maanantai 22. toukokuuta 2017

Aapeli: Koko kaupungin Vinski

Eräs henkilö ostaa näkymättömyyspulveria.

Aapeli alias Simo Puupponen (1915-1967) oli toimittaja ja kirjailija. Hänen nimimerkkinsä oli Aapeli, ja hän oli ahkera pakinoiden kirjoittaja. Aapeli on Koko kaupungin Vinskin kirjoittaja ja kirja on selkeästi klassikkoainesta, eikä ole harmaantunut ajan saatossa, vaan huumori puree edelleen. Päähenkilö on koulupoika nimeltään Vinski ja kirjan kuvioissa kevät muuttuu kesäksi ja Vinskillä on aikaa seikkailla näkymättömyyspulverin avulla. Vinskillä on punainen tukka ja kesakoita ja kaikenlaiset metkut mielessä. Onneksi hänellä on myös O-tunto. Jos kiinnostaa tietää mikä se sellainen O-tunto on, niin tämä kirja on juuri oikeaa luettavaa. Luulisin, että tähän kirjaan ihastuvat sekä tytöt että pojat, kukapa ei haluaisi seikkailla näkymättömyyspulverin avulla näkymättömänä. 

Jalomielinen naulanomistaja.

Vinskiä hieman harmitti, sillä hänen tykkäämänsä opettaja ihastui aina vääriin miehiin. Nytkin opettajan luokse oli tullut vierailulle mies, jota ei voinut mieheksi puhutella. Jos kaulassa on silkkinen kaulaliina, keltaiset nahkakäsineet kädessä, päässä vihreä hattu ja nenän alla pienet viikset kuin rivi kuivia sillinruotoja, niin eiköhän ole Vinskin aikomus auttaa opettaja eroon tuosta oudosta otuksesta. Apunaan Vinski käyttää näkymättömyyspulveria ja nauloja. Tai ootapas kun luen miten se menikään.

Vinski on mukana kuvioissa, kun päällystakit alkavat kummittelemaan Neiti Naranterin tyynykerhossa, ja silloin kun herra Haljuliini saa nahkiaisen. Vinski on reipasotteinen ja uskaltaa säikytellä varkaita Hanurinomistajan huvilassa, josta hän sai hyvän palkkion, tietysti sellaisen mistä hänelle oli hyötyä pitkäksi aikaa. Lutikkalinnan laiskat äijät olivat hieman kovapäisempää sakkia, mutta kyllähän Vinski sai heillekin kurin aikaiseksi. Koko kaupungin Vinski tuli Vinskistä hänen tehtyä urotyön, josta ilahtui koko kaupungin väki.

Jos sinusta tuntuu, että haluat lukea jotakin hauskaa, tai muistella omaa lapsuutta, kun luit Vinskiä tai sitten haluat lukea lapsille hassunhauskan satukirjan, niin valitse silloin Koko kaupungin Vinski. Et tule katumaan, mutta varoituksen sana, jos sinusta tuntuu, että jostakin kuuluu böö, niin se on vain Vinski, mahdottoman mukava poika, ja näkymätön. Ja jos haluat jatkaa Vinskin seikkailuja, niin lue Vinski ja Vinsetti lastenkirja. Molemmista kirjoista on tehty myös elokuvat, mutta kauan aikaa sitten.

Se on vain eräs Vinski tuolta kaupungin toisesta päästä. Hän on keksinyt jonkin uuden puhallusputkileikin meidän lapsillemme.

Aapeli (Simo Puupponen), Koko kaupungin Vinski *****
kuvitus: Maija Karma *****
Wsoy 1972  7.painos
s. 125
ensimmäinen julkaisu 1954
Lastenkirja

Osallistun tällä lastenkirjalla Kirjojen pyörteissä-blogin Jennyn Ajattomia satuja ja tarinoita-lukuhaasteeseen, sekä Luetaanko tämä?-blogin Kian Lapsuuteni kirjasuosikit-haasteeseen.
 


8 kommenttia:

 1. Tämä on tosiaan mukava tarina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aapelilla on hauskuus ja huumorintaju tallessa. Kyllä minä niin tykkään tästä Vinskistä :)

   Poista
 2. "Näkymättömyyspulveria" - 😀 Repesin jo tässä vaiheessa. On sellaista tekstiä mille saa nauraa kyyneleet silmissä ja nikotellen. Voi mikä epeli tuo Vinski. Olisikin aika lukea tuo kirja uudelleen. Ekasta kerrasta on niin kauan että ei muista muuta kuin että hauskat on kommellukset ja juonen käänteet. 🌺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä katselin kirjaston nettisivulta Pikku Pietarin pihaa, kun samalla esille tuli tämä Koko kaupungin Vinski, sama kirjoittaja tehnyt molemmat. Hetihän minä muistin Vinskin, mutta en muistanut, että se oli näin hauska kirja. Ajatteles miten kivoja lastenkirjoja on jo pitkään kirjoitettu Suomessa, kun tämänkin kirjan ensijulkaisu oli vuonna 1954 :)

   Poista
 3. Muistan tykänneeni tästä kirjasta lapsena! Hauskaa, että luit tämän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että kirja on sinunkin lapsuutesi kirja ja olet tykännytkin Vinskistä. Kukapa ei tykkäisi :)

   Poista
 4. Vinski on aivan mahtava, ja toimii kyllä mainiosti myös aikuisena luettuna. Olen tämän ykkösosan lukenut jokunen vuosi sitten uudelleen, ja taisin antaa kirjalle täydet viisi tähteä Goodreadsiin. Ajatonta tarinaa ja huumoria jos mikä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja on oikein sopiva Jennyn Ajattomat sadut ja tarinat-lukuhaasteeseen, sillä se on niin ihana. Näkymättömyyspulveria on siis osattu käyttää kauan aikaa. Ja se huumori on mukavaa :)

   Poista