keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Aino Kivi: Maailman kaunein tyttö

Kuka on maailman kaunein tyttö,
maailman kaunein tyttö?
Onko se hän joka kantaa ulpukoita,
joka kietoo hiuksensa ruusun lehdin?

Aino Kiven teos Maailman kaunein tyttö ei ole kaunis teos, se on täynnä tuskaa ja surua, kymmenien vuosien patoutuneita tunteita. Maailman kaunein tyttö kertoo yhden perheen neljästä tytöstä ja mielenterveysongelmien vaikutuksesta heihin. Perheen äiti oli kaunis ja kaikki neljä tyttöä olivat kauniita. Jokaisella heillä oli omat ongelmansa. Perheen vanhinta tyttöä, Aliisaa, pidettiin kauneimpana kaikista. Täyttäessään viisitoista vuotta hänen mielenterveytensä mureni. Tämä ei voinut olla vaikuttamatta pari vuotta nuorempaan Adaan, muutaman vuoden ikäiseen Anniin ja perheen pikkuiseen Almaan, jotka kasvoivat sisarensa varjossa ja seurasivat taudin pahenemista ja yhä lisääntyviä sairaalajaksoja.

Nykyään ajattelen, että kuoltuaan ihmiset vain katoavat. Hukkuvat mullan sisään. Tai tuleen tai veteen, mihin vain.

Kirjassa seurataan sen kesän tapahtumia, kun kaikki muuttui. Aliisa kirjoittaa päiväkirjaansa kesän tapahtumia, siskot muistelevat kesän tapahtumia, heidän lähipiiriinsä kuuluva henkilö muistelee kesää ja tapahtumia. Mielenterveysongelmat ovat vaikea aihe kirjallisuudessa, mutta loppujen lopuksi aika yleinen aihe. Aino Kivi on lähestynyt aihetta sisarusten näkökulmasta. Perheenjäsenen sairastuminen vakavasti ei voi olla vaikuttamatta jollakin tasolla. Kirjassa seurataan tyttöjen elämää parinkymmenen vuoden ajan. Yhdestä tuli lääkäri, koska hän halusi auttaa henkilöitä, jotka sairastuvat. Yksi käpertyi yksinäisyyteensä, kunnes ystävä aukaisi tien maailmaan, jota oli elettävä täysillä. Yksi heistä ajatteli olevansa Aliisa. Mielenterveysongelmat seurasivat perheen tyttöjä aikuisuuteen ja ylikin. Sisko on aina sisko, vaikka hän olisi sairastunut.

Millaista se on?
Mikä?
Kun perheessä on hullu?
Miten niin?
Tuleeko muistakin hulluja? Käykö niin että muutkin sekoavat.
Voi olla.

Maailman kaunein tyttö ei ole mikään helppo kirja aihepiiriltään. Kirja oli raskas ja se imi vaikeaan aiheeseensa syvälle ja sieltä oli vaikea selvitä pois. Olin kuin hukkuva, joka halusi pinnalle.

Kuka on maailman kaunein tyttö,
maailman kaunein tyttö?
Se on hän joka kantaa tappuroita
joka sitoo hiuksensa ohdakkeen varsin

Aino Kivi, Maailman kaunein tyttö ***
Into 2016
s. 327

Annikan bloggaus
Kristan bloggaus
Arjan bloggaus
Susan bloggaus

6 kommenttia:

 1. Pääsithän pinnalle? Minulle tästä tuli ihan sielunkirja, en osaa edes selittää syytä. Upea <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli niin raskas kirja, että ei ihan sielunkirjaksi päässyt, mutta aihe on mielenkiintoinen. Minähän luen paljon psykologiaan ja mielenterveyteen liittyviä kirjoja.
   Tässä oltiin liian syvällä ja koko perhe oli siinä murheessa ja sairaudessa mukana.

   Poista
 2. Mielenkiintoista lukea postauksesi, tämän kirjan olen ajatellut lukea. Aihe kiehtoo juurikin tuosta sisarusten kantilta ajateltuna. Kyllähän mielenterveysongelmat, kuten muutkin vakavat sairastumiset aina vaikuttavat läheisiin jollakin tapaa. Olet aika hyvin osannut kuvata tuota tunnetta, jonka kirja aiheutti. Saa nähdä miten mun käy tämän kanssa. :)
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, kirja on lukemisen arvoinen, mutta minulle se oli liian raskas teos tähän kaamosaikaan, kun on pimeä ja vettä sataa. Uskon, että valoisampaan aikaan kirja ei olisi imaissut syvyyksiinsä.
   Lukuiloa :)

   Poista
 3. Miten minulta tällainenkin on mennyt ohi!? Lukulistalle heti paikalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä bongasin kirjan Annikan blogista ja laitoin kirjan heti varaukseen. Olisi pitänyt vähän jarrutella itseä, sillä tämä marraskuinen kaamos ei ollut minulle paras lukuaika. Vieläkin huokasuttaa.
   Lukuiloa sinulle <3

   Poista