maanantai 13. tammikuuta 2014

Alice Munro: Viha, ystävyys, rakkaus
Vuoden 2013 Nobel-kirjailijan kanadalaisen Alice Munron Viha, ystävyys, rakkaus teos on novellikirja. Kirja kertoo novelleissa kolmesta teemasta, jotka ovat hienosti esillä kirjan nimessä. Englanninkielisessä alkuteoksessa teemoja on enemmän: Hateship, friendship, courtship, loveship, marriage. Olen aiemmin lukenut kirjailijan Kerjäläistytön, joka sisälsi kertomuksia kahden naisen elämästä. Kirja oli löyhärakenteinen romaani. Munro on selkeästi novellikirjailija, sillä hänen tarinoissaan on selvä novellin rakenne. Hänen taituruutensa on lyhyissä kertomuksissa, joihin en ainakaan minä kaipaa jatkoa, sillä Munro osaa lopettaa novellinsa niin, että tarina loppuu siihen mihin se loppuu. Lopussa on aina se oma salainen juttu, joka lopettaa novellin.

Viha, ystävyys, rakkaus – kirja sisältää yhdeksän novellia: Viha, ystävyys, riiaus, rakkaus, häät; Ponttonisilta; Perintökalusto; Lohtu; Nokkoset; Pilari ja palkki; Se mitä muistetaan; Queenie; ja Karhu tuli vuoren takaa. Novelleja oli ihana lukea yksi kerrallaan. Queenien jälkeen ajattelin, että se oli paras novelleista, mutta sitten tuli vielä haikeansuloinen Karhu tuli vuoren takaa, joka sulatti sydämeni lopullisesti. Novellit olivat niin aidosti kirjoitettuja arkisista ihmisistä arkipäivän aherruksessa. Munro nostaa tavallisen ihmisen arvoa kirjoituksillaan. Kukaan ei pysty kirjoittamaan kuin hän, rehellistä, aitoa, yksinkertaista tekstiä, joka lumoaa lukijan, ainakin se lumosi minut.

Pahempaa oli tulossa. Fiona meni kaupungille ja soitti hänelle kioskista kysyäkseen ajo-ohjeita kotiin. Hän meni kävelylle niityn poikki metsään ja palasi kotiin aidan viertä – hyvin pitkää kiertotietä. Hän sanoi ajatelleensa että aitaa pitkin päätyisi jonnekin. Oli vaikea sanoa, missä mentiin.

Karhu tuli vuoren takaa -novelli kertoi lapsettomasta pariskunnasta Grantista ja Fionasta. Fiona sairastui muistisairauteen ja Grant laittoi hänet hoitolaitokseen, sillä siellä pystyttiin helpommin katsomaan liikkuvaisen Fionan perään. Grant kulki vieraisilla Fionan luona, mutta huomasi jääneensä lehdellä soittelemaan, sillä Fiona oli kohdannut hoitolaitoksessa miespuolisen muistisairaan ja he olivat ihastuneet toisiinsa. Miten Grant kohtasi vaimonsa ihastuksen, siitä lukijan kannattaa ottaa selvää ja lukea kirja Viha, ystävyys, rakkaus.

Kirjan jokaisen novellin sisältä löytyy kirjan nimeen viittaavia teemoja. Jokaiseen novelliin liittyy tarinan kaari, joka oli eripituinen eri tarinoissa. Ainoastaan Queenissa jäin miettimään tarinan loppua, joka olisi voinut olla erilainen. Muissa novelleissa loppu oli selkeä, mutta Queenie yllätti erilaisuudellaan.

Kirjan muut novellit olivat noin 30–40 sivua pitkiä, mutta ensimmäinen novelli, kirjan nimikkonovelli, sisälsi yli 60 sivua. Nimikkonovellin päähenkilö joutui kahden teinitytön huijaamaksi. Huijauksen seurauksena hän jätti kaiken taakseen ja lähti tuntemattoman miehen luokse, joka ei tiennyt mitään kyseisestä naisesta. Kuinkas sitten kävikään ja mitä tytöille tapahtui? Lue tämä surullisen huvittava novelli Alice Munron kirjasta.

Alice Munro, Viha, ystävyys, rakkaus ****
suom. Kristiina Rikman
Keltainen pokkari, Tammi 2013
Hateship, friendship, courtship, loveship, marriage 2001
ensimmäinen suomenkielinen painos ilmestyi 2002
s. 398

4 kommenttia:

 1. Minulla on tämä vielä Munrolta lukematta. Kehuja olen kuullut paljon, ja lukulistalla toki on. Munton novellit ovat upeita, niissä on näennäisen kepeä pinta, jonka alla koko ajan kuplii ja käänne on yleensä yllättävä, muttei shokeeraava. Suosittelen ehdottomasti Karkulainen-kokoelmaa – se on toistaiseksi lukemistani Munroista kaikkein upein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän asti lukemani kirjat ovat juuri rauhallisia ja kepeitä, mutta se käänne yleensä yllättää. Kiitos suosituksesta ;)

   Poista
 2. Kiitos postauksesta, Mai; kiinnostavalta tuntui tämä novellikokoelma:)
  Nobel-palkinto tuntuu aika paljolta, varsinkin kun tämä on koottu novelleista; mutta ansaittu varmasti on!
  Leppeää tiistai-päivää sinulle, Mai ♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nobel-palkinnot saa kirjailija koko tuotannosta. Kirjailijan tulee tuotannollaan edistää rauhaa ja kansainvälisyyttä ja ihmisten välistä tasa-arvoa... kaikkia kriteerejä en muista, mutta en ymmärrä miksi Tove Jansson ei saanut palkintoa (huokaus), onhan hän Suomen kansainvälisin ja käännetyin kirjailija. Ruotsin Selma Lagerlöf sai Nobelin mm. Nils Holgersson-kirjoista :/ ja Kipling mm. Viidakkopojasta :/

   Poista