keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Marko Annala: Värityskirja

Nämä pojat nauttivat tästä, ja jokainen kiusanteko saa heidät ylittämään itsensä. Olen heille kuin rima korkeushyppääjille. Seuraava teko on aina verisempi kuin sitä edeltävä.

Marko Annalan omaelämäkerrallinen, koskettava ja pakahduttava esikoisteos Värityskirja  laittaa jokaisen miettimään omaa koulunkäyntiaikaansa ja mitä siellä mahdollisesti tapahtui. Marko Annalan koulunkäyntiä häiritsi jatkuva kiusaaminen, jota joukon  johtaja sai kaverinsa tekemään. Kukaan tai mikään ei voi viedä sellaisia muistoja pois. Marko Annala yritti sitä viinan, huumeiden ja väkivallan avulla, mutta se ei auttanut. Marko Annala sairastui ja sai vuosien saatossa useita erilaisia mielenterveysdiagnooseja. Yksi syy mielenterveyden horjumiselle oli traumaattiset kokemukset lapsuudessa. Toivoisin, että jokainen kiusaaja miettii mitä on tehnyt ja mitä se on voinut vaikuttaa. Ainakin kiusaaminen pilaa lapsen ja nuoren jokapäiväisen elämän ja luo merkin, josta on vaikea päästä irti. Kiusaaminenhan ei ole pelkästään kouluihin liittyvä ilmiö, vaan se on kaikkialla meidän yhteiskunnassa. Se miten joudut silmätikuksi ja kiusatuksi ei johdu sinusta, vaan se johtuu kiusaajien ilkeästä ajatusmaailmasta, joille kiusaaminen on leikkiä, julmaa leikkiä ihmisten elämällä, tunteilla ja tulevaisuudella.

Vastaantulijat tuntuvat väistyvän käteni komennuksesta vuoroin vasemmalle vuoroin oikealle, aivan kuin minä olisin kaiken keskipiste, koko uuden todellisuuden luoja vasten tahtoani. Jumalan valtuudet mutta ihmisen mieli.

Marko Annalaan tutustuin ensimmäisen kerran Error - Mielen häiriöitä teoksessa, jossa Marko on yksi mielenterveytensä kanssa kamppaileva kirjan henkilö, joka kuvaa oman mielen haasteita, erilaisia diagnooseja, yhteiskunnan asettamaa byrokratiaa, joka aiheuttaa kenelle tahansa taistelua, ja sitten sitä arkea ja perheen kanssa elämistä sairastuneena. Marko Annala on kuin kuka tahansa meistä, paitsi että hän on Mokoma-yhtyeen laulaja ja rocklyyrikko. Luova henkilö. Värityskirjassa tulevat tutuiksi kaikenlaiset oireet, sairaslomat ja kamppailu paniikkihäiriötä ja harhoja vastaan. Samalla Marko on isä ja aviomies. Tämän kaiken saaminen kirjankansien väliin lapsuudesta tähän päivään on vaatinut lujaa keskittymistä siihen, että maailmassa säilyvät värit. 

Tämän postauksen olen kirjoittanut Kristan muistolle, ihanalle blogiystävälle, joka kuoli maaliskuun lopussa 2017. Luin Värityskirjasta Kristan blogissa, jossa Krista kertoi avoimesti myös omasta masennuksestaan. Olen itse saanut seurata lähipiirin mielenterveysongelmia, jotka järkyttävät aina myös minua, miten voisin olla avuksi. Mielenterveyspotilaiden sairastuminen koskettaa laajasti lähipiiriä ja kuten Marko Annala kertoi kirjassaan hänen ollessa pitkällä sairaslomalla, myös bändi vietti hiljaiseloa. Toivon Marko elämääsi ilonpisaroita ja voimia silloin kun elämä on hajoamaisillaan, ja tähtisadetta luovalle elämällesi. Annat kirjallasi toivoa monen mielenterveyspotilaan elämään.

