perjantai 19. toukokuuta 2017

Malin Persson Giolito: Suurin kaikista

Haisee mädältä kananmunalta. Ilma on harmaa, ruudinsavusta sumea. Kaikkia muita paitsi minua on ammuttu. Minussa ei ole naarmuakaan.

Suurin kaikista palkittiin vuonna 2016 Ruotsin dekkariakatemian parhaana ruotsalaisena rikosromaanina. Malin Persson Giolito kulkee isänsä jalanjäljissä, sillä hänen isänsä on dekkarikirjailija Leif G.W. Persson. Persson Gioliton esikoisromaani Molemmille poskille (2008) kertoi omiin kokemuksiin liittyvän tarinan työpaikasta irtisanotusta naisesta. Toinen kirja Suurin kaikista on oikeussalitrilleri, joka kertoo melkein vuoden kestävästä tutkintavankeudesta, johon nuori Maja joutui kouluammuskelun jälkeen. Massamurhaaja, joka ei uskaltanut tappaa itseään, huusivat iltapäivälehtien otsikot Majan ollessa vangittuna ja eristettynä. Kirjailija on ammatiltaan asianajaja, joten hänellä on omakohtainen kokemuspohja oikeudenkäynteihin ja vankeihin, tuomioihin, poliiseihin, tutkimustyöhön ja yleensä kaikkeen mikä liittyy rikoksiin. Hän on myös liittänyt mukaan mediasirkuksen mikä riehuu rikosten ympärillä. Media voi päättää syyllisyydestä, ennen kuin tutkintaa on edes suoritettu.

Syyttäjä tulee puhumaan paljon enemmän Sebastianin tekemisistä kuin kaikesta muusta yhteensä, koska hän sanoo, että sen mitä Sebastian teki, sen me teimme yhdessä. En tiedä, miten jaksan kuunnella, mutta on vaarallista antaa keskittymisen herpaantua. Silloin tulevat äänet.

Maja seurusteli omalla luokallaan olevan pojan kanssa, jonka elämä oli suistunut alamäkeä. Koska käytettävissä oli suuret rahat, alamäkeä loivennettiin rahan avulla. Raha oli myös yksi iso syy, miksi alamäki alkoi. Syitä oli muitakin, mutta Maja toi pojan elämään arkipäivää ja rakkautta. Sehän ei tietenkään riittänyt, vaan elämä meni aina vain hullummaksi. Rahan lähellä riittää siipeilijöitä, huumeita ja muuta rikollista puuhaa, rikollisia. Mielenterveys järkkyi, mutta apu ei ollut riittävä. Majan oli palattava poikaystävänsä elämään takaisin.

Ja minä luulin, että hän ymmärsi. Tajusi, miten helvetin huonosti kaikki oli, eikä siksi kysynyt, mitä voisi tehdä. Ei kysynyt, voisiko auttaa, koska tiesi, miten pahasti asiat olivat. Enkä minä sanonut mitään. En yhtään mitään.

Malin Persson Giolito kirjoitti järkyttävän tarinan vankilassa tuomiota odottavan Majan elämästä. Tarinassa vuorottelevat tapahtumat aiemmasta elämästä, oikeudenkäynnistä ja vankilassaolosta. Tuomiota on odotettava jännittyneenä, kirjaa ei voi laskea käsistä, sillä se pitää lukijan mukana sekä koulusurmiin johtaneissa tapahtumissa ja oikeussalissa, kun syyttäjä luettelee päivä päivältä kasvavaa todistusaineistoa. Tämän vuoden jännityskirjallisuus on ollut järkyttävän hyvää, mutta Malin Persson Gioliton Suurin kaikista tuli ja pokkasi parhaan ruotsalaisen dekkaripalkinnon. Onneksi olkoon! Suosittelen!

Malin Persson Giolito, Suurin kaikista *****
suom. Tarja Lipponen
Johnny Kniga 2017
s. 411
Störst av alla 2016
Trilleri8 kommenttia:

 1. Laitoin tämän muistiin ja varaukseen HelsinkiLitissä, toivottavasti saan tästä vaikkapa lomanaloitusluettavaa muutaman viikon päähän. En ole pitkään aikaan lukenut tätä genreä, tällä nimenomaisella teoksella on varmaankin oikein hyvä murtaa se hiljaisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Suketus tätä aloittamaan tämä genre. Persson Giolitolta luonnistaa oikeussalitrillerit laadukkaasti, ei mässäillen, mutta kyllä hyvä tarina on aina hyvä tarina, joka koukuttaa.
   Lukuiloa :)

   Poista
 2. Kiva kuulla, että tämä on hyvä kirja. Minullakin se odottaa tuolla hyllyssä, on vielä Kristan peruja. - Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on mukavaa kesälukemista. Jospa se kesä nyt tuli Suomeen, kun lämpötilat nousivat. Aurinkoista viikonloppua Anneli!

   Jännittäviä lukuhetkiä kirjan parissa :)

   Poista
 3. Hyllyssä odottelee, mutta jotenkin lukeminen on ollut viime aikoina kovin tahmeaa. Pitäisikin kokeilla, josko tämä saisi lukuinnon taas heräämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jännäri nollaa mukavasti pään, ainakin minulla. Lue ihmeessä, jos tämä odottaa hyllyssä ;)

   Lukuiloa :)

   Poista
 4. Noihin onnitteluihin on helppo yhtyä!! Persson Giolito on onnistunut mainiosti kokoamaan yllä mainitsemasi moninaiset elementit yksien kansien väliin ilman, että oikeussalissakaan tuli näin lukijana haukoteltua:) Toivottavasti tuotanto jatkuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulusurmat ovat yleisiä, mutta olen lukenut vain kolme kirjaa aiheesta, tämän ja Lionel Shriverin Orange-palkitun Poikani Kevin lisäksi Simon Lelicin Katkeamispisteen. Voisin kyllä lukea Poikani Kevinin uudelleen. Kirjan lukemisesta ja elokuvan katsomisesta on jo pitkä aika.
   Maja oli vahva persoona ja kirjailija oli löytänyt kirjaan nuoren ihmisen raikkaan katsantokannan.
   Toivotaan lisää kirjoja Malin Persson Giolitolta.

   Poista