lauantai 23. maaliskuuta 2024

Beatrice Salvioni: En pelkää mitään

 


En vielä silloin ollut oppinut, että yksi hänen sanansa ratkaisi, ansaitsiko joku tulla pelastetuksi vai tapetuksi, palaisiko tämä kotiin sukat litimärkinä vai jäisikö nukkumaan ikiunta kasvot joen veteen vajonneina.

Italialaisen Beatrice Salvionin esikoisteos En pelkää mitään kertoi 1930-luvun Montzaan sijoittuvan  tarinan varhaisnuorista ystävyksistä Francescasta ja Maddalenasta eli Malnatasta. Kirjan sivuilta huokui Mussolinin valta ja sodat. Kansa oli kahtia jakautunut, ja fasistit jyräsivät ja veivät vastustajat vankilaan tai pakkotyöhön. Sodan sivussa elettiin niin normaalia elämää kuin pystyttiin, käytiin sunnuntaisin kirkossa sekä viikolla töissä ja lapset koulussa. Aurinko paistoi.

Kaikki muuttui tuon kesäkuisen päivän jälkeen, jolloin kuolemanpelkoa uhmaten nielaisin kirsikankiven ja vilkaisin Malnataa. Ensimmäistