tiistai 30. kesäkuuta 2015

Harri ja Ilkka Virolainen: AnteeksiantoJos todella haluamme rakastaa, meidän tulee oppia antamaan anteeksi. Äiti Teresa

Harri ja Ilkka Virolainen ovat kaksosveljeksiä ja molemmat tohtoreita. Heidän kiinnostuksen kohteensa on anteeksiannon hyvää tekevä voima, joka auttaa niin terveyteen, ihmissuhteisiin, mielenrauhaan ja onnellisuuteen. Heidän tietoteoksensa Anteeksianto - Tie rauhaan ja vapauteen käsittelee eri näkökulmista anteeksi antamista. Kirja sisältää ihmisten omia kokemuksia ja antaa lukuisia hyviä keinoja ja harjoituksia, miten kehittää omia kykyjä antaa anteeksi. Voin suositella kirjaa sen yksinkertaisen ja ymmärrettävän tekstin ja tehtävien vuoksi. Kirja käy jopa oppikirjasta sosiaali- ja hyvinvointialalla, terveydenhoitoalalla ja kasvatusalalla.

Ilman anteeksiantoa ei ole tulevaisuutta. Desmond Tutu

 
Kirja ei sisällä liian vaikeita tehtäviä, vaan sellaisia joita voi tehdä milloin vain. Käsi rinnalle ja voi ajatuksissa antaa henkilölle anteeksi ja vapauttaa itsensä ahdistavasta tunteesta. Jos anteeksianto tuntuu vaikealta, sitä voi hiljaisuudessa harjoitella itsekseen useamman päivän ajan. Voin luvata, että kirja nostattaa todella kaukaisia muistoja tilanteista, jotka ovat olleet vaikeita, ja joille nyt pystyi antamaan anteeksi. Itselleni oli kasautunut jo niin paljon ahdistavia tunteita, että kurkkua kuristi joka ilta nukkumaan mennessä. Luettuani kirjan ja tehdessäni samalla anteeksiantoharjoituksia, kurkkukipu katosi. Minulle tuli selkeä muisto väkivaltatilanteesta, jota jouduin nuorena seuraamaan vierestä. Tietysti itkin muistaessani tilanteen ja päätin, että nyt on aika antaa tilanteen henkilöille anteeksi ja päästää irti. Sen jälkeen kurkkuni ei ole ollut kipeä. Näitä lukuisia muistoja tulee uskomattomasti mieleen ja niille on aika antaa anteeksi ja päästää ne pois omia ajatuksia painamasta.

Kosto ja vihaiset ajatukset loukannutta kohtaan on kuin joisi myrkkyä ja toivoisi loukanneen henkilön sairastuvan siitä. Nelson Mandela

 
Kirjan hieno sanoma on, että anteeksi antamisesta tulee harjoitusten myötä automaattisia. Ihminen kehittyy tekojensa myötä ja anteeksi antaminen lisää onnellisuutta, hyvinvointia ja positiivisia vaikutuksia eri elämän alueilla kuten työelämässä, parisuhteessa, ex-puolisoiden välisissä suhteissa, sosiaalisissa tilanteissa, yleensä ristiriitatilanteissa ja tilanteissa, jolloin kokee tilanteen uhkana itselleen.

Anteeksianto on tuoksu, jota orvokki levittää kantapäälle, joka on sen  rusentanut. Mark Twain

Kirjassa on aika paljon ulkomaisten henkilöiden esimerkkejä anteeksiannon parantavasta voimasta jopa ihmeistä. Tunnustan olevani hienoinen skeptikko joidenkin esimerkkien suhteen, mutta itse anteeksiannon voimaan uskon sataprosenttisesti. Kirjan sivuilla esitellään useita kirjoja, jotka ovat kirjoittajille tärkeitä, joten lainaukset tulevat ilmeisesti näistä kirjoista. Kirjan lopussa on useamman sivun lähdeluettelo, joten aihetta on tutkittu ja sen hyväätekevät vaikutukset ovat luennoimisen arvoisia. Kirjoittajat ovat opettaneet ja luennoineet anteeksiannosta useiden vuosien ajan. Heidän oma kiinnostuksensa aiheeseen syntyi omakohtaisista kokemuksista. Kirjoittajat ovat tehneet tietoteoksen, joka sallii tunteiden nousta pintaan ja vapauttaa uinuvat ahdistusajatukset sekä näyttää anteeksiannon hyväätekevän vaikutuksen, miten ne valloittavat ajatukset ja olemuksen.

Kun päätät evätä anteeksiannon toiselta, päätät samalla vahvistaa omaa syyllisyyden ja arvottomuuden tunnettasi.

Harri Virolainen ja Ilkka Virolainen, Anteeksianto - Tie rauhaan ja vapauteen
Tammi 2015
s. 170 + lähteitä s. 8

6 kommenttia:

 1. Kirja kuulostaa erittäin hyvältä. Anteeksianto, eli käytännössä mielen vapauttaminen vaivaavista piinaavista ajatuksista, on niitä parhaita taitoja ihmisen elämässä. Joskus joutuu uudelleen vapauttamaan itsensä kun katkerat ajatukset palaavat, pahoissa tapauksissa kai päivittäin, mutta kyllä kannattaa. Anteeksiantamattomuudessa, koston ja katkeruuden mietteissä eläminen vie hirveästi aikaa ja energiaa. Anteeksi antamalla ja unohtamalla saa mielenrauhansa takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita ajatuksistasi :) On tutkittu, että monet sairaudet johtuvat vaikeista tapahtumista ennen sairautta esim. työpaikkakiusaaminen tunnetusti aiheuttaa masennusta, mutta se voi aiheuttaa niska- ja selkäoireita , flunssaa jne. omat ajatukset ovat vain niin lukossa, että keho reagoi niihin jollakin sairaudella. Luin kirjasta tutkimuksesta, joka oli tehty syöpään sairastuneille lapsille, ennen sairastumista suurimmalla osalla oli jokin traumaattinen kokemus. Asiaa ei voi yhdistää yksi yhteen, koska syövän syntymekanismia ei tiedetä, tiedetään vain altistavat tekijät. Anteeksi-sanaa käytetään liian vähän. Se on mielestäni kauneimpia sanoja suomen kielessä ja sen sanoma on todella hieno.

   Poista
 2. Minulla on kirjahyllyssä Valtavaaran teos Ainako anteeksi? joka on myös oivallinen elämänopas. 2007 kirjoitin siitä jotain toisessa blogissani (jota en ole vähään aikaan päivittänyt:

  http://kopsista.blogspot.fi/2007/02/anteeksiantaminen.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on aihe josta on hyväkin puhua ja kirjoittaa, koska kukaan ei selviä elämästä ilman kriisejä ja ongelmia. Aina ongelman ei tarvitse olla edes iso ja se voi jäädä mielenpohjalle vaikuttamaan negatiivisesti.

   Poista
 3. Tilasin tuon Anteeksianto - kirjan itselleni. Olipa kiva että bloggasit siitä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin itsekin ostaa kirjan, sillä sitä voi käyttää opetusmielessä, koska siinä on niin hyviä tehtäviä.
   Kirja on myös sellainen, jota tarvitsen oman hyvinvointini tueksi :)

   Poista