tiistai 23. toukokuuta 2017

Paula Ritanen-Närhi: Nykyaikainen kaupunkipuutarha

Televisiosta tutuksi tullut puutarhatoimittaja Paula Ritanen-Närhi on tehnyt jo useamman puutarhakirjan omien puutarhojen kanssa pähkäileville teeseitse-puutarhureille. Nykyaikainen kaupunkipuutarha on kattava teos kaupunkimaisen kukkien, pensaiden, puiden ja hyötykasvien kasvattamiseen. Kirjaa lukiessa ja katsellessa runsaita ja kauniita kuvia tulee mieleen, että kyllä minäkin pystyn tuohon, mutta virheitä tulee tehtyä tai sitten käy niin, että eläimet tulevat ja popsivat kaiken parempiin suihin. Ainakin meidän pihalla on käynyt niin. Omassa kuvassa näkyy kukkalaatikoihin istuttamat pelargoniat ja muratit, joita joku käy näykkimässä ja joka päivä löydän katkenneita kukkavarsia. Kirjassa ei puututa eläinten tuhoihin tai niiden karkottamiseen, vaan opetellaan luomaan kaunista ja syötävää kaupunkipuutarhaa.

Kirja on jaettu otsikoilla mm. Pienen pihan puut ja pensaat, jossa alaotsikoina ovat Pohjoisen kestävät lajit, Helppohoitoiset puut, Puiden hoitaminen ja Riippapuita pikkupihaan. Pihan ja parvekkeen hyötykasvit-otsikon alaotsikoina ovat Laatikkoviljely, Pihan kasvihuone, Kasvimaalta säilöntään, Kylvötaimien kasvattaminen, Taimien pitäminen terveenä, Perunaa patiolta ja Amppelitomaatti, Ikkunalaudan yrttiviljelmä, Suosikkiyrttejä, Salaatit, Yrttiviljelmän siirtäminen ulos, Yrttien kuivaaminen, Hyötykasvien viljelyvinkkejä. Ja kirjasta löytyy paljon muutakin mielenkiintoista.

Minusta nuo amppelihyötykasvit ovat hauskoja, varsinkin mansikat ja tomaatit, sillä ne mahtuvat roikkumaan amppelikukkien sekaan parvekkeen kattoon tai kuistin kattoon, mikä ettei kasvihuoneeseenkin, jos sellaisen saa mahtumaan kaupunkipihaan. Voihan sellaisen amppelihyötykasvin laittaa roikkumaan vaikka puun oksalle, jos tarpeeksi vahva puunoksa löytyy omalta pihalta. Siinäkin voi käydä niin, että herkut maistuvat myös pikkulinnuille, ja itselle jää vain kasvattamisen ilo :)

Nykyaikainen kaupunkipuutarha sisältää kaikkea kaupunkipuutarhaan, myös Pihan rakenteet, Pihan kiveämisen, Muureilla ilmettä pihaan, Pihan aidat, Pihan vesiaiheet, Pihavalaistus luo tunnelmaa ja Monimuotoisen luontopihan. Kuvat ovat loistavia ja uskoisin, että aika moni kuvista on Ritanen-Närhen omasta puutarhasta otettu, tosin kiitososassa on lueteltu hirmuinen määrä eri ihmisiä, jotka ovat antaneet kuvata omaa pihaansa. On se vain niin kiva katsella jo useamman vuoden rehevöitynyttä puutarhaa, missä kaikelle on löytynyt paikkansa. Tykkään juuri kansikuvan mallisesta pihasta, jossa olisi köynnösportteja ja olo olisi kuin Liisalla Ihmemaassa, että mitä sieltä porttien toiselta puolen löytyykään. Tykkään myös kiveyksistä, muureista ja kukkarunsaudesta sekä kasvihuone olisi kiva. Kirjan parissa viihtyy varmasti useammankin kerran ja se antaa monenmoista uutta ideaa ja ajatusta omalle pihalle. Kevät on parasta suunnitteluaikaa ja kun se kylmyys kaikkoaa, niin suunnitelmat voi käynnistää. Ensimmäiseksi tietysti suunnistetaan puutarhamyymälöihin. Unohdin kirjoittaa, että ne siemenet laitettiin tietysti purkkeihin kasvamaan jo hyvissä ajoin kevättalvella. Arvatkaapa muistinko, no en ;) Mutta taimia saa puutarhalta!

