sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Gillian Flynn: Teräviä esineitä


Näin unta, että äitini viipaloi omenaa paksuille lihansiivuille ja syötti niitä minulle hitaasti ja herttaisesti, koska tein kuolemaa.

Teräviä esineitä on yhdysvaltalaisen kirjailijan Gillian Flynnin esikoisteos. Flynniltä julkaistiin Suomessa ensimmäisenä Flynnin läpimurtojännityskirja Kiltti tyttö, joka oli kirjailijan kolmas julkaistu teos ja viime vuonna julkaistiin Paha paikka. Flynnin psykologiset jännityskirjat ovat kaikki itsenäisiä teoksia, eivätkä ne liity mitenkään toisiinsa. Jokainen kirja on eräänlainen perhetarina ja jokaisesta löytyy pahansuopuutta, ilkeyttä ja väkivaltaa perheen sisäisissä kuvioissa. Teräviä esineitä kuvaa vinoutuneita äiti-tytär-suhteita ja mitä seurauksia sellaisista voi tulla.

Masennusta sanotaan aina mustuudeksi, mutta minä olisin mielelläni herännyt tummasävyisiin tunnelmiin. Minulle masennus näyttäytyy virtsankeltaisena. Loputtomana laimean virtsan värisenä uuvuttavana taipaleena.

Chicagossa toimittajan työtä tekevä Camille joutui juttukeikalle kotipaikkakunnalle Missouriin. Edellisestä käynnistä oli kulunut useampi vuosi aikaa, eikä Camille olisi halunnut palata synnyinkotiinsa äitinsä, isäpuolensa ja siskopuolensa luokse.

Oli inhottavaa olla Wind Gapissa, mutta oma kotini ei tarjonnut sen enempää lohtua.

Wind Gapissa oli löydetty pieni tyttö murhattuna ja toinen tyttö oli kadonnut. Pian hänkin löytyi murhattuna. Camille teki ahkeraa tutkimustyötä ja yritti saada selkoa murhista, mutta bailaaminen jäi päälle, oli jäänyt jo aiemminkin. Camille kävi kotonaan vain nukkumassa ja yritti vältellä kontaktia äitinsä kanssa. 

Jokainen tragedia, joka maailmassa sattuu, sattuu äidilleni, ja se etoo minua hänessä kaikkein eniten.

Teräviä esineitä jännityskirjassa oli iljettäviä ja kauhunomaista juonia, synkkä perhetarina ja murhatarinat ja kummatkin tulivat sananmukaisesti Camillen iholle ja ajatuksiin ja niistä piti vieläpä tehdä lehtijuttuja. Äidin läheisyys alkoi vaikuttaa saman katon alla ja Camille huomasi ajautuvansa yhä syvemmälle ja syvemmälle myrkkyhämähäkin verkon kudelmiin. Kirja oli häijy, päähenkilö oli terävän rosoinen ja lukukokemus sellainen, että hengittäminen normaalisti onnistui vasta, kun laitoin takakannen kiinni, huh.

Gillian Flynn, Teräviä esineitä ****
suom. Maria Lyytinen
WSOY 2015
s. 316
Sharp Objects 2006


Flynn Gillian: Kiltti tyttö
Flynn Gillian: Paha paikka

8 kommenttia:

 1. Mai, aika kova juttu! Oli vaikea kirjoittaa, kun piti varoa paljastamasta...pahinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja oli kyllä aika tärisyttävä lukukokemus. Kirjailijalla on nämä perhetragediat hanskassa. Hän oli ihanasti omistanut kirjan omalle äidille ja isälle. Suku kuulemma asustaa Missourissa. Luin jälkikirjoituksen kiitokset.
   Onhan tämä vaikuttava esikoisteos. Kolme huipputeosta, joten jännityksellä odottamaan seuraavaa hyytävää perhetarinaa. Nyt on kirjoitettuna äiti-tytär-suhteet, perhesurma ja avioliittodraama. Mitähän neljänteen kirjaan laitetaan?

   Poista
 2. Gillian Flynniltä en mitään ole vielä ehtinyt lukea, mutta ajattelin aloittaa juuri tästä kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloita vaan tästä esikoiskirjasta. Minä olisin aloittanut myös.

   Poista
 3. Hieno kirjoitus Mai. Minustakin tämä oli vallan mahtava teos. Tosin keskipaikkeilla oli hippasen tyhjäkäyntiä, mutta loppupuoli oli jäätävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Omppu ;) Siinä keskivaiheella taisin saada hiukan happea vedettyä. Kaikkea sitä perheissä puuhaillaankin ja loppu tai loput olivat todella hyisiä.

   Poista
 4. Uh, vaikuttaa aika hurjalta, inhottavalta, mutta kirjana myös kiinnostavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Flynn on kyllä lyönyt itsensä läpi kirjailijana ja kaikista kirjoista taitaa olla tulossa elokuva, Kiltti tyttö on jo valmis. Pähkäilen vielä menenkö katsomaan sitä, jaksanko sellaista ilkeilyä.
   Tämä on kiinnostava kirja, huh.

   Poista