sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Dorling Kindersley: Herkullista satoa ruukuista

Kevät on tullut ja viherpeukalot ja multasormet uppoutuvat jälleen puutarhalehtien ja - kirjojen sivuille ja ensimmäiset ovat jo ennättäneet kasvattaa taimet valmiiksi ensi kesää varten. Viikon päästä on pääsiäinen ja moni kasvattaa ainakin rairuohoa pääsiäispöytään. Innokkaimmat voivat istuttaa pääsiäispöytään yrttejä ja herneitä, pääasia, että on jotain vihreää, jotain uutta ja tuoretta, jotain kasvavaa ja tuo sen kevään eloonherättävän tunteen tullessaan. Joillakin ei ole pihaa, eikä parveketta missä kasvattaa syötävää itselle, mutta tämän Dorling Kindersleyn Herkullista satoa ruukuista kirjan vinkeillä voit saada mm. salaattia tai yrttejä myös ikkunalaudalla kasvattaen. Kirja on täynnä kuvia ja teksti on tietoiskumaisesti ja tiiviisti kirjoitettu, joten lukija saa tekstin ja erinomaisten kuvien avulla apua kasvatuspuuhiinsa.

Herkullista satoa ruukuista kirja on jaettu yläotsikoiden mukaan Syötäviin herkkuihin, Tärkeään suunnitteluun, Puutarhaosaamiseen, Vihanneksia ruukuista, Marjoja ruukuista ja Apua ongelmiin sekä Hakemistoon. Vihanneksia ruukuista yläotsikon alta löytyy 26 alaotsikkoa mitä syötävää voi kasvattaa ruukuissa. Esimerkkeinä voin mainita perunat, herneet, kurpitsat, paprikat, sipulit, ruusupavut, mausteet, tomaatit, porkkanat ja tietysti niitä erilaisia yrttejä, joten kannustan kokeilemaan jotakin ja jatkamaan kasvattamista sitten laajemmin, kun alkuun on päässyt.

Olen itsekin sinnikkäästi kokeillut ruukkuviljelyä ja minulle sopivat ruukkukasvatettavaksi kaikki erikoiset pienet tomaatit, kuten viimevuotinen marjatomaatti. Siinä oli sitten herkullinen ja maistuva tomaattilaji. Tomaatti sopii meille siksi, että meidän asunto on etelään päin, joten kasvit eivät saa varjoa kesäaikaan, jos en itse kehittele sellaista. Runsaasti haihduttavat syötävät kasvit eivät siis sovi kuumalle paikalle, jos ei ole aikaa laittaa varjoja ja jos itsellä ei ole jatkuvasti kasteluaikaa. Haluan myös, että syötävän kasvattaminen on helppoa puuhaa, eikä vie niin paljon aikaa, siksi tomaatit sopivat meille.

Yhtenä keväänä muurahaiset valloittivat kaikki ruukkuistutukseni ja jouduin hävittämään ne kaikki. Muurahaiset kenties kuvittelivat, että olin varta vasten laittanut heille uudet kodit, jossa oli tuoretta multaa, kosteaa ja syötävää. Apua ongelmiin sivuilta löytyy hyödyllisiä vinkkejä moneen kasvatuspulmaan. Moni ötökkä on hyödyllinen, joten kasveja ei kannata hävittää, jos ikkunalaudalla on esim. kukkakärpäsiä, sillä ne syövät kirvoja ja pölyttävät kasveja. Kirvat taas ovat vihoviimeisiä tuholaisia, vihreitä tai mustia ja viihtyvät melkein kaikkien kasvien nuorissa versoissa. Kirvat estävät kasvua ja levittävät virustauteja. Itse olen heittänyt sisätiloista kirvoja sisältävät istutukset surutta pois. Ötököiden ja kasvien sairauksien lisäksi kirjassa annetaan ohjeita ravinnepuutoksiin ja kirjasta löytyy biologisia ohjeita ötököiden ja sairauksien torjuntaan. Samettikukkiin ei iske tuholaiset, mutta ne houkuttelevat hyötyhyönteisiä, kuten harsokorentoja, leppäkerttuja ja ampiaisia. Lisäksi niissä on kauniit kukat, joten ne tuovat väriä vihreiden kasvien joukkoon.

Nyt vain kaikki mahdolliset purkit ja purnukat hyötykäyttöön, pohjalle hieman soraa ja reikä, josta liiat vedet pääsevät pois aluslautaselle. Salattia voi istuttaa vaikka maitopurkkeihin, josta yläosa on leikattu pois. Purnukoihin tarvitaan multaa ja sitten tietysti tarvitaan niitä siemeniä. Purkkiin ei kannata kylvää montaa siementä. Hiukan vettä ja valoisalle paikalle ikkunalle. Siitä se taimien seuraaminen lähtee eli milloin siemen itää ja ensimmäiset sirkkalehdet ilmestyvät. Jos tarvitset apua ja ohjeita enemmän, niin niitä saat Herkullista satoa ruukuista kirjasta, puutarhoilta ja netin puutarhakeskustelupalstoilta esim. facebookin Puutarha ja piha sivustolta. Iloa kasvatuspuuhiin.

Dorling Kindersley, Herkullista satoa ruukuista ****
kuvat Dorling Kindersley, Dobies of Devon, Sutton Seeds, Thompson & Morgan, Victoriana Nursery, Alan Buckingham, DK Images
suom. Aretta Tiilimäki
Gummerus 2014
s. 144
Grow Fruit & Veg in Pots 2013

1 kommentti:

  1. Tervetuloa Hemulin kirjahyllyn Henna Kirjasähkökäyrän lukijaksi ja samalla toivotan hyvää pääsiäistä sinulle :)

    VastaaPoista