Paula Ritanen-Närhi, Nykyaikainen kaupunkipuutarha *****
valokuvat Paula Ritanen-Närhi, Valtteri Närhi s.8, Seppo Närhi s. 20-21
Minerva 2016
s. 160

9 kommenttia:

 1. Minäkin tykkäsin kovasti tästä Nykyaikainen kaupunkipuutarha -kirjasta. Asiat on esitetty mukavalla ja ymmärrettävällä tavalla. Kuvitus on kaunis. Tämä oli minulla muutama kuukausi sitten arvontakirjana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän kuvituksella on iso merkitys puutarhakirjoissa. Lopputulos on aina hyvä nähdä, kun ihmettelee pieniä siemeniä ja pikkuruisia taimia tai parin tyngän pensaita ja matalia puun alkuja. Muutaman vuoden päästä ne ovat isoja ja reheviä.
   Hyvä arvontakirja, valitettavasti en voittanut sitä ;)

   Poista
  2. Hyvä, että kirja sai kodin, jossa sitä arvostetaan:)

   Tämä on kauniskantinen ja hyvin hyödyllinen kirja.

   <3

   Poista
 2. Tämä oli tosi hieno kaupunkipihan perusteos, hurjan paljon vinkkejä ja tietoa kasvilajeista ja lajikkeista. Minä kasvatan nykyään vaan kaunista silmänruokaa yrttien lisäksi. Mutta mansikat amppeleissa voisivat olla kivat. Mukavia puutarhapuuhia Mai! Hys pois yöllinen salanäykkijä sun puutarhasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Riitta meidän pihassa on niin paljon kävijöitä, että kuhina vaan käy. Minulla on iso kumeaääninen tuulikello pelottelemassa, mutta eihän aina tuule. Taidan ostaa toisen tuulikellon hiukan eri äänellä. yksi naapuri on laittanut pyöriviä hyrriä, mutta nekin tarvitsevat tuulta.
   Onhan se lystikästä katsella peurojen ja rusakoiden tepastelua tuossa meidän tiellä miettimässä, että käviskö tänään Main kukkabaarissa, vai Ullan sipulikukkataivaassa vai söisikö Merjan maukkaat pensastaimet.

   Poista
 3. Näitä kirjoja ei ole koskaan liikaa, aina yhtä mielekkäitä luettavia.
  Eläimet ovat kivoja mutta eisilloin kun ne syö kaikki kasvit. Meillä ei onneksi ole tuota vaaraa, hyvä niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaksan katsella puutarhakirjoja ja puutarhalehtiä, vaikka kuinka kauan. Talvella vähemmän, mutta kevään koittaessa niistä ei saa tarpeekseen.
   Tykkään eläimistä, mutta ne ovat oppineet kaupunkioloissa helpolle ruoalle ihmisten pihoissa. Kerran katseltiin, kun harakka haki grillistä kuuman pihvin. Jotkut ihmiset levittävät vanhat leivät tuohon metsän ympärille, vaikka kaupungilla on omat määräykset linnunruokintapaikoista.

   Poista
 4. Käyn usein kirjakaupassa selailemassa erilaisia puutarhakirjoja. Ne rentouttavat ja antavat toivoa. Itse olen tyytyväinen, että olen saanut edes mehikasvit pidettyä hengissä (sisällä ruukuissa), tulilatva jaksaa myös kukkia mutta ruokakaupan yrttien varret veltostuivat uusissa ruukuissa. Olisit onnellinen, kun metsäneläimet arvostavat laadukasta puutarhaasi! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Tuija, ei mun puutarhat ole kovin laadukkaita. Tykkään vain huiskia ja vaihdella kasveja. Nyt vaihdoimme vanhan pensasaidan uusiin taimiin, joten piha näyttää tosi tyhjältä.
   Minäkin tykkään puutarhakirjoista ja tämänkin otin ex-tempore kirjastosta lainaan :) Ajattelin katsella jotain vinkkejä meille.
   Sain äitienpäivälahjaksi sinisen hortensian ja se on sellainen vesijuoppo, että luulen ettei se kauan kestä meillä, koska minun kukat ovat sellaisia ettei niitä juuri tarvitse kastella ja asuntoon paistaa aurinko joka puolelta.

   Poista