaran ja Martti Haavion Siniseen uneen (Joka ilta kun lamppu sammuu…). Melkein kaikista lauluista on myös nuotit, joten lauluja voi harjoitella myös soittamaan. Kirjan mukana on CD-levy, joka sisältää 31 kirjan laulua. Kirjan laulut ovat jo kaikki klassikoita, mutta lapset laulavat niitä yhtä mielellään kuin uudempiakin lauluja. Yksi suosikeistani on Lounatuulen laulu, jonka on säveltänyt Kaj Chydenius ja sanoittanut Kaarina Helakisa.

Lounatuuli tuo pienen laulun.
Kenelle tuuli kertoo sen?
Niille, joilla on nauravat korvat
ja joilla silmät on lapsien.
Selässä lounatuulen ajaa
viiriäiset ja varpuset,
kun tuuli ylittää tuhat rajaa
sylissään hilpeät sävelet.

Sillä on pitkä, sininen tukka
ja viikset auringon säteistä.
Sillä on hampaissaan kanelinkukka,
ja siivet on pilvenhöyhentä.
Mitä se lounatuuli itkee?
Se itkee mustia kaupunkeja.
Se suree viivasuuria suita
ja nälkäisiä lapsia.

Laulussa on vielä kaksi säkeistöä, jotka kertovat mitä lounatuuli nauraa, Kiinasta ja lohikäärmeistä, ja laulun loppu on aivan ihana:

Lohikäärme nimeltään Anselmus
on neidin uusi ihastus…

Jotkut laulut olisin jättänyt pois, kuten Teddy Powellin/Leonard Whitcupin suom. Saukin Kuningaskobran (On piilossa viidakon…), joka mielestäni on ennemmin iskelmä kuin lastenlaulu. Kirjankuvitukset ovat todella riemastuttavia ja niin lasten kuin aikuistenkin mieleen. Sarjan kymmenes laulukirja julkaistaan joulukuussa 2013. Runsaat lauluohjelmat telkkarissa ovat innostaneet koko perheen laulamaan, joten lisää lauluja löytyy näistä hurmaavista laulukirjoista. Laulukirja on myös mukava lahjaidea ja kirjojen taustoja katsellessani huomasin sarjaan kuuluvan Vauvaperheen laulukirjan, joka on varmasti mieleinen lahja vastasyntyneen lapsen perheelle.
  
Virpi Kari (toim.), Ihme ja Kumma – Lasten tutut suosikit
Kuvitus graafikko Pirkko Huttunen
Nuottipiirrokset F-Kustannus Oy
F-Kustannus Oy, toinen painos 2013
ensimmäinen painos 2010
s. 78 + CD

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti