lauantai 6. toukokuuta 2017

Novellihaasteen koonti
Ompun novellihaaste starttasi marraskuun 9. päivä 2016 ja se päättyy 7.5.2017. Koska valkovuokot kukkivat täällä meillä, niin kuva valikoitui sen mukaan :) Olen aina silloin tällöin lukenut novellikirjoja ja aion lukea jatkossakin. Novellihaasteeseen osallistumista olisin voinut jatkaa pitemmällekin. Tämä oli valtavan kiva haaste!
En luettele luettujen novellien nimiä, koska niitä on niin paljon, yhteensä 212, mukava luku. Novellikirjoja oli yhteensä 9, joista kaksi oli novelliantologiaa, eli ne oli koottu monen kirjailijan novelleista. Jokaisesta kirjasta löytyy postaus klikkaamalla kirjan nimeä.


W.G. Sebald: Merkintöjä Korsikasta  4 novellia
Raymond Carver: Mistä puhumme kun puhumme rakkaudesta   17 novellia
Wladimir Kaminer: Venäläiset naapurini, kertomuksia porraskäytävästä   41 novellia
Eeva Kilpi: Noidanlukko   16 novellia
Tim Walker: Lost in Suomi   53 novellia
Tove Jansson: Viesti  32 novellia
Kivelä, Harjula, Autio, Ellilä, Pehkonen, Taponen, Romppainen: Rakas - 7 rakkaustarinaa
Kari Rissanen: Alaston takinkääntäjä  30 novellia
Simukka & Riikonen (toim.): Marilyn, Marilyn  12 novellia


Näistä yhdeksästä novellikirjasta nousi Raymond Carverin Mistä puhumme kun puhumme rakkaudesta vahvan arkirealisminsa vuoksi voimakkaaksi lukukokemukseksi. Se herätti, puhutti ja kokeili kaikkia aivonystyröitäni, mikä oli hyvä juttu. Tällaista herättelyä tarvitsen aina välillä. Kirjassa pohditaan mitä se rakkaus on ja onko sitä ollutkaan, mihin se katoaa ja muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä. Pääasiassa Carver kuvaa tavallisten ihmisten elämää, jotka joko pysyvät yhdessä tai sitten eroavat. 17 novellia ehtii kuvata useamman parin elämää, myös pettämistä, perheväkivaltaa, alkoholismia, sairauksia, vanhenemista ym. Hienointa novelleissa on se, että novellit loppuvat tyylillä, jolla lukija itse voi päätellä miten novelli jatkuu.

Eeva Kilven esikoisteos Noidanlukko sai sydämeni sulamaan ja kirja sai minulta täydet viisi tähteä. Evakkokarjalaisuus, luonto ja ihmissuhteet ovat vahvasti näkyvissä Kilven novelleissa. Noidanlukon novellit vievät Ennin mukana lapsuuteen, kokemaan niitä tuntemuksia eri ihmisten kohtaamisista oli ne vanhoja tai nuoria, mukavia tai ikäviä. Enni peilaa itseään muiden kautta ja kokeilee omaa valtaansa ja omia rajojaan, lapsillehan on eri säännöt kuin aikuisille. 

Hyvä novelli kertoo tarinan, siinä on alku, keskikohta ja loppu, kuten proosassa yleensä.

212 novellia, upsista! Kiitos Omppu haasteesta :)

14 kommenttia:

 1. Hieno saldo sinullakin! Carver oli ihana löytö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta :)
   Siinä sai käyttää laskupäätä, kun laskin novelleja yhteen. Terveellistä se laskeminenkin, kun nykyään kaikki tarjotaan valmiina, eikä joudu laskemaan mitään. Maksan pankkikortilla, joten rahojakaan ei tarvitse enää laskea.
   Carver oli huippukohtaaminen. Ihastuin kirjan nimeen ja kirjan kansikuva oli kaunis. En olisi uskonut, että novellit olivat niin järkyttävän ravistelevia. Osui ja upposi minuun <3

