torstai 5. maaliskuuta 2015

Sinikka ja Tiina Nopola: Hetki lyö, Risto Räppääjä

Sisarukset Sinikka ja Tiina Nopola ovat hurmaavien ja humorististen Risto Räppääjä lastenkirjojen kirjoittajia. Risto Räppääjä-kirjoja on ilmestynyt 14 ja lisäksi on ilmestynyt neljä sarjaan liittyvää kaveri ym. kirjaa. Useimmat kuvitukset ovat tehneet Aino Havukainen ja Sami Toivonen, kuten tässä Hetki lyö, Risto Räppääjä kirjassa, mutta uusimmat kuvitukset on tehnyt Christel Rönns mm. Risto Räppääjä ja Sevillan saituri kirjassa. Näistä Risto Räppääjä lastenkirjoista on tehty myös näytelmiä, elokuvia ja tv-sarjoja. Suomalaiset lapset tunnistavat Risto Räppääjän, jolla on punaiset hiukset ja joka asuu tätinsä Rauha Räppääjän luona. Risto harrastaa rummuttamista ja tässä kirjassa Risto saa salaperäisiä uhkausviestejä henkilöltä, joka ei pidä rummuttamisesta syntyvistä äänistä.

Asunnostanne kuului illalla takomista, hakkaamista ja huutoa. Ellei se lopu, on ryhdyttävä toimenpiteisiin. 
Asukas

Risto ja Rauha-täti muuttivat uuteen asuntoonsa, ja joku asukkaista ei siis pitänyt rummuttamisesta. Risto päätti ottaa selvää, kuka noita kirjeitä lähetteli ja siinä samalla hän tutustui talon muihin asukkaisiin mm. pieneen mäyräkoiraan, jonka nimi oli Vanessa.

Nyt meni liian pitkälle. Tämä on kolmas ja viimeinen varoitus.
Asukas

Risto ei olisi Risto, ellei hän selvittäisi tätäkin ongelmaa. Sitä ennen ehti Risto olla etsintäkuulutettuna ja hänen ulkoiluttamansa Vanessa kidnapattiin, kun hän oli taluttamassa sitä ym. Kirjassa tapahtuu mielenkiintoisia juttuja, joita on kiva lukea lapsille ja keskustella niistä. Myös jo lukeville lapsille kirjassa on monta pohdinnan aihetta. Risto Räppääjä kirjojen seurassa ei tule aika pitkäksi ja ne kestävät aikaa, sillä tämäkin kirja on painettu ensimmäisen kerran jo vuonna 1997 eli kirjan tarina on kahdeksantoista vuotta vanha. Kirja oli omistettu sisarusten omalle isälle, jonka nimi on Risto. Mielestäni kirjan päähenkilön nimeäminen oman isän mukaan on todella kiva idea. Onkohan isä-Risto ollut yhtä kova rummuttamaan?

Sinikka ja Tiina Nopola, Hetki lyö, Risto Räppääjä ****
kuvitus Sami Toivonen ja Aino Havukainen
Tammi 2009   9. painos
ensimmäinen painos julkaistu 1997
s. 96

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti