torstai 13. elokuuta 2015

Joseph Brodsky: Veden peiliMonta kuunkiertoa sitten dollari oli 670 liiraa ja minä olin kolmenkymmenenkahden. Maapallokin oli kaksi miljardia sielua kevyempi, ja stazionella, jonne olin tuona kylmänä joulukuun iltana saapunut, baari oli autio. 

Monta kuunkiertoa sitten, näin mieleenpainuvasti alkoi Joseph Brodskyn teos Veden peili. Joseph Brodsky (1940-1996) oli Nobel-palkittu venäläis-amerikkalainen runoilija, mutta Veden peili on lyhytproosateos, joka kertoi hänen matkastaan Venetsiaan. Brodsky kävi ensimmäisen kerran Venetsiassa vuonna 1972, joka oli sama vuosi, jolloin hänet karkotettiin Neuvostoliitosta. Brodsky syntyi juutalaisperheeseen ja kirjoitti jo nuorena runoja. Anna Ahmatova kannusti nuorta runoilijaa. Runoilija oli pakkotyössä ja sisäisessä karkotuksessa sen vuoksi, että oli runoilija.

Venetsia oli Brodskyn rakastama kaupunki, johon hän palasi joka talvilomansa ajaksi. Luettuani kirjan matkakuumeeni nousi jälleen ja haluaisin matkata Venetsiaan. Tänä vuonna olen lukenut moneen eri maahan sijoittuvia kirjoja, ja matkustusinto on voimistunut kovasti. Kirjablogikavereideni mukavat matkakuvaukset eri maista innostavat uteliasta mielikuvitustani ja mielikuvamatkailen monesti eri maissa. Brodsky matkaili Yhdysvalloista Venetsiaan, joten Veden peiliä voi kuvata hänen omaelämäkerralliseksi kirjaksi.

Kyyneleen voi tässä kaupungissa vuodattaa lukuisissa tilanteissa. Jos oletetaan että kauneus on valon jakautumista verkkokalvoa miellyttävällä tavalla, kyynel on verkkokalvon, samoin kuin kyyneleenkin, tunnustus ettei se pysty pidättelemään kauneutta.

Veden peilin teksti on uskomattoman herkkää, ilkikurista ja pohdiskelevaa, paikoin jopa kriittistä. Brodsky kirjoittaa omista tuntemuksistaan mielenkiintoisesti ja teksti soljuu Venetsian veden soljuessa ympärillä ja herkistäessä runoilijan kynänjälkeä. Kirjan sivuilla lukija kulkee Brodskyn silmien kautta, silmien, jotka näkevät kauneuden ja rumuuden, mutta rumuudessakin kauneuden. Brodsky kulkee Venetsiassa talvisaikaan, joten kaupunki on hiljainen ja turisteja on vähän, samoin turistikauppiaita.

Näiden vuosien varrella olen pitkien oleskelujeni ja lyhyiden pistäytymisteni aikana luullakseni ollut täällä lähes tasaväkisesti sekä onnellinen että murheissani. Ei ole ollut väliä kumpaa, siksikään että en ole tullut tänne romanttisessa tarkoituksessa vaan tekemään töitä, laatimaan jonkin artikkelin loppuun, kääntämään, kirjoittamaan muutaman runon - jos minulla oli niin hyvä onni - tai yksinkertaisesti olemaan.

Jos haluat lukea jotain kaunista ja herkkää miehen kirjoittamaa tekstiä, lue Veden peili. Voi vain kuvitella miltä tuntuu jättää kotimaa poliittisista syistä. Hienoa, että  Brodsky löysi sielunmaiseman Venetsiasta.

Kun maailma on mikä se on, tämä kaupunki on silmän rakastettu.

Joseph Brodsky, Veden peili *****
suom. Marja Alopaeus
Tammi, pokkari
s. 116
ensimmäinen suomennos 1994
Watermark 1992
Saran bloggaus 
Marikan bloggaus 
Jokken bloggaus 
Jassun bloggaus


6 kommenttia:

 1. Tämä on kaunis pieni kirja. Venetsia kuulostaa tässä niin houkuttelevalta. Pitäisikin lukea kirja uudelleen, hankin tämän omaan hyllyyni jokin aika sitten. Brodskyn runoja en ole lukenut, mutta tämä on upea kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokke bloggauksen perusteella tutustuin Brotsyyn. Tämän ostin heti, kun näin kirjakaupassa. Myyjänä on jo tutuksi tullut nuori poika ja kysyin oliko hän lukenut jo kirjan. Ei ollut, mutta aikoi ostaa itselleen saman kirjan.
   Kun kirja on näin ihana, niin runot ovat varmasti todella upeita :)

   Poista
 2. Kiitos bloggauksesta Mai. Kuulostaa varsin täydelliseltä. Olisipa mahtavaa päästä joskus Venetsiaan. Jospa edes esimakua tämän teoksen seurassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime viikolla soitin kaverilleni ja hän vastasi Venetsiasta. Voi kun olisi ollut kiva olla mukana. Kyllä sinne pitää matkustaa.
   Tästä kirjasta saa ihanaa matkatarinaa Venetsiasta :)

   Poista
 3. Mukavaa, että bloggasit tästä, minustakin hieno kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voinut vastustaa tätä kirjaa :) Bloggasit hienosti tästä, kiitos lukuvinkistäsi :)

   Poista