maanantai 8. kesäkuuta 2015

Lars Kepler: Vainooja

Tulevaisuus on varjojen peitossa, mutta planeetat ovat hakeutumassa vaarallisiin asemiin. Juuri nyt hänen kohtalonsa kelluu kuin partaterä tyynessä vedessä.

 
Lars Kepler eli ruotsalainen aviopari Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril ovat ahkeroineet jälleen huippujännittävän ja nykyaikaan liittyvän dekkarin nimeltään Vainooja. Kirja kuuluu dekkarisarjaan, jonka päähenkilönä on suomalaistaustainen Joona Linna. Sarjan ensimmäisestä osasta, Hypnotisoijasta, on tehty myös elokuva. Vainooja nimi jo kertoo aika paljon mitä kirjassa tapahtuu. Kirjan vainooja ei ainoastaan vainoa naisia, vaan hän kuvaa naisia ikkunan takaa. Kirjan kansikuva on hyvä esimerkki siitä, että vainotut vaistoavat sen, että joku katselee ikkunan takana. Se ei kuitenkaan riittänyt vainoojalle, vaan hän lähetti filmit nettiin katseltavaksi ja pian kyseinen naishenkilö löytyi silmittömällä väkivallalla tapettuna.

Ensimmäiseksi näkyy valaistu ikkuna, joka huojuu pimeässä. Kamera siirtyy varovasti lähemmäksi, ja muutama lehti sipaisee linssiä. Puistatus kulkee pitkin Margotin käsivarsia. Nainen seisoo valaistussa huoneessa, vinosti television ääressä, ja syö jäätelöä purkista.

Joona Linna oli kadonnut aiemmin, joten hänen työtehtäviinsä oli palkattu Margot Silverman ja Margot oli kirjassa viimeisillään raskaana. Kirjan kuvioissa Margot jäi taka-alalle ja psykiatri Erik Maria Bark nousi yhdeksi päähenkilöistä. Erik Barkilla oli taito hypnotisoida ja hän saikin sitä tehdä kirjan kuvioissa, sillä eräs vanki oli istunut samanlaisesta murhasta useamman vuoden ajan. Hän ei vain muistanut mitään, sillä hänen aivonsa olivat vaurioituneet autokolarissa. Vainoojassa palattiin siis sarjan ensimmäisen kirjan Hypnotisoijan teemoihin, jossa hypnoosin avulla yritettiin saada potilas muistamaan mitä oli tapahtunut. Vainoojassa yritettiin hypnoosin avulla löytää murhaaja.

Margot jää istumaan ja miettii, etteivät he ole vielä löytäneet yhteyttä uhrien välillä. He ovat tekemisissä sarjamurhaajan kanssa, joka vainoaa uhrejaan, mutta heillä ei ole aavistustakaan siitä, mistä hän löytää heidät tai millä perusteella hän valitsee heidät.

Vainooja ei yltänyt tällä kertaa Lars Keplerin edellisten huippujännittävien kirjojen tasolle. Mielestäni kirjan alku oli aika tahmeaa ja tarinaa koottiin kasaan aika lailla ja laajalla haarukalla. Kirjan loppua kohden jännitys tiivistyi ja kirjan loppu oli järisyttävä. Kepler teki sen jälleen, tarina jäi niin pahasti auki, että minun on pakko, ihan pakko lukea myös seuraava kirja.

Liekit lyövät taas kohisten kellarista asti ja räiskyvät makuuhuoneen kattoa vasten. Palavat valaisimen osat ropisevat alas kieppuvana kipinäpilvenä. Ikkunanpuitteet ovat tulessa, ja ikkunaruutu halkeaa pamahtaen.

Lars Kepler, Vainooja ****
suom. Kari Koski
Tammi 2015
s. 617
Stalker 2014

Hypnotisoija 2010

8 kommenttia:

 1. Paras ystäväni lukee dekkareita minuakin enemmän ja hän kehui tätä kovasti. Minulta koko Kepler on jotenkin mennyt ohi ja arvaan nyt, että vahinko on minun!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keplerin dekkarit vastaavat Cornwallin dekkareita, paitsi että niissä ei laiteta ruokaa yhtä suurella rakkaudella. Joten olet missannut viisi kansainvälisesti menestynyttä dekkaria, joiden päähenkilö on suomalaistaustainen Joona Linna. Hänen yksityiselämä on todella mielenkiintoinen ja hän on itsekin todella mielenkiintoinen persoona, joka kärsii...enpäs sanokaan mistä ikävästä sairaudesta. Eli Hypnotisoijasta voisit aloittaa. Suosittelen ;)

   Poista
 2. Olen miettinyt Keplereitä, että luenko vai en. Sopivatko ne makuuni vai ei?Sinä varmaan voisit varmaan sanoa mielipiteesi. Sinä olet varmaan saanut jonkinlaisen käsityksen minun dekkarimausta. Olen ohittanut ne aiemmin ihan tahattomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet lukenut myös Mons Kallentoftin kirjat, joten kyllä Keplerit sopivat sinulle. Joona Linna on sympaattinen päähenkilö näissä kirjoissa ja hänen yksityiselämänsä on selkeästi esillä näissä kirjoissa, joten kannattaa aloittaa ensimmäisestä kirjasta, Hypnotisoijasta.

   Poista
 3. Kepler on minulla vielä kokematta. Ostin pari ekaa Stokkan pokkarialesta ja ne oottelisivat tuolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, sinusta tulee Kepler-fani. Kesä on sopivaa aikaa pokkareille ja dekkareille :)

   Poista
 4. Aloitin juuri tämän kirjan, ja hyvältä näyttää! Ruotsista on muutenkin viime vuosina tullut pirun kovia, vaikkakin myös pirun raakoja dekkareita, joista Lars Kepler on yksi suosikeistani. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että olet liittynyt Kirjasähkökäyrän lukijoiksi Kira Niia :) Minäkin olen Lars Kepler fani, mutta missä viipyy jatkokirja tälle Joona Linna-sarjalle? Olen huomannut saman asian, että varsinkin ruotsalaiset dekkarit ovat raaistuneet ja lisäksi niissä tehdään väkivaltaa lapsille mm. Carl Erik Sundin dekkarit. Yksi muutos myös on tapahtunut, sillä dekkareita kirjoitetaan aika paljon pari- ja ryhmätyönä.

   Poista