   Poista
 2. Komea saldo kertyi sinulle! Ja muuten sinun ansiostasi tulin tarttuneeksi Carverin novelleihin. Tuskin olisin niitä muuten lukenut, mutta tämä haaste ja sinun mielenkiintoinen bloggaus saivat minut kokeilemaan (ja kyllä kannatti!). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ele <3
   Muistaakseni olit hieman epäileväinen näiden novellien suhteen ;)
   Räväkkää tekstiä, ei tiennyt inhottaako, ällöttääkö, vai mitä tapahtuu omassa päässä. Sen verran tuttavapiiri on vaihtanut kumppania, että kaikki mahdollinen on tullut nähtyä ja kuultua. Se lapsesta riiteleminen meni kyllä överiksi. Olen kyllä nähnyt aika hurjia lapsistariitelyjuttuja eron jälkeen ihan työn puolestakin.

   Poista
 3. Vaikuttava saldo! Munullakin on aikomus lukea Carveria, vaikken nyt tämän haasteen puitteissa ehtinytkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna <3
   Suosittelen Carverin novelleja. Niiden jälkeen voi ihmetellä, että huh huh, mitä tulikaan luettua!

   Poista
 4. Ihanat valkovuokot. Meidänkin pihassa juuri alkaneet kukinnan.
  Kesän lähestyessä novellit ovatkin mukavaa luettavaa.
  Noidanlukko on sen verran kiehtova nimi että lähdenpä googlaamaan 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Novellit voisivat olla ihan kesälukemista. Sopivan lyhyitä ja piristäviä.
   Noidanlukko on pieni kirja, mutta kiehtova lapsuuden kuvaus.
   Meillä nousevat jo kielot metsässä ja voikukat kukkivat. Pensaat ja puut vihertävät.

   Poista
 5. Olen lukenut listasi kirjoista Sebaldin, ja se oli hieno pieni kirja. Marily-kokoelma kiinnostaa. Saattaisi olla kivaa kesälukemista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi tosiaan lukea muutakin Sebaldin tuotantoa, sillä tykkäsin hänen satiirimaisesta kirjoitustyylistä. Hän on ilkikurinen elämän ja ympäristön tarkkailija.
   Suosittelen Marilyn, Marilyn teosta, voit yllättyä novelleista ja samalla tutustut 12 suomalaisen kirjailijan novelleihin :)

   Poista
 6. Minustakin tämä oli tosi kiva haaste, ja nythän se on saamassa jatkoakin. Novelleja onneksi riittää.
  Paljon ehdit lukea tähän. Noidanlukko on meillä sama, se on hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva haaste. Novelleja on kiva lukea. En osaa lukea nuutamaa novellia, vaan kirja on luettava kokonaan.
   Olet oikeassa novelleja riittää. Nyt kun olen lukenut muiden blogeja, olen saanut monta uutta lukuvinkkiä novellikirjoista, joita voisin lukea. Tunnustan, että omasta kirjahyllystä löytyy novellikirjoja, joita en ole lukenut. Sekin Noidanlukko oli omassa kirjahyllyssä :) Hieno kirja, koskettava ja kauniisti sekä herkästi kirjoitettu.

   Poista
 7. Tuota Carverin kokoelmaa onkin luettu aika monessa blogissa tähän haasteeseen. Pitänee tutustua siihen kun haastekin kerran jatkuu. Eeva Kilpi kiinnostaa myös kun en ole mitään häneltä lukenut vaikka ajatusta on romaanien puolella ollutkin. Tuon 7 rakkaustarinaa olen lukenut aiemmin, jonkin maratonin yhteydessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Carver on huippuhyvä, varmasti pysyy hereillä kun lukee hänen novelleja. Niitä on sanottu jopa inhorealismiksi, sitäkin löytyi niistä.
   Eeva Kilpi kiinnostaa ja hänellä on hyvänkuuloisia novellikirjoja ja myös romaaneja esim. Tamara.
   7 rakkaustarinaa valikoitui ystävänpäiväkirjaksi <3

   Poista