torstai 11. joulukuuta 2014

Christel Kvant ja Inger Palmstierna: Kukoistava kotipuutarha


Kotipuutarhureiden joululahjatoivelistalle sopiva kirja on ruotsalaisten Christel Kvantin ja Inger Palmstiernan Kukoistava kotipuutarha teos. Tässä tietokirjassa on sivuja lähes 600, johon mahtuu sopivasti jaoteltuna tietoa ja kuvitusta. Kirjan osat on jaettu yläotsikoihin ja nämä useampaan alaotsikkoon. Tyyli, Suunnitelma, värit, luonnonläheisyys, puut ja pensaat, pensasaidat, köynnöskasvit, sipuli- ja mukulakasvit, kesäkukat, perennat, ruusut, nurmikko, kiveykset, oleskelupaikat, lampi- ja vesikasvit, hyötypuutarha, hedelmäpuita, marjakasvit, vihannekset, yrtit ja mausteet, kasvihuone, maa, lannoitus, komposti ja kastelu, kasvien hoito ja kasvinsuojelu, siinä yläotsikot. Alaotsikoista löytyy mm. valaistusta, talvenkestävyyttä, kasvilavoja, betonivaluja, puutarha Lapissa ja allergikon puutarha jne. Todella monipuolinen kirja, josta löytyy luettavaa, katseltavaa ja ideoita moneksi vuodeksi. Tälle kirjalle löytyy lukijoita puutarhaihmisistä tai puutarhanhoidosta haaveilevista viherpeukaloista.

Puutarhahuoneesta toiseen

Istutukset sijoitetaan helposti seinänvarsille ja tontin rajoille. Keskelle jäävän tyhjän tilan tarkoitusta joudutaan sitten empimään. Siitä syntyy usein nurmikko, jolta nousee epämielekkäitä kasvillisuustäpliä. Suunnitelmassa asiat voi ajatella toisesta lähtökohdasta.
Yritetään kuvitella yhteydet puutarhan osasta toiseen. Oleskelupaikka kaipaa ympärilleen suojaistutuksen Sen takaa aukeaa toinen puutarhan huone, jolla on oma tarkoituksensa. Sille johtavalle kapeikolle istutetaan luonnonmukainen pohjakasvillisuus jne. Puutarhan osista syntyy mielekäs kokonaisuus.

Suosittelen puutarhakirjoja lahjakirjoiksi varsinkin heille, joilla on uusi koti ja rakentamaton piha. Myös vanhaa pihaa pitää hoitaa ja uusia istutuksia. Alkuun voi käydä niin, että innostuksissaan istutetaan piha täyteen, eikä huomioida sitä, kuinka suuriksi pensaat ja puut kasvavat esim. Terijoen salava on nopea kasvamaan ja muutamassa vuodessa pieni pensas on kasvanut valtavan isoksi puuksi.
Kukoistava kotipuutarha kirjassa on paljon pihakuvia, joista selviää miten suuria puut ja pensaat ovat muutamassa vuodessa. Erinomainen perusteos puutarhan ystäville, multasormille ja viherpeukaloille.

Christel Kvant ja Inger Palmstierna, Kukoistava kotipuutarha *****
teoksella myös muita kirjoittajia ja kuvittajia
suom. Aretta Tiilimäki, Hannele Vainio ja Juha Vainio
s. 574
Otava 2013 toinen painos
Vår trädgårdsbok 2004


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti