keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Anne Brontë: Agnes kotiopettajatar (18 Klassikkohaaste)

 


Kaikkiin oikeisiin kertomuksiin sisältyy opetus. Tuo aarre saattaa tosin joissakin olla vaikeasti löydettävissä ja löydyttyään osoittautua niin mitättömäksi, että kuiva, kutistunut pähkinänsydän tuskin korvaa kuoren särkemisen vaivan.

Kahdeksannentoista Klassikkohaasteen lukukirjaksi valikoitui kirjahyllyssäni lukuvuoroa odotellut englantilaisen Anne Brontën (1820-1849) esikoisromaani Agnes kotiopettajatar. Anne Brontë oli kuuluisan kirjailijaperheen nuorin lapsi. Hän ehti itsekin olla kotiopettajattarena, joten kirjassaan hän tiesi mistä kirjoitti. 

Kirja kertoi luokkayhteiskunnan ylimmästä huipusta eli säätyläiskodeista, joihin kotiopettajan oli sopeuduttava mieluiten niin, että oli hajuton, mauton, äänetön harmaa hiirulainen, joka taikoi suit sait näppärästi huonosti  käyttäytyvistä lapsista salonkikelpoisia ja oppivaisia. Mikä tietysti oli mahdoton tehtävä, kun vanhemmat käyttäytyivät huonosti, niin tottakai lapset ottivat heistä mallia, eikä harmaasta hiirulaisesta. Kirjan englanninkielinen nimi onkin Agnes Grey eli harmaa.

Ensin minusta tuntui kummalliselta, että juuri kun ajattelin herra Westonia hän ilmestyi paikalle ja tuli puhuttelemaan minua, mutta harkitessani myöhemmin asiaa tarkemmin ajattelin, ettei siinä ollutkaan mitään merkillistä, ellei sitä pidetä merkillisenä, että hän puhutteli minua.

Sentään yksi henkilö näki ja puhutteli Agnesia. Ajattelin jo, että onpa Agnesin elämä yksinäistä suuressa talossa, jossa hän oli palkattuna kotiopettajattarena. Muut palkolliset ja säätyläisperhe, jolle hän oli töissä, eivät kohdelleet Agnesia kovin hyvin. Mikä mies se Weston sitten olikaan, sen voit lukea tästä vanhasta tarinasta, joka on suomennettu 1980-luvulla vastaamaan nykyaikaista lukijaa. 

Kirjan parasta antia oli tietysti se, että lahjakas ja hyvin koulutettu nainen tarkasteli ja kertoi eri yhteiskuntaluokkien naisten ja lasten elämästä, niin kuin se varmasti on ollut 1800-luvulla. Säätyläisnaiset kuvattiin typerinä ja kouluttamattomina, joiden ainoa tarkoitus oli tehdä erinomaiset naimakaupat ja synnyttää lapsia. Mieluummin jo hyvin nuorina. Sen jälkeen heidän ei tarvinut osallistua lastenhoitoon tai muuhunkaan rasittavaan puuhaan. No palkollisten moittiminen tietysti oli velvollisuus, josta ei laistettu.

Anne Brontën Agnes kotiopettajatar toi esille 1800-luvun englantilaisen luokkayhteiskunnan ja elämänmenon.

 

                                                Anne Brontë siskonsa Charlotten  piirtämänä.
 

 

Anne Brontë, Agnes kotiopettajatar

Suom. Kaarina Ruohtula

Karisto 1988  5. painos

s. 293

Agnes Grey 1847

 

Kiitän Ankia Ankin kirjablogista 18. Klassikkohaasteen vetovastuusta.

 

Klassikkohaasteisiin lukemani kirjat:

1. Émile Zola: Nana

2. Veijo Meri: Manillaköysi

3. Maria Jotuni: Huojuva talo

4. Maiju Lassila: Tulitikkuja lainaamassa

5. Aila Meriluoto: Peter-Peter

6. Annikki Kariniemi: Erään avioliiton anatomia

7. Ken Keysey: Yksi lensi yli käenpesän

8. Timo K. Mukka: Tabu

9. Hannu Salama: Juhannustanssit

10. D.H. Lawrence: Lady Chatterleyn rakastaja

11. Lasse Sinkkonen: Solveigin laulu

12. Anja Kauranen: Sonja O kävi täällä

13. Juhani Aho: Rautatie

14. Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan 

15. Milan Kundera: Olemisen sietämätön keveys 

16. Anni Blomqvist: Maija

17. Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä

18. Anne Brontë: Agnes kotiopettajatar

 

17 kommenttia:

  1. Olen lukenut Anne Brontëlta vain hänen toisen romaaninsa Wildfell Hallin asukas. Samoissa säätyläispiireissä siinäkin ollaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä. Voisin kyllä lukea, jos löydän nykyaikaistetun version. Ne sopivat minulle paremmin.

