maanantai 22. kesäkuuta 2015

John Green: Arvoitus nimeltä Margo

Yhdysvaltalaisen John Greenin kirjoittamista kuudesta kirjasta on suomennettu nyt kolme nuortenkirjaa: Tähtiin kirjoitettu virhe (2013), Kaikki viimeiset sanat (2014) ja Arvoitus nimeltä Margo (2015). Tähtiin kirjoitettu virhe kuvasi kahden syöpään sairastuneen nuoren rakkaustarinaa, kirjailijan esikoisteos Kaikki viimeiset sanat kuvasi yksinäisyyttä, rakkautta ja ystävyyttä, mutta myös kuolemaa. 

"Mikä meininki?" Gus kysyi.
Mikäs tässä, sirotellaan kuolleita kaloja ympäri kaupunkia, rikotaan ikkunoita, valokuvataan alastomia tyyppejä, roikutaan pilvenpiirtäjien auloissa vartin yli kolmelta yöllä ja sen sellaista. 
"Ei ihmeempää", minä sanoin.

Arvoitus nimeltä Margo oli myös rakkaustarina, jossa  Quentin oli rakastunut  eri kaveripiirissä pyörivään naapurin tyttöön. Lapsuusajan he olivat leikkineet yhdessä, mutta sitten Margosta tuli koulun suosituin tyttö ja Q hengaili nörttipiireissä pelaillen tietokonepelejä vapaa-ajalla kavereiden kanssa. Q ei pinnannut ja oli hyvä koulussa. Margo oli karannut kotoa jo monet kerrat ja vanhemmat olivat epätoivoisia. Margo oli 18v., lukion viimeiset viikot menossa ja sitten hän katosi. Ennen katoamistaan Quentin auttoi Margoa kostamaan ja pyytämään anteeksi ystäväpiiriltä. Lähtöä edeltävä yö oli mieleenpainuva, se sisälsi jotain mitä Quentin ei olisi koskaan uskonut tekevänsä. Yhteinen yö lisäsi Quentinin rakkautta Margoon. Seuraavien päivien aikana kaikki uskoivat Margon lähteneen pitemmäksi aikaa pois. Quentin halusi löytää Margon, sillä Margo oli aina jättänyt vihjeitä siitä minne on matkalla. Margon etsinnästä kehittyi lähes jännitysnäytelmä, mutta rento ja nuorille sopiva. Etsintäjoukkueeseen liittyi myös kaveripiiri. Etsintöjä tehtiin biletyksen ja koulunkäynnin ohella.

En ollut itkenyt Margoa aikaisemmin, mutta nyt lopulta tein sen, hakkasin maata ja huusin, koska kukaan ei ollut kuulemassa: minulla oli ikävä häntä ikävä häntä ikävä häntä.

Arvoitus nimeltä Margo on jo saanut elokuvaversion, jonka uskon olevan nuorten mieleen. John Greenillä on taito kirjoittaa helposti elokuvaversioiksi muuttuvia kirjoja, sillä myöskin suursuosioon kohonnut Tähtiin kirjoitettu virhe on tehty elokuvaksi. Kirja oli huumoripitoinen, mutta samalla hiukan surumielinen. Kirja oli aikuistumisen kynnyksellä elävien nuorten hauskanpitoaikaa ennen kuin yliopistoelämä alkaa. Kirja kuvasi myös ystäväpiirien merkitystä ja tukea vaikeissa tilanteissa. Kirja ei mielestäni yltänyt samalle tasolle kahden aiemmin suomennetun kirjan kanssa, mutta kirja koskettaa varmasti nuoria lukijoita enemmän kuin minua. Kirjassa oli välillä hassunhauskoja tempauksia ja komiikkaa, joten suosittelen kirjaa nuorille lukijoille.

Suudellessa otsamme koskettavat ja katsomme toisiimme. Ja kyllä, voin nähdä hänet melkein täydellisesti tässä halkeilleessa pimeydessä.

John Green, Arvoitus nimeltä Margo ***
suom. Helene Bützow
WSOY 2015
s. 399
Paper Towns 2008


4 kommenttia:

  1. Erinomaista että aikuisuuden kynnyksellä oleville kirjoitetaan omia tarinoita. Ne jotka ovat tottuneet lapsina lukemaan, siirtynevät luontevasti noihin.

    Ai että Tähtiin kirjoitetusta virheestä on tehty elokuva? Se olisi mukava nähdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta lasten- ja nuortenkirjojen kuvasta pääsee kurkkaamaan listaa, johon olen koonnut kaikki blogiaikana lukemani lasten- ja nuortenkirjat. Sieltä löytyy aika paljon nuorille sopivaa lukemista. mm. kaikki kolme John Greenin kirjaa.
      Nuorethan lukevat vaihtelevasti ja olen seurannut mielenkiinnolla kirjastotunneilla ja lukuhetkissä mitä lapset ja nuoret lainaavat. Keskustelin yhden 12-vuotiaan tytön kanssa hänen kirjastaan, joka sattui olemaan Tähtiin kirjoitettu virhe. Yleensä kyselen miksi lainaa jonkun kirjan, onko joku suositellut, harrastaako urheilua, jos lainaa urheilusta kertovan kirjan jne.

      Poista
    2. Kiitti vinkistä ! Tarkastelen lasten- ja nuortenkirjojasi heti kun ennätän!

      Poista
    3. Kiva kuulla kommentteja :) Nyt puutarhaohjelman pariin :)

      Poista