perjantai 8. tammikuuta 2016

David Ebershoff: Tanskalainen tyttö

Einarin ajatuksiin mahtui vain ihoa syväilevä silkki, pehmeä kuin harsoside. Kyllä, juuri siltä silkin ensi kosketus oli tuntunut: se oli niin ohutta ja ilmavaa, että se oli tuntunut sideharsolta. Palsamoidulta sideharsolta, joka kiedottiin varovasti paranemassa olevan ihon suojaksi.

Yhdysvaltalaisen kirjailijan David Ebershoffin teoksesta Tanskalainen tyttö (2000) on tulossa helmikuun alussa elokuva suomalaisiin elokuvateattereihin. Kiinnostuin kirjasta, kun näin viime vuonna elokuvan trailereita, joten päätin lukea kirjan ensin. Onneksi se oli suomennettu. Kirja on erityislaatuinen rakkaustarina, joka perustuu taiteilijapari Einar ja Greta Wegenerin elämään 1920-1930-luvun kiihkeinä vuosina. Einar oli kuuluisa tanskalainen taiteilijaprofessori, johon kalifornialainen taideopiskelija Greta rakastui. Sotavuosien jälkeen Greta palasi takaisin Tanskaan ja pari meni naimisiin. Greta tiesi sen ensin.

Silloinkin kun he rakastelivat - useimmiten Gretan aloitteesta, mutta ei aina - Gretaa jäi vaivaamaan tunne, että jotakin sopimatonta oli tapahtunut. Aivan kuin hän ei olisi enää saanut kaivata Einarin kosketusta. Aivan kuin Einar ei olisi enää ollut hänen miehensä.

Einar muuttui pikkuhiljaa Liliksi. Alussa Greta oli vahvistanut Lilin saapumista, sillä hän halusi maalata Einarin naisen vaatteissa, naisena, sillä Einar oli hänestä niin kaunis ja kuvauksellinen. Lopulta Einar halusi olla koko ajan Lili. Koska hän ei saanut tanskalaisilta lääkäreiltä apua, vaan eräs heistä aikoi ilmiantaa Einarin viranomaisille, sillä transsukupuolisuus oli laitonta, pari muutti Pariisiin asumaan. Pariisiin muutti Gretan ja Einarin mukana Lili Elbe. Pariisin vuosina Greta ja Einar etsivät molemmat apua siihen, että Einarista tulisi oikeasti nainen.

Lili tiesi, ettei Greta ollut rakastanut ketään yhtä paljon kuin häntä. Nyt kun hän oli Lili Elbe jopa virallisissa papereissa, hän oli varma etteivät Gretan tunteet muuttuisi miksikään. Sen tiedon voimalla Lili jaksoi yksinäiset yönsä raskaan peitteen alla samoin kuin kivuntäyteiset hetket, jotka piinasivat häntä kuin öinen ahdistelija. Lili muuttui lakkaamatta, mutta ei Greta, ei koskaan Greta.

Tanskalainen tyttö on kertomus Einarista, miehestä, joka koki olevansa sisimmältään nainen. Kirja on kehityskertomus hänen muuttumisestaan miehestä naiseksi myös fyysisesti, sillä henkinen prosessi oli alkanut jo aiemmin. Tarina on myös kaunis rakkaustarina, jossa vaimo auttaa miestään tämän raskaan prosessin aikana. Tarina on myös kertomus uhrauksesta, sillä Gretalla ei ole enää aviomiestä leikkauksen jälkeen. Tarina on historiallinen elämäkertakirja ja se kertoo yhdestä maailman ensimmäisistä sukupuolenkorjausleikkauksen kokeneesta henkilöstä. Kirjan tarina on koskettava, se on koettava, se on tunteita liikuttava, se on uskomattoman kaunis rakkaustarina. Tämä on nähtävä myös elokuvaversiona. Kirjailija David Ebershoffille kimaltelevaa tähtisadetta, samoin Gretalle ja Lilille, missä ikinä olettekin. *****

Kaide oli täynnä ruostepisamia ja se tuoksahti suolalta. Greta puristi kaidetta kaksin käsin katsellessaan sillan yli liihottavaa Liliä ja liehuvaa huivinhäntää, joka huiskutti hänelle hyvästiksi kuin lapsen käsi. 

David Ebershoff, Tanskalainen tyttö
suom. Markku Päkkilä
Otavan Seven-pokkari 2015
s. 412
The Danish Girl 2000
suomenkielinen alkuteos Otava 2000

Osallistun kirjalla Marikan Seitsämännen taiteen tarinat-lukuhaasteeseen. Kirjassa on elokuvakannet ja kirjasta on tehty elokuva.


Zephyrin bloggaus
Jassun bloggaus
Maijan bloggaus
3 kommenttia:

 1. Elokuvan trailerit vaikuttavat loistavilta! Kirjakin pitää kyllä lukea, hienon kuuloinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin aivan myyty, kun näin elokuvateatterissa ensimmäisen trailerin. Elokuvan Einar/Lilin esittäjä on lempparinäyttelijäni. Kohtaukset ja miljöökuvaukset ovat upeita.
   Minulle sopii lukea kirja ensin ja sitten elokuvaa katsomaan, mutta olen kyllä tehnyt toisinkin päin.
   Suosittelen tätä kirjaa ja elokuvaa :)

   Poista
 2. "Lili muuttui lakkaamatta, mutta ei Greta, ei koskaan Greta."
  Tämä on kyllä niin hieno kohta kirjassa. Luin sen elokuvan jälkeen, vaikka vähän epäröin, kannattaako. Kyllä se maistui näinkin päin. Miten hieno, tarmokas tyyppi onkaan tämä Gerda!
  Onhan se rakkaus aika pientä, jos sen voi kokonaan jättää taakseen toisen muuttuessa, vaikka näinkin radikaalisti. Einarissa ja Lilyssä oli kuitenkin se sama suloisuus ja muut piirteet. Yhteen jääminen riippuu tietenkin paitsi suhteen laadusta ja toisen vahvuudesta myös siitä, miten kauan on ollut yhdessä.
  Marja-Sisko Aalto ja vaimo ovat myös edelleen naimisissa ja vaimo on tiennyt Marja-Siskon toisilta salatun tilanteen kauan. Lapsenlapset ovat kysyneet, olitko sinä ämmi ennen vaari. Miten hienoa ja mutkatonta!

  VastaaPoista