      Poista
  2. Kotiopettaja-aihe on aina kiinnostanut minua kirjoissa, sarjoissa ja elokuvissa. ✏️📘
    Luokkahierarkia kauhistuttaa 🙁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luokkayhteiskuntakuvaukset ovat ihan järkyttäviä. Yleensä kotiopettajat olivat koulutettuja, joten säätyläisperheiiden moukkamainen käytös on ollut varmasti kammottavaa katseltavaa ja koettavaa.

      Poista
  3. Kiitos kiitoksista!
    Olen lukenut tämänkin Brontë-klassikon yläkoulussa. Muistikuvat ovat hieman ohuet, mutta jokin kamala kohtaus lähinnä psykopaattisista eläimiä kiusaavista lapsista tulee mieleen... Sen sijaan Wildfell Hallin asukas oli tiukkaa feminististä kamaa teini-ikäiselle itselleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos lukuvinkistä. Jännää, että olet jo nuorena lukenut Brontén teoksen. Itse uppouduin kauhun ja jännityksen maailmaan.

      Poista
  4. Luin tämän edelliseen haasteeseen viime kesänä tai siis kuuntelin englanniksi äänikirjana. Mieleen jäivät hirviömäiset lapset, Agnesin pyhimysmäinen hyveellisyys ja hurskaus sekä kädenlämmin romanssi Westonin kanssa. Anne ei tehnyt niin suurta vaikutusta kuin sisarensa, mutta kiinnostava tähänkin oli tutustua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 1800-luvun kirjallisuus on kyllä mielenkiintoista. Nuo lapset eivät kyllä totelleet Agnesia, vaan tekivät mitä lystäsivät. Minua kiinnosti lähinnä se, että miten nainen työllistyi tuona aikana. Tietysti myös koulutuntien aiheet. Järkyttävää, miten perheen tytär naitettiin alaikäisenä kammottavalle miehelle.

      Poista
  5. Kiinnostavaa, pitäisi itsekin tutustua tämänkin Bronten sisaren tuotantoon eli kiitos muistutuksesta :) Niin helposti kun Anne jää Charlotten ja Emilyn jalkoihin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno kirjailijaperhe 1800-luvulta. Ovat varmasti saaneet kannustusta ja tukea toinen toiseltaan. Ja ovat voineet jakaa opettajakokemuksia toistensa kanssa ;)

      Poista
  6. Tämä on jäänyt minulla lukematta, vaikka pidän kovasti juuri tämän aikakauden kirjoista. Kiitos vinkistä, otan lukulistalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kiva lukea tähän haasteeseen. Tuli sopiva katsaus 1800-luvun yhteiskuntaan ja kotiopettajien elämään.

      Poista
    2. Ja kyllähän kirjassa on myös sitä englantilaista kartanoelämää. Tosin kulissien välistä katsottua.

      Poista
  7. Siskoksista Anne on jäänyt minulle vieraaksi, en ole tainnut lukea häneltä (vielä) mitään, kuten en veljeltään Branwelliltakaan. Charlotte ja Emily Brontea olen kyllä lukenut ja pitänytkin heidän kirjoistaan. Kiitos tästä vinkistä, täytyy joskus korjata aukko sivistyksessä ja tarttua tähän kirjaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ellen kommentistasi <3
      En minäkään ollut ennen lukenut Annen kirjoja. Nyt nostin lukulistalle tuon Ankin mainitseman teoksen Wildfell Hallin asukas. Toivottavasti se löytyy kirjastosta tai Ekotorilta. Hienoa, että sisarusten kirjat ovat edelleen hyvin luettuja. Branwellin kirjojakaan en ole lukenut.

      Poista
  8. Brontën sisarusten kirjat kiinnostaa. Jos saisin tänä vuonna tartuttua niihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bronten sisarusten kirjat ovat ajattomia. Mukava kuitenkin, että tuo Agnes oli käännetty nykyaikaan sopivaksi.

      Poista