tiistai 22. joulukuuta 2015

Veera Salmi: Puluboin ja Ponin tsompikirja

Nyt minä töttölöin teille vähän niin kuin tolvi: Töttödölödöö!
Ja sitten julistan: Tämä on hyvin syvällinen kilja! Tämä on kuntokilja! Täysin väkivallaton ja saasteeton kilja! Lauhan kilja!

Veera Salmen neljäs nauruhermoja kutkuttava Puluboi ja Poni-sarjan kirja on nimeltään Puluboin ja Ponin tsompikirja. Ensimmäinen kirja oli nimeltään Puluboi ja Poni (2012), toinen kirja Puluboin ja Ponin loisketiivis kirja (2013) ja kolmas kirja oli Puluboin ja Ponin pöpelikkökirja (2014). Kirjojen päähenkilöt ovat tietysti Hakaniementorin pulu nimeltään Puluboi ja hänen ystävänsä Poni, joka on tyttö nimeltään Mai. Puluboin rouvan nimi on Kaija, joka kirjassa on huolissaan Puluboin kunnosta ja ilmoitti Puluboin pulujen maratoonille. Ponin elämä muuttui kirjassa surulliseksi ja sumuiseksi.

Pelko täytti minut kokonaan. Miten olisin päässyt sitä pakoon, miten voisin paeta jotain sellaista joka on minussa itsessäni kiinni? En mitenkään.

Puluboin ja Ponin tsompikirjassa Ponin huolenaiheena oli kaikenlaiset pelot, äänet ja maailman muuttuminen sumuiseksi. Onneksi kirjassa on onnellinen loppu ja sumuisuus ratkesi. Ennen sitä Poni koki kirjassa monta pelottavaa kokemusta, eikä Puluboi ehtinyt hänen avukseen, koska hänen piti tleenata. Puluboi ja Poni ovat kyllä hyvä pari. Kirjoissa on sekä fantasiaa puhuvan pulun ja pienen Minimillan muodossa, että tavallisen tytön muodossa, joka käy koulua ja jolla on ihan oikea perhe. Vauvakin on kasvanut ja saanut nimen Madeline. Lempi-mummin sairaus huoletti Ponia, mutta sekin muuttui iloisemmaksi uutiseksi kirjan lopussa. Kirjojen teemat kuuluvat läheisesti lasten maailmaan ja aiheita Veera Salmi löytää varmasti työpaikaltaan päiväkodista. Kirjassa käsitellään esimerkiksi sitä miten vaikeaa on olla ilman kännykkää, mutta kyllä siihen tottuu, Puluboikin tottui.

- Hyvästi lakas puhelimeni Pulufon T2000, huusin kohti idässä siintävää Lajittelukeskusta, ja ihan kuin olisin ilman läpi kuullut sen viimeiset sanat: sim sim.

Puluboin ja Ponin tsompikirjan teksti vaihtelee mukavasti eri fonteissa ja välillä on Puluboin mainosten vuoro. Kirjan kuvitus on mainio ja luo tällä kertaa mystisen kauhutunnelman, joka sopii hyvin Ponin sumukokemuksiin. Suosittelen kirjaa pienille ja suurille lukijoille, kaikenkokoisille ja kaikenikäisille lukijoille. Jos on paha mökötyspäivä, niin tämän kirjan seurassa mökötykset lentävät sumuna taivaalle. Oikein mainio lahjakirja. *****

Veera Salmi, Puluboin ja Ponin tsompikirja
Otava 2015
s. 141


Salmi Veera: Puluboin ja Ponin kirja
Salmi Veera: Puluboin ja Ponin pöpelikkökirja
Salmi Veera: Puluboin ja Ponin loisketiiviskirja


7 kommenttia:

 1. Mukavaa, että pidit näin paljon. Tämä kirja tullee nimittäin löytymään yhdestä kuopukseni joululahjapaketista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minähän olen täysin rakastua repsahtanut näihin veera salmen Puluboi ja Poni kirjoihin. Työpaikalla lapset ovat saaneet osansa tästä rakkaudestani, sillä olen lukenut aina sopivissa paikoissa kirjoja. Kirjat aiheuttavat mukavia leikkituokioita ja väliin ponit kopsuttelevat ja väliin kissat maukuvat ja tietysti Puluboin puhe on mukavasti leikeissä mukana. Jos en keksi muuta sanottavaa lapsille niin sanon töttölöö ja heti löytyy puhetta :)
   Mainio lahjakirja, todellakin ihana :)

   Poista
 2. Jep; kaiken muun hyvän lisäksi Puluboit tarjoavat työkaluja käsitellä monia pienten mieltä askarruttavia asioita. Ja juu: oikeassa olit, nyt ei viime iltoina toiminut nukkumattina, vaan aikaansai riemukkaan riehan, jossa katto oli korkealla ja nauru raikui:) Iloista joulunaikaa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Takkutukka :) Näissä kirjoissa on käsitelty todella vaikeitakin asioita ja niihin on onneksi löytynyt lapsenmieliin sopivat ratkaisut.
   Löytyihän se riemukas rieha...onneksi...ainakin meilläpäin naurusta ei tule loppua millään...lause ja naurunräjähdys...
   Iloista Joulua sinulle :)

   Poista
 3. Luimme tämän toistamiseen näin joulun alla. Aivan mahtava lastenkirja! Hyvää joulua :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuiskaan salaisuuden, tämän saa huomenna aivan ihastuttava 7v. tyttö, joka rakastaa kirjoja, lukemista ja kuuntelua. Pieni harmi on ollut se, että kakkososa on vielä saamatta, mutta eiköhän sekin korjaannu jossakin vaiheessa.
   Hyvää Joulua :)

   Poista
  2. Siinä kävi niin, että sain lukea vain Puluboin osuudet, koska Ponin asiat olivat liian mustia ja synkkiä. Lupasin lukea ne joskus myöhemmin. Kerroin kuitenkin mistä se sumu johtui.

   Poista