keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Ella Brigatti: Sängynaluskansa

Helsingin kirjamessuilla näin nämä hurmaavan värikkäät satukirjat, joissa oli mielikuvituksellisia otuksia. Kirjojen nimet kutkuttelivat mielikuvitustani, sillä ainakin minun sängyn alla on vielä näihin päiviin asti asunut joku ja parempihan se on, että ne ovat näitä pikkuruisia Vilkkuja kuin iso ja vihainen lohikäärme. En tiedä muista lapsista ja lapsenmielisistä mitä heidän sängyn alla asustaa, jotain pelottavaa se yleensä on mm. isoja käärmeitä, hämähäkkejä, kummituksia jne. Kun juttelin kirjojen tekijän Ella Brigattin kanssa, päätin että tästä lähtien ne minun sängynaluksen asukit ovatkin näitä lempeitä, mutta satumaisen vilkkaita vilkkuja.

Sängynaluskansa

Sängynaluskansa aloittaa kirjasarjan ja siihen on jo mahdollista hankkia cd- ja mp3-äänikirja tai e-kirja. Kovakantista kirjaa voi lapsi lukea ja samalla kuunnella, kun ne vanhemmat tai päiväkodin henkilökunta ovat välillä niin kiireisiä. Satutuokiosta tulee hauska, kun saa itse kääntää sivuja ja katsella kuvia.
Tässä ensimmäisessä kirjassa tulevat tutuksi Sängynaluskansan asukit: kuningas Ylivilkku Virtanen, Ballerina Vieno, Maalarimestari Vihne, Hälytysäänenkantaja Volyymi, Kuoronjohtaja Viisu, Ylikeittiömestari Vuoka, Keittiöapulainen Vispilä, Professori Viksu ja Ionitieteilijä Vaarenhait. Hassunkuuluisia nimiä, mutta saduissa voi olla sellaisia.
Öiseen aikaa Vilkut käyvät seikkailemassa huoneissa, mutta päivisin ne yrittävät vältellä kohtaamisia mm. perheen koiran kanssa. Äidin siivousinto voi viedä Vilkut seikkailuihin imurin sisälle.

Sängynaluskansa Karnevaalit

Tässä kirjassa Vilkut ovat päättäneet pitää suuret juhlat, jotka pidetään aina joka vuosi. Juhlissa on kisat itsekeksimissä lajeissa. Jotta juhlat olisivat tosi hauskat ovat kuokkavieraatkin sallittuja paitsi ei perheen kissa, joka haluaa mukaan. Kissa aiheuttaa tällä kertaa kaikenmoista kaaosta, mutta onneksi se saatiin häädettyä pois ja karnevaalit jatkuivat ilotulituksineen ja muine hauskutuksineen. Loppuhuipennos vietettiin Vetelässä, mikäs se on? Ota itse selvää ja lue kirjasta :)

Sängynaluskansa Meksikossa

Kolmannessa sarjan kirjassa Vilkut seikkailevaat maailmalla. Kansiaukeamassa on karttakuva, josta voi seurata missä kaikkialla Vilkut vipeltävät. Nehän ovat niin pikkuriikkisen pieniä, että ne voivat matkustaa vaikka pikkuriikkisen kolibrin kyydissä.  Kirja alkaa historiantunnista, jota opettaa Professori Viksu.  Tällä kertaa opetuksen aiheena on historia ja historian melskeissä vilkut kuulevat tarinan Meksikosta ja siitä miten he sinne joutuivat. Oppitunnin päätteeksi kaikki hyppäävät Vetelään ja ottavat ilon irti elämästä.

Vuonna 2017 ilmestyy Sängynaluskansa Kiinan muuri ja tulossa on myös Sängynaluskansa Ruokakirja. Kirjojen kohdeyleisö on rajattu 3-6-vuotiaille, mutta uskoisin, että lukemista harjoittelevat pitävät tosi paljon näistä hauskoista Vilkku-veijaritarinoista.


Ella Brigatti, Sängynaluskansa + CD-äänikirja
kuvitus Ella Brigatti
runot Tomi Sientola
Kulttuurikioski osk 2014
s. 40

Ella Brigatti, Sängynaluskansa Karnevaalit
kuvitus Ella Brigatti
Kulttuurikioski osk 2015
s. 40

Ella Brigatti, Sängynaluskansa Meksikossa
kuvitus Ella Brigatti
Kulttuurikioski osk 2016
s. 40

www.sangynaluskansa.fi
löytyy myös facebookista

9 kommenttia:

 1. Ihana tuo löytösi. Minua aihe on puhutellut siitä lähtien kun näin jonkun Twilight pätkän. Sen aiheena oli Shadow man. Ja kaikki hyvin, kun tuo varjomies on omasi, mutta ongelmat ilmaantuvat, kun varjo onkin jonkun toisen sängyn alta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin joulun alla on mukava tehdä tällaisia löytöjä ja olin silmät tarkkoina juuri tällaisten uusien tuttavuuksien kanssa. Lapsilla kun pruukaapi olla monen sorttisia kirjoja. Uskoisin, ettei näitä ainakaan.

   Poista
 2. Minäkin sain edellisiltä kirjamessuilta mukaani tuon sarjan ensimmäisen osa ja äänikirjan. Lapsi alkoi heti luettuamme kirjan pohtia, onko hänenkin sänkynsä alla vilkkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta nuo vilkut ovat kilttejä, eihän se haittaa vaikka niitä on. No leikki leikkinä. Tietysti lapsille pitää olla rehellinen, eikä sängyn alla asu mitään vilkkuja eikä joulupukkia ole olemassakaan ;)

   Poista
 3. Tervetuloa Mira Kirjasähkökäyrän lukijaksi :)

  VastaaPoista
 4. Vai vilkkuja :) Hauskaa. Minun nuorimmalla pojallani oli Jouko-niminen mielikuvitusystävä, joka asui hänen sänkynsä alla. Toisella pojalla ei ollut siellä ketään, ja omakin sängynalustani taisi olla tyhjä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti Jouko oli kiltti!
   Minun tytöllä oli susi ja hän näki sen suden kaikissa pimeissä paikoissa mm. portaiden alla. Pojalla oli sitten iso käärme. Peri minulta ne käärmeunet. Ush, ihan vasta käärme puri minua isonvarpaan kynteen unessa. Toisella pojalla ei ollut mitään. Mutta me kaikki on oltu kovia unissakulkijoita, joten samaa sukua Herra Hakkaraisen kanssa.

   Poista
 5. Onpa raikkaat ja huomiota herättävät kannet. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usko tai älä, koko kuvitus on yhtä raikas ja hauska :)

   Poista