keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Timo Parvela: Ella ja kaverit liemessä

Minä olen Ella. Olen toisella luokalla. Tai oikeastaan luokkamme on 2 1/2 A. Rehtorin mielestä emme ole vielä tarpeeksi kypsiä kolmannelle luokalle. Opettaja puolestaan sanoo olevansa jo kypsä vaikka eläkkeelle.

Timo Parvelan hauskat Ella-sarjan kirjat ovat niin mukavia, että uskon, että olisin ahminut ne jo ekaluokalla. Sarjan uusin tulokas on tänä vuonna ilmestynyt Ella ja kaverit liemessä. Ellan kavereita kirjassa ovat Pate, joka on hyvä urheilemaan, Hanna, joka sanoo suoraan ajatuksensa, Tuukka, jolla on nerokkaita ideoita, Herttainen Tiina, herkkä Samppa ja Pukari, jonka nimestä jo huomaa, mikä hän on miehiään, tosin kyllä hänestäkin löytyy se herkempi puoli. Aika moni lapsi taitaa saada tämän kirjan joulupukin lahjapussista, enkä ihmettele yhtään, kirjat ovat huumoripitoisia, mutta samalla faktaa täynnä.

Opettaja oli pulassa. Hänen piti seuraavana päivänä todistaa olevansa superopettaja ja opettaa koulun pahamaineisinta luokkaa. Huhuttiin, että 5Ö oli tehnyt monta sijaista hulluksi. 

Mistähän syystä joistakin luokista tulee ihan sekopäitä, kun oma opettaja on poissa ja tilalle tulee sijainen ja mistähän he oikein saavat päähänsä kaikenlaiset juttunsa, joilla ärsyttää sijaisparkoja. Timo Parvelalla on varmasti omakohtaisia kokemuksia, sillä hän on opettaja ammatiltaan. Hän on varmaan kuullut useamman sijaisopettajan suusta kertomuksia, mitä kullanmurut tekevät luokissa silloin, kun oma opettaja on pois. Ella ja kaverit liemessä kirjan opettajalla on vatsa ihan sekaisin ja opettajan vaimo on tehnyt terveysjuomaa miehelleen. Opettaja on ovela ja juottaa juomaa oman luokan oppilaille. Jotakin muutoksia lapset huomaavat omassa käytöksessään. Mitähän se juoma oikein sisältää?

Seuraavien päivien aikana ei tapahtunut juuri mitään erityistä. Me joimme kuuliaisesti aamupirtelömme ja opiskelimme sen voimalla loppupäivän astrofysiikkaa, serbokroatiaa, immateriaalioikeuksia ja muita ihan helppoja juttuja. Harmi vain, että unohdimme kaiken iltapäivällä heti kun pirtelön vaikutus lakkasi. Itse asiassa me unohtelimme iltapäivisin kaikenlaista muutakin.

Mitähän se opettajan rouva oli sekoitellut pirtelöön? Lapset ja aikuiset, siitä on viisainta ottaa selvää lukemalla tämä kirja, ettei vaan itselle käy samalla tavalla.

Timo Parvela, Ella ja kaverit liemessä
Tammi 2015
s. 94

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti