sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Sinikka Salokorpi: Turun linnan Tonttu-ukon Jouluihme

Tämä kirja kertoo Tonttu-ukon ja Murri-kissan joulunajasta. Luettuasi tarinan huomaat itsekin, miten viisas, kekseliäs ja mainio tuo monta sataa vuotta vanha Tonttu-ukko onkaan.

Näin joulun alla luetaan yleensä lapsille joulusta kertovia kirjoja ja tarinoita ja kuunnellaan joululauluja ja lapsille opetetaan uusia ja perinteisiä joululauluja. Päiväkodeissa ja kouluissa vietetään pikkujouluja ja joulujuhlia, joihin harjoitellaan ohjelmia. Joulu on sellainen salaisuuksien taikalaatikko, josta löytyy kaikenlaista tekemistä ennen sitä jouluaattoa, jolloin joulupukki saapuu vierailulle. Jouluun liittyvää kirjallisuutta löytyy mukavasti ja esittelen tässä Turun linnan tonttu-ukon Jouluihmeen. Ainakin jokainen aikuinen tietää tai on kuullut Turun linnasta, joka seisoo tänäkin päivänä Aurajoen rannalla, mutta ovatkohan kaikki aikuisetkaan tietoisia siitä, että Turun linnassa asustaa hyvin vanha Tonttu-ukko ja hänen kissansa Murri.

Kun suuhunsa syö
tämän pastillin pyöreän
korvissa kuulee hän
iloisen hyörinän.
Yksi pastilli onnen se tuopi
iloa silmiisi vuosiksi suopi.
Kohta nyt tanssii jo koko Turku
kenenkään mielessä 
ei asu surku.

Tonttu-ukolla ja Murri-kissalla riitti kirjassa kiireitä, sillä he halusivat turkulaisten muuttuvan iloisemmiksi ja onnellisimmiksi. Niinpä he keksivät tettää apteekkarilla jokaiselle turkulaiselle onnellisuuspillerin. Tietysti joukossa oli yksi, joka ei saanut pilleriä, ja hän oli nimeltään Ärjyukko.
Enpäs kerrokaan enempää, vaan voit lukea kirjasta miten sitten kävi. Kirjan kauniin kuvituksen on tehnyt Taru Castrén. Kuvituksella on suuri merkitys tällaisessa lastenkirjassa. Kuvituksen avulla mukana pysyy sellaisetkin kuuntelijat, jotka eivät vielä ymmärrä kaikkea kuulemaansa. Kirjassa seikkaillaan monessa Turkuun liittyvässä paikassa, joten kirjasta on kiva jutella lasten kanssa. Tuliko turkulaisista onnellisempia ja iloisempia, sen voit lukea Turun linnan tonttu-ukon Jouluihmeestä.

Sinikka Salokorpi, Turun linnan Tonttu-ukon Jouluihme
kuvitus Taru Castrén
Ajatus kirjat 2001
s. 36

Hannan bloggaus

6 kommenttia:

 1. Nuo Turunlinnan tonttukirjat jaksavat ihastuttaa minua. En siis ole aivan toivoton. Vaikka sytynkin hitaasti talveen ja jouluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulla, kun tuolla ulkona sataa kaatamalla vettä, on hankala syttyä talveen ja jouluun. Istuttelin tänään vielä viimeisiä tulppaanin sipuleita maahan.

   Näissä Turun linnan tonttukirjoissa on sopivasti historian havinaa mm. Katariina-rouvat haamuina. Tänä vuonna voisi koko maapallon ihmisille jakaa tätä onnellisuuspilleriä :)
   Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle :)

   Poista
 2. Voi kun ihmiset saisivatkin sellaisia onnellisuuspillereitä. Tai ainakin hyvän tahdon pillereitä. Onneksi ainakin tonttu-ukossa on taikaa :)

  Ihania joulunodotushetkiä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai saisi sellaisen pillerin, että pysyisi hereillä... aina nukuttaa ;)
   Onnellisuus, hyväntahtoisuus, iloisuus, rauhallisuus ja anteliaisuus ovat oikein hyviä nimiä pillereille, jospa se Tonttu-ukko lähettäisi sellaisen, jos oikein kiltisti pyytäisi :)

   Poista
 3. Nuo ovat älykkäitä tarinoita. Olen ihastunut kirjaan Tonttu-ukko tarinoi. Siis siihen ihan uskoo sekä Murri kissaan. Sitä näkee ja kokee linnan hiljaisuuden eli minullakin on toivoa vielä joulun ihmeeseen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turun linnasta pääsee nyt nauttimaan myös elokuvissa, sillä Tyttökuningas on kuvattu Turun linnassa. Elokuva kertoo kuningatar Kristiinasta.
   Sinulle sopii hienosti nämä Tonttu-ukon tarinat, kun kirjassa seikkailee tuo Murri kissa :)

   Poista