keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Viiden kirjan haaste

Sain Marikalta Oksan hyllyn blogista haasteen, jossa oli valmiit kysymykset, joten eikun vastaamaan. Tulppaanikuva on viime keväältä ja tulppaanit kukkivat terassin vieressä ensimmäisenä, sitten kukkivat esikot ja lopuksi suuret kuunliljat peittivät koko reunustan, kuvassa ne ovat vasta kymmensenttisiä. Viime keväänä ja alkukesänä oli viileää, joten tulppaanit kukkivat viikkokausia. Joka kevät on samanlainen yllätys odotettavissa, että mitähän sieltä maasta nousee, sillä ostan alesipuleita yhtä innokkaasti kuin kirjoja ja sitten yllätyn iloisesti, kun löydän uuden kirjan kaapin kätköistä, jota en ole vielä lukenut. Mutta seuraavaksi vastauksia:

1. Kirja, jota parhaillaan luen:

on Hannu Väisäsen Toiset kengät. Aloitin lukupuuhat jo vähän aikaa sitten, mutta olen lukaissut jo useamman kirjan ohittaen Väisäsen teoksen. Tätähän ei minulle yleensä tapahdu. Kun aloitan kirjan, niin muutaman sivun jälkeen heitän lukemisen, jos ei kiinnosta ja yleensä en lue kirjoja rinnakkain. Toiset kengät kiinnostaa jo sen vuoksi, että sen miljöö on entinen kotikaupunkini Oulu. Tässä on vain kaikenlaista klassikkohaastetta ja syntymäpäivälahjakirjaa, joka pitäisi lähettää ja laina-aikojen umpeutumisia, joten Toiset kengät saa nyt edetä etanavauhdilla muiden rinnalla.

2. Kirja, josta pidin lapsena:

Voi voi kun niitä oli todella paljon! Ensimmäinen mielikuva kirjasta, jota olin lukemassa, oli Satuaapinen. Satuaapisen ja rakkaimman kirjani Tiitiäisen satupuun kuvittaja oli Maija Karma, joka on kuvittanut myös tykkäämäni Onneli ja Anneli kirjat. Herää epäilys, että olenko sittenkin ihastunut kirjojen kuvituksiin, koska rakkaimmat kirjat ovat saman kuvittajan käsialaa. Tähtisadetta Maijalle sinne pilvenreunalle, rakastan kuvituksiasi edelleen :)

3. Kirja, joka jäi kesken:

Voi vitsi, että niitä on iso läjä. Viimeisin, joka jäi kesken oli Saara Turusen Rakkaudenhirviö. Olen käynyt katsomassa Turusen näytelmän Puputyttö ja aiheeltaan kirja oli samanlainen, lapsuudenkoti ahdistaa jostakin syystä. Puputyttö oli hyvä, mutta ahdistava näytelmä. Kirja tuli päälle heti ensimmäisiltä sivuilta ja en pystynyt ottamaan vastaan niin vaikeaa ahdistusta. Muistissani on lähiajalta Juha Hurmeen Nyljetyt ajatukset ja Minna Lindgrenin Kuolema Ehtoolehdossa, jotka jäivät myös kesken ja monta muuta.

4. Kirja, joka teki vaikutuksen:

oli Emmi Itärannan Teemestarin kirja. Oma lainaus kirjasta vuodelta 2012, kirja oli mielestäni vuoden paras kirja:
 Teemestarin kirja sisältää kaksi toisistaan poikkeavaa sisältöä, joista toinen on aikojen alusta muuttumattomana säilynyt traditio teemestarin tehtävistä ja toinen on uhkakuvat tulevaisuuden ekokatastrofista, joka kirjassa on jo jatkunut pitkään. Uhkakuvat ovat toivottomia, mutta hieman toivon pilkahduksia uhkiin tuovat Norian ja ystävänsä löytämät tutkijoiden tallentamat tiedot tutkimusmatkoiltaan, jotka lukijat voivat lukea kirjasta. Itärannan Teemestarin kirja on todella vaikuttava teos tulevaisuuden Suomesta, mutta toivon, että tulevaisuus on jotain muuta, kuin mitä se kirjan mielikuvituksellisessa pelottavuudessaan on, siitä huolimatta suosittelen kirjaa kaikille lukijoille. *****

5. Kirja, johon palaan uudestaan:

Ne kirjat ovat lastenkirjoja, joita luen aina uudestaan ja uudestaan lapsille. Minusta Veera Salmen Puluboi ja Poni-sarjan kirjat ovat  mahdottoman hauskoja ja kirjat, jotka naurattavat ovat ihania. Veera Salmelle tähtisadetta ja toivomus, että sarja jatkuu vielä näiden neljän kirjan jälkeenkin. Puluboi ja Poni, Puluboin ja Ponin loisketiiviskirja, Puluboin ja Ponin pöpelikkökirja ja Puluboin ja Ponin tsompikirja.

Kiitos Marika haastavista kysymyksistä, joihin oli ilo vastata :)

Haastan Takkutukan , Ullan  ja Marin vastaamaan näihin samoihin kysymyksiin :)

Muuten näin ensimmäiset pajunkissat tänään!

8 kommenttia:

 1. Kiitos Mai; tästä haasteesta otan mieluusti kopin ja pähkinän purtavaksi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Takkutukka :) Tulen sitten tarkistamaan kuinka monta pähkinää olet saanut pureskeltua :)

   Poista
 2. Kiitos Mai! Vastaan haasteeseen kiivettyäni erään henkisen vuoren yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Mari, ihan täällä huolestun, kuulostaa korkealta vuorelta, mutta tiedäthän, että vuoren toisella puolella on alamäki ja se helpottaa <3

   Poista
 3. Toiset kengät on minunkin lukulistallani. Vanikan palat oli todella hieno ja lämminhenkinen kirja, mutta en ole tuota jatko-osaa vielä tullut lukeneeksi. Kiva kuulla, mitä kirjasta olet pitänyt kunhan saat sen loppuun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väisänen on asunut Oulussa niin kuin minäkin ja silti tämä on ensimmäinen kirja, jonka luen häneltä. Ajattelinpa aloittaa hänen tuotantonsa tästä Finlandiavoittajakirjasta.
   Jos joku ei tiedä mitä vanikka on, niin se on näkkileipää. Toiset kengät voi lukea ihan hyvin itsenäisestikin :)

   Poista
 4. Puluboi-kirjat ovat kyllä niin mainioita. Meillä nautitaan parhaillaan Tsompikirjasta (Pöpelikkökirja on tähän mennessä naurattanut meitä eniten). Toivottavasti sarja tosiaan jatkuu vielä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta nuo Puluboi ja Poni kirjat ovat siinä mielessäkin hyviä, että niissä on sopivan pituiset kappaleet ja ne on ajateltu lapsinäkökohtaisesti. Kirjan voi keskeyttää sopivasti johonkin kappaleen loppuun, ja jatkaa sitten seuraavalla lukukerralla.
   Tsompikirja oli liian pelottava 6-vuotiaalle, ja hän halusi, että luen vain Puluboin kappaleet. Kirja toimi niinkin hyvin. Tsompikirjan kuvatkin pelottivat, kun ne olivat mustia. Kerroin kuitenkin lopussa, että miksi ne kuvat olivat sumuisia ja mustia, mutta olihan siinä muutakin aika jännittävää.

   Poista