torstai 27. elokuuta 2015

Soile Yli-Mäyry, Palava tuhka


 "Elämäni ja työni on matkan tekoa tuntemattomaan."

Taiteilija Soile Yli-Mäyryn teokset puhuttelevat minua kovasti, joten olen aina ollut kiinnostunut hänen töistään. Marja-Leena Virtanen on toimittanut elämäkerran Soile Yli-Mäyry, Palava tuhka. Jokainen joka on nähnyt Yli-Mäyryn taideteoksia, on kohdannut nimen Palava tuhka, sillä nimi on useammalla erilaisella teoksella. Teoksista löytyy paljon palavaa, tuhkaa, tulta, unta, asfalttia, muurattua, särkynyttä. Teoksissa loistavat värit upeasti ja ne värit on levitelty useimmiten palettiveitsellä.

Soile Yli-Mäyry, Palava tuhka teos kertoo taiteilijan lapsuudenmuistoja, koulumuistoja, opiskelumuistoja, elämää aviomiehen rinnalla, ahkeraa taiteilijaelämää ja muutosvoimia, jonka vuoksi hän opiskeli sosiologiaa ja väitteli lopulta valtiotieteiden tohtoriksi. Koko opiskeluajan Yli-Mäyry maalasi tauluja ja piti taidenäyttelyitä maailmalla. Kirjan takaosassa on luettelo taidenäyttelyistä, joista suurin osa on pidetty ulkomailla Kiinaa, Japania ja Yhdysvaltoja myöten. Yksin Singaporessa näyttelyitä on ollut seitsemän kertaa, Tokiossa kolmekymmentä näyttelyä ja New Yorkissa neljätoista näyttelyä. Kuulostaa hurjalta vauhdilta. Tämän lisäksi taiteilija on perustanut Soile Yli-Mäyryn Taidehallin Kuortaneen Mäyryyn ja pysyvän näyttelyn Orimattilaan omaa nimeä kantavaan taidelinnaan. Uusimpana aluevalloituksena hänellä on lasiveistosten teko Venetsian Muranossa vuodesta 2007 lähtien.

"Voidaan kysyä, miksi sivistys niin vähän on lisännyt suvaitsevaisuutta erilaisuutta kohtaan."

Soile Yli-Mäyry oli lapsi, jota koulu ei kiinnostanut, joten myöhemmin hän on lukenut siitäkin edestä. Yleensä hänen kaulassaan roikkui lapsena avain, joka oli maalattu jollakin värillä. Oman huoneen seinät hän maalasi omannäköisiksi. Jos ei lukeminen ja koulunkäynti kiinnostanut, niin silti hän kirjoitti päiväkirjoja ja aforismeja. Näitä aforismeja on käytetty kirjassa. Lisäksi kirjasta löytyy lukuisia taulun kuvia kaikissa mahdollisissa väreissä. Soile Yli-Mäyryn kohteena ovat ihmiset. Kirja on hieno teos taiteilijasta ja hänen elämänkerrastaan, josta ei puutu juonenkäänteitä. Hän on rohkea ja voimakas ihminen, joka on upeasti edustanut suomalaista taidetta ja suomalaisia juuriaan kansainvälisillä taideareenoilla. *****

"On tavallaan kadotettava itsensä löytääkseen itsensä uudelleen."

Soile Yli-Mäyry, Palava tuhka
toimittanut Marja-Leena Virtanen
valokuvat Pentti Koivunen ja Soile Yli-Mäyry ellei toisin mainita
Auditorium 2015  3. täydennetty painos
s. 209+ 3 sivun esittely

Osallistun kirjalla Les! Lue! -blogin elämänkertahaasteeseen.

Jonnan bloggaus

2 kommenttia:

 1. Jätän tänne kommentin, vaikka ollaankin jo menty yli viisi vuotta ajassa eteenpäin.
  Soile Yli-Mäyry on yksi ihailemiani taiteilijoita. Hän on ikäiseni ja edelleen tuottelias, mutta taiteilijathan eivät jää koskaan eläkkelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on yhteinen ihailun kohde. Ahkera ja karismaattinen taiteilija. Tiesi jo hyvin nuorena mitä halusi tehdä isona.

   Poista