maanantai 23. maaliskuuta 2015

Cilla ja Rolf Börjlind: Kolmas ääni

Eräänä aamuna eloonjäämisvietti voitti ja ajoi hänet takaisin maailmaan.

Ruotsalaisen pariskunnan Cilla ja Rolf Börjlindin Olivia Rönnbacka ja Tom Stilton-sarjassa on julkaistu toinen dekkari Kolmas ääni. Ensimmäinen dekkari oli nimeltään Nousuvesi. Kolmas ääni jatkuu edellisestä, mutta aikaa on kulunut reilu vuosi ja Olivia on valmistunut Poliisikorkeakoulusta ja pähkäilee mielessään haluaako olla poliisi vai haluaako taiteilijaksi, kuten biologinen äitinsä, josta hän kuuli vasta edellisessä kirjassa. Biologinen äiti oli meksikolainen, joten Olivia halusi käydä äitinsä kotiseudulla ja biologisen isänsä asuinseuduilla etsimässä tietoja vanhemmistaan. Palattuaan matkalta hän suorastaan käveli päin kuollutta henkilöä, joka asui hänen adoptiovanhempiensa naapuristossa. Kuolemaa pidettiin alkuunsa itsemurhana, mutta Olivian tutkimusten jälkeen tutkintalinjat muuttuivat. Olivia halusi selvittää kuolleen henkilön tapauksen huolimatta siitä, että halusi vaihtaa ammattinsa, sillä kuolleella oli nuori tyttö, johon Olivia samaistui.

Toisaalla Tom Stilton joutui mukaan hämäräperäiseen kuolintapaukseen, joka tapahtui Marseillessa. Hänen ystävänsä pyysi Tomia mukaansa selvittämään tapausta, sillä Tomilla oli suhteita Marseillen poliisiin. Kodittomuuskautensa jälkeen Tom ei ollut palannut takaisin poliisiksi, vaan kuntoutti itseään ja olikin palautunut parempaan fyysiseen kuntoon. Marseillessa oli murhattu nainen, ja tapaus piti selvittää, sillä paikallinen poliisi ei sitä tehnyt.

Ennen kuin kuolin olin sokea, kuiskaan, siksi viime yö oli niin inhottava. Emme olleet kahdestaan huoneessa, hän ja minä, kuulin että siellä oli myös muita. Pelkäsin sitä mitä en nähnyt, miehiä jotka puhuivat vierasta kieltä, halusin pois. Haisi. Sitten kuolin. Silloin huoneessa olimme enää hän ja minä, hänen oli siivottava veri yksin pois. Siinä meni kauan.

Cilla ja Rolf Börjlind jatkavat ruotsalaisten dekkaristien hienoa perinnettä. Onneksi näitä kirjoja ei ole sijoitettu Gotlantiin, sillä mielestäni Gotlanti alkaa jo kuulostaa aika väkivaltaiselta paikalta. Jotakin tuoretta ja erilaista näissä Börjlindin pariskunnan dekkareissa on. Ensiksikin päähenkilöt ovat mielenkiintoisia, Tom entinen poliisi, joka psykoosin jälkeen joutui kodittomaksi, koska työpaikalla oli henkilö, joka halusi Tomin pois. Tom siis syventyi myös tähän ongelmaan kirjan sivuilla. Olivia oli nuori poliisi, mutta hänen taustansa oli erikoinen. Olivia oli myös äkkipikainen ja utelias ja joutui sen vuoksi vaaratilanteisiin. Kirjassa on myös muita mielenkiintoisia henkilöitä, joihin tutustuttiin jo sarjan ensimmäisessä osassa.

Sitten hän nosti päätään ja katsoi pari sekuntia taivaalle, kallistui eteenpäin ja astui tyhjyyteen kädet levällään kuin haluaisi lentää. Hän kirkui koko matkan alas.

Kolmas ääni dekkari sisältää monta tapausta, jotka solmiutuvat lopussa yhteen. Cilla ja Rolf Börjlind ovat tehneet laadukasta työtä näiden dekkareidensa kanssa, sillä kirjan kuvioissa kansainväliset bisnesmiehet ja rikollispiirit nivoutuvat toisiinsa ja lukijalle selviää, että loppujen lopuksi rikollisuus kuuluu kaikkiin yhteiskuntaluokkiin. Vaikuttavaa jännitystarinakerrontaa. ****

Cilla ja Rolf Börjlind, Kolmas ääni
suom. Sirkka-Liisa Björlund
Schildts & Söderströms 2014
s. 473
Den tredje rösten 2013

Börjlind Cilla ja Rolf: Nousuvesi
Börjlind Cilla ja Rolf: Musta aamunkoitto

2 kommenttia:

 1. Kiitos Mai, postauksestasi;)
  Varmasti kiva lukea, jos pitää dekkareista!
  Hyvää viikkoa sinulle! ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aili :)
   Dekkareiden ystäville Börjlindin pariskunnan uusi sarja on varmasti jännittävää luettavaa, suosittelen :)
   Hyvää viikkoa myöskin sinulle :)

   Poista