tiistai 28. tammikuuta 2014

Leena Parkkinen: Sinun jälkeesi, Max
Leena Parkkisen Sinun jälkeesi, Max on ollut pitkään lukulistalla. Kirja sai julkaisemisvuonna Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon parhaana suomalaisena esikoiskirjana sekä myydyimpänä esikoiskirjana Akateemisen kirjakaupan palkinnon. Parkkinen on kirjoittanut myös lastenkirjan Miss Milky Ray (2011) ja vuonna 2013 ilmestyi hänen toinen romaaninsa Galtbystä länteen. Kirja oli jälleen laadukas alennusmyyntilöytö, ja jää erikoisen tarinansa vuoksi kirjahyllylleni. En luovu kirjan siamilaisista kaksosveljistä Isaacista ja Maxista ikinä. En ehkä raski edes lainata sitä kenellekään. Sinun jälkeesi, Max oli minulle kirja, joka jätti leiman jonnekin sydämen kohdalle.

Kiinnostuin kirjasta, koska itselläni on kaksospojat, jotka eivät ole onneksi siamilaisia kaksosia, vaikka heissä on siamilaisuus henkisenä siteenä heidän välillään. Sinun jälkeesi, Max on saanut nimensä siitä, että kirjan Saksassa syntyneet siamilaiset kaksosveljekset kulkivat ovesta sisään ja ulos aina siten, että Max kulki edellä ja Isaac tuli perässä. Veljekset olivat kiinnittyneet toisiinsa sivusta ja heillä oli yhteinen maksa.

Siamilaista veljeä voisi verrata puutuneeseen käteen. Sen muodon aavistaa, mutta sen liikkeessä on kummaa vierautta. Vähän kuin heräisi yöllä nukuttuaan kätensä päällä. Käden liikkeet näkee. Sormia voi taivuttaa. Mutta se ei tunnu osalta ruumiista. Vähitellen se rupeaa kihelmöimään, veri kulkee tiheänä laskimoissa. Kipu halvaannuttaa jäsenen hetkeksi. Sellainen on minun ja Maxin yhteys.

Kirjan päähenkilö oli Isaac, joka kertoi veljesten elämänkertaa: lapsuutta, äidinkaipuuta, työelämää kiertävinä sirkuslaisina, juhlintaa, Maxin juomista ja naisia sekä omaa hullaantumista Irikseen, tuohon huikentelevaiseen venäläiskaunottareen, joka oli selvinnyt sodan jaloista Suomeen. Iris oli kietonut Isaacin pikkusormensa ympärille, suorastaan köyttänyt Isaacin ja piti yhteyttä maailmalla kiertävään Isaaciin kirjeiden välityksellä.

Kirjan tarinat kerrottiin vuodesta 1899 alkaen, kun veljesten äiti kohtasi näiden isän, vuoteen 1932 saakka, jolloin veljekset palasivat Suomeen tapaamaan Iristä. Kirjan alussa oli selkeästi esitelty kirjan kerrontavuodet, jotka eivät kulkeneet kronologisessa järjestyksessä. Kirjan tarina oli kuin eriskummallinen satu, joka loihti silmieni eteen selkeästi kerrottuja ja jopa pikkutarkasti kuvattuja tilannekuvia, postikortteja ja filminpätkiä veljesten elämäntaipaleelta. Kirjan tärkein teema oli siamilaisuus, veli, josta ei pääse irti, vaan jokainen hetki oli koettava yhtä aikaa. Uskomaton tarina. Plussaa kauniista kansikuvasta.

Lopulta käänsin heille selkäni. Suljin silmäni tytön huohottaessa Maxin päällä. He nousivat ja laskivat. Tytön polvet tyrkkivät minun kylkeäni. Hänen varpaankyntensä kaipasivat leikkausta, säärien ajelukaan ei olisi ollut pahitteeksi.

Leena Parkkinen, Sinun jälkeesi, Max *****
Teos 2009, 3. painos
s. 312


16 kommenttia:

 1. Sinun jälkeesi, Max on hieno kirja! Siamilaisuuden kuvaus oli mielenkiintoista ja miljöö niin tunnelmallinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjassa oli tunnelmaa ja aidontuntuista ajankuvausta vaatteista, kampauksista, hatuista ja kengistä lähtien. Veljekset pääsivät osallisiksi tuon ajan juhlinnasta ja ns. paremmista piireistä, koska olivat kummajaisia ja loppujen lopuksi heitä pyydettiin aina esiintymään jopa alasti.

   Poista
 2. Tämä on ihana ihana kirja. Ihan yksi ehdoton kotimainen lempparini, jota suosittelen aina kaikille. Olen ostanut tämän parillekin ystävälleni lahjaksi ja alennuksista kehottanut ystäviäni ostamaan :) Moni on tykännyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli helmi, joka loisti siellä alennushyllyssä :)

   Poista
 3. On aina hienoa, kun joku teos "käy sydämeen". Sinun jälkeesi Max on kyllä huikaiseva ollakseen vielä esikoisromaani, vaikka henkilökohtaisella tasolla en siitä pitänytkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuun kolahti ja kovasti. Minua kiehtovat kovasti 20-30-lukujen kuvaukset. Ja se yksinäisyys ja tunne-elämä, joka nousi kaiken yläpuolelle.

   Poista
 4. Olen tästä kirjasta jonkin verran arvioita lukenut ja kiinnostaa kovasti. Aihe on sellainen, ettei ole pahemmin muualla kirjallisuudessa eteen tullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on juuri sellainen kirja, jota suosittelen sinulle :)

   Poista
 5. Tämä kiinnostaa minua kovasti, mutta vähän hassusta syystä. Leena Parkkisen isä Jukka Parkkinen on nimittäin yksi elämäni tärkeimmistä kirjailijoista ja haluaisin lukea löytyykö hänen tyttärensä tekstistä vaikutteita isältään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni ei löydy, mutta lue ja katso, jos sinä löydät jotain yhteistä. Siitä on aikaa, kun olen lukenut Jukka Parkkista.

   Poista
 6. Kirjoitit ihanasti! Ja olen iloinen, että kirja jätti sinuun jäljen. Niin jätti minuunkin, tämä on yksi parhaimmista viime vuosina ilmestyneistä kotimaisista. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja. Olen samaa mieltä kanssasi, että kirja on parhaimpia suomalaisia mitä olen lukenut viime vuosina :)

   Poista
 7. Max ja Isaac ovat jättäneet jäljen myös minun lukumuistiini. Pidin kirjasta senkin takia, että kirjan lopulla siamilaisuus aiheena väistyi taustalle, se ei enää lukijasta tuntunut sensaatiolta, vaikka sirkus- ja toriyleisöt siihen huomionsa kiinnittivätkin. Kirjan lopussa lukija oli jo oppinut tuntemaan veljekset persoonina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena Parkkinen kuvasi hienosti Isaacin tunne-elämän yksinäisyyttä, vaikka mihinkään ei päässyt ilman veljeä. Ja se uskomaton rakkauden kaipuu, mikä nousi esille, samoin se hyljätyksi tuleminen, ensin äiti ja sitten täti ja Iris...huikea kirja...

   Poista
 8. Jaa-a, jostakin haluaisin tuon kirjan, pitää etsiä kirja-alesta!
  Kiitos esittelystä, Mai ♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän aikaan kannattaa kierrellä kirjakaupan alennusmyynneissä, tosin katselen alehyllyt joka kerta, kun käyn kirjakaupoissa. Myyjät tuntevat jo minut ;)
   Kirja-alet on myös nettikaupoissa...
   Iloista loppuviikkoa ;)

   Poista