keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Jussi Valtonen: Vesiseinä

 
 
Vuoden 2014 Finlandiapalkintovoittaja Jussi Valtonen on kirjoittanut palkitun He eivät tiedä mitä tekevät kirjan lisäksi esikoiskirjan Tasapainoilua ja Siipien kantamat sekä novellikirjan Vesiseinä. Lisäksi hän on tehnyt yhdessä Ben Furmanin kanssa tietoteoksen Jossakin on ilo: tietoa ja toivoa masennuksesta kärsiville ja heidän läheisilleen. Jussi Valtonen on psykologi ja hän on tehnyt töitä yliopistolla sekä Suomessa että Yhdysvalloissa. Valtonen pureutuukin tekstissään psykologiaan liittyviin teemoihin, aivoihin, mieleen, käyttäytymiseen, ja varsinkin Vesiseinä novellikirjan novellissa Afrikka masennukseen. Valtonen voitti Afrikka novellilla J.H.Erkon kilpailun vuonna 2002.

Miten minusta ei ollut kestämään tällaista tilannetta tämän paremmin? Miten minusta ei ollut samastumaan Ellin sairauteen? Enkö minä todellakaan ymmärtänyt, psykologi, miltä masentuneesta tuntui?

Vesiseinä teos sisältää kahdeksan novellia, joissa jokaisessa on samannimiset päähenkilöt, mutta kertomusten sisällöt, ammatit ja elämäntilanteet vaihtelevat. Ehkä olisi ollut parempi keksiä henkilöille eri nimet. Mahdollisia maailmoja novellissa katsellaan elämänmenoa nuoren koululaisen, Antin, näkökulmasta. Antin isä on alkoholin suurkuluttaja, joka hävettää Anttia kovasti. Antilla on yksi läheisempi koulukaveri, jota kiusataan koulussa. Novelli on hyvin todenmukainen ja herkästi kirjoitettu.

Aleksander novelli kertoo Antin luokkakaverista, jota kiusataan ikävästi. Myös Antti liittyy Aleksanderin kiusaajiin ja viettää aikaansa mieluummin luokan kovisten seurassa, jotta häntä itseään ei kiusattaisi.

Paratiisisaari kertoo nuoren parin epäonnistuneesta lomamatkasta Kreetalle. Antti on aikuinen, mutta väitöskirja on edelleen tekemättä. Riidat syttyvät kaikesta mahdollisesta aiheesta.

Tartuin Ellin avonaiseen matkalaukkuun, nostin sen ilmaan ja paiskasin kaikin voimin seinään. Laukku mätkähti kumeasti, pikkuhousut ja mustat sukat putosivat matolle.
- Mitä vittua sä musta haluat, minä huusin.

Le Corpusier novelli kertoo akateemisesta hyvin toimeentulevasta pariskunnasta. Antille kaikki ulkoinen on tärkeää ja olohuoneen kalustus pitää olla design-huonekaluilla sisustettu. Novelli vertaa ulkoisen hyvinvoinnin ja sisäisen hyvinvoinnin epätasapainoa. Antin ja Ellin parisuhde on kaaoksessa, johon ei ole näkyvissä päivänvaloa. Lisäksi kuvioihin on ilmestynyt Aleksander, entinen koulukaveri, joka hakee apua Antilta ja Elliltä, mutta ainoa apu, minkä Antti antaa on lounasseteli. Erittäin itsekkään henkilön kuvaaminen nousee tästä novellista esille.

Vesiseinä novellikirjan novelleissa on erittäin kiinnostavat aiheet, jotka liittyvät parisuhteisiin, työelämään, perheeseen ja ihmisten väliseen vuorovaikutukseen. Kirjasta nousevat esille riidat ja pahoinvointi, avioero, kiusaaminen ja masentuneen ihmisen läheisten mahdollisuudet vaikuttaa masentuneen tilaan. 
 
Psykologi Jussi Valtonen on koonnut herkällä tavalla toisiinsa sopivat novellit, mutta olisin vaihtanut henkilöiden nimet, sillä oli omituista lukea, kun Elli oli toisessa novellissa lakimies ja toisessa lääkäri. Myös Antin ammatit vaihtelivat. Ehkä kirjan sanoma oli, että ihmisillä voi olla useampi mahdollisuus elämässä, kuten Vesiseinä novellissa Antin siskolla Outilla, joka kärsi ihmisten edessä vesiseinästä, joka ahdisti häntä pakkomielteenomaisesti, mutta päästyään siitä eroon pystyi jatkamaan opintojaan ja valmistui lakimieheksi. 
 
Kirjan novellit ovat psykologisia novelleja, jopa väliin ahdistavia kaikkine riitoineen. Yhtenä kirjan teemana nousee esille se, että psyykkiset, fyysiset ja taloudelliset vaikeudet voivat kohdata ihan ketä tahansa, myös hyvin elämässä menestyneitä ihmisiä.

Valtonen Jussi, Vesiseinä ****
LIKE 2006
s. 213
Novellikirja

2 kommenttia:

  1. En ole lukenut Valtoselta edes hänen uusinta kirjaansa. Päätin vähän aikaa sitten, että minun kyllä täytyy tutustua hänen tuotantoonsa... Ehkäpä kesällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen. Varsinkin Finlandiavoittaja on oikein kiinnostava kirja. Valtonen oli minullekin ihan uusi tuttavuus, kun hän voitti Finlandiapalkinnon, mutta kiinnostuin hänen tarinoinnistaan ja olen nyt sitten jo lukenut kaksi kirjaa. Taidanpa lainata heti kohta jo seuraavan kirjan, sillä tämä novellikirjakin oli minun makuuni :)

      Poista