lauantai 25. tammikuuta 2014

Sinikka ja Tiina Nopola: Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainenKukapa ei olisi kuullut Heinähatusta ja Vilttitossusta, noista Kattilakosken reippaista ja kekseliäistä tytöistä. Heinähattu on siksi Heinähattu, koska pitää heinistä tehtyä hattua päässään. Vilttitossu on siksi Vilttitossu, koska pitää vilttitossuja jalassaan. Tyttöjen riemukkaita tapahtumia on seurattu 15 kirjasta, elokuvista ja teatteriesityksistä. Heinähatun, Vilttitossun ja ärhäkän koululaisen  ja sitä edellisen kirjan Heinähattu, Vilttitossu ja Kalju-Koposen (2012) on kuvittanut iloisenvärisillä ja lapsenmielisillä kuvilla Salla Savolainen. Aiemmat Heinähattu ja Vilttitossu kirjat on kuvittanut Markus Majaluoma. Ensimmäinen sarjan kirja ilmestyi vuonna 1989, mutta vasta vuonna 2013 Heinähattu aloitti koulun. Vilttitossu on pysynyt alle kouluikäisenä.

Kirjan tapahtumat liittyvät Heinähatun koulun aloittamiseen, josta Vilttitossu on hyvin, hyvin kateellinen, eihän Heinähatulla ole edes aikaa leikkiä hänen kanssaan. Aina pitää tehdä läksyjä. Vilttitossu ei saa edes yksin leikkiä heidän yhteisessä huoneessa, koska silloin hän häiritsee Heinähattua. Tuttu tilanne monessa perheessä, kun on eri-ikäisiä lapsia. Koululaiset eivät saa lukurauhaa. Vilttitossu ehti jopa piirtää Heinähatun vihkoon tikku-ukon ja haukkui opettajaa. Onneksi äiti tuli apuun.

Heinähatun luokka oli menossa seuraavana päivänä kalaretkelle, mutta äiti ja isä olivat kieltäneet Heinähattua kertomasta asiasta pikkusiskolleen, jottei tälle tulisi paha mieli. Vilttitossu kuitenkin kuuli äidin ja isän supattavan asiasta ja päätti toimia ennen kuin oli liian myöhäistä. Kalaretkelle menikin Heinähatuksi pukeutunut Vilttitossu ja kuinkas sitten kävikään, kirja kertoo sen. Luvassa on kaikenmoista villiä tapahtumaa ja taatusti luokalla oli ihmettelemistä, miten voi kiltistä tytöstä tulla semmoinen riiviö?

Heinähattu ja Vilttitossu kirjojen henkilöhahmoihin kuuluvat Kattilakosken perhe, joiden naapurissa asuvat Alibullenin neidit Helga ja Halise. Alibullenin neidit leipovat hurmaavia leivonnaisia, joita he syöttävät myös lähiseudun konstaapeleille Rillirouskulle ja Isonavalle. Myös tässä kirjassa herkutellaan ja pidetään hauskaa. Kirjan opetus voisi olla se, että pienistä lapsista ei ole vielä koululaisiksi, vaan tärkeintä heille on leikkiminen ja kehittyminen leikin ja turvallisten aikuisten parissa kouluikäisiksi.

Mitä tämä tarkoittaa, Halise järkyttyi. Onko Vilttitossu laittanut nallen sänkyynsä ja karannut? Hän sai minut kirjoittamaan sen kirjelappusen, ja hän on tietenkin onkiretkellä Heinähatuksi naamioituneena, kun kerran hattukin on kateissa! Halise juoksi alakertaan ja ovesta ulos. Äkkiä hän pysähtyi. Tämä sekaannus on osittain minun syytäni. Olenko minä kanssarikollinen?

Sinikka Nopola ja Tiina Nopola, Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen *****
Tammi 2013, 3. painos
s. 69

 Tämä kuva on kirjan kansien sisäsivuilta. Kattilakosken perheen koti sijaitsee keskellä kuvaa.


3 kommenttia:

 1. Ai että tykkäsin tästä Heinähatun ja Vilttitossun viimeisimmästä kirjasta! Kokonaisuus on napakka ja hauska. Savolaisen kuvitus on kerrassaan mainio.

  En tiedä, olenko jo aiemmin kehunut blogisi kuvaa, mutta nuo taustan päivänkakkarat ovat mielestäni aivan ihastuttavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tämä kirja oli napakampi kuin edellinen Kalju-Koponen. Myös sivumäärä oli lisääntynyt, joten tarinassa oli pitempiä juonikohtauksia. Kuvitus on upea.

   Kiitos, kuvittelin pienestä kuvasta, että tausta olisi mustavalkoinen, mutta kyllä minulle kelpaa tämä sinertävä väritys. Päivänkakkarat kukkivat kesällä aivan villeinä saaren pihalla mikä minusta on oikein hauskaa :)

   Poista
 2. Minustakin tämä kirja oli napakampi kuin edellinen Kalju-Koponen. Myös sivumäärä oli lisääntynyt, joten tarinassa oli pitempiä juonikohtauksia. Kuvitus on upea.
  Kiitos, kuvittelin pienestä kuvasta, että tausta olisi mustavalkoinen, mutta kyllä minulle kelpaa tämä sinertävä väritys. Päivänkakkarat kukkivat kesällä aivan villeinä saaren pihalla mikä minusta on oikein hauskaa :)

  VastaaPoista