Viltin lämmössä, jäkälän peittämällä rantakalliolla, kuun leikatessa jyrkästi niemen veden kahtia, en vaihtaisi osaani kenenkään kanssa. Olen mieluiten tässä, tällaisena, omissa nahoissani.

Marko Annala, Värityskirja *****
Like 2017
s. 203
Omaelämäkerta
Mielenterveysongelmat

Kristan bloggaus Värityskirjasta.
Elina Järvi, Tiina Hotti, Olga Poppius: Error - Mielen häiriöitä

10 kommenttia:

 1. <3
  Olin ensin varma etten lue tätä, mutta kun se kehujen saattelemana ilmestyi kotiimme, en aio enää estellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu Marika, anna kirjalle tilaisuus, ja uskon, että se koskettaa, mutta pidät kirjasta <3

   Poista
 2. Hieno ja koskettava kirjoitus! Ja hieno kirja.

  Kannattaa muuten seurata facebookissa Marko Annalan seinää, hän on ahkerasti nostanut sinne linkkejä kirjablogeihin ja kommentoinut niitä laajasti ja ajatuksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marile <3

   Käyn vierailemassa Marko Annalan seinällä <3

   Poista
 3. Minäkin kiinnostuin tästä sen vuoksi, että osa Annalan tarinasta tuli tutuksi Error-kirjasta. Ostin kirjan omaksi Kirjan ja ruusun päivänä. En ole vielä ehtinyt lukemaan, mutta palaan kommentoimaan, kun olen lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta Error-Mielen häiriöitä on erityisen hyvä siksi, että ihmiset ovat antaneet kasvonsa erilaisille mielenterveyteen liittyville häiriöille. Sehän voi sattua kenelle tahansa. Kirjan tyyli oli ihmisläheinen, joten sellaisenaan hyvä tietoteos esim. kasvatus-, sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille, yleensä ihmisille, joiden lähipiirissä on mielenterveysongelmista kamppailevia ihmisiä.

   Poista
 4. Mokomaa olen diggaillut pidemmän aikaa. Annalan lyriikat kolahtivat sävellysten kera todella lujaa joskus 2006, mutta silloin ei paljon mietitty mielenterveydellisiä juttuja. Ja olikin melkoinen yllätys kun jostain Annalan haastattelusta bongasin kaverin painivan myös paniikkihäiriön kanssa. Lyriikat saivat aivan uusia näkökulmia, ja niistä tuli myös itselle voimaannuttavia biisejä. Paniikkihäiriön kanssa elää yllättävän moni, eikä kaikki edes vie asiaa eteenpäin häpeän pelossa.

  Itse pidän omaa paniikkihäiriötä nykyään melko siistinä :D Esim. jos nainen raahaa mut vaateostoksille, niin melko helposti pääsen pälkähästä vetoamalla kevyeen panikointiin :D

  Hienoa kun näistä asioista puhutaan nykyään vapaammin, eikä niitä peitellä. Suoraan sanottuna v...maisia vaivoja, mutta ei ne vaikenemalla häviä.

  Annalan kirjoja en ole vielä lukenut, mutta ehdottomalla lukulistalla ovat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskomatonta miten tuo vaateostoksilla käynti voi olla niin vaikeaa aika monelle miehelle, omalle myös. Onneksi moneen kauppaan on laitettu istumapaikkoja miehille.
   Olen samaa mieltä, että hyvä kun joku uskaltaa puhua omista mielenterveysvaivoista. Esiintyvän taiteilijan on kyllä vaikea mennä lavalle, jos paniikkihäiriö iskee päälle, kuten Marko Annalalle on käynyt.
   Hyvä, että sinun paniikkihäiriö on nykyään siisti ts. pystyt hallitsemaan sitä.
   Värityskirja on Annalan esikoiskirja ;)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Olet Laura niin oikeassa. Kirja on lisäksi lyyrisesti kirjoitettu, lainattavaa olisi ollut joka sivulla. Hieno ja ajatuksia herättelevä kirja.

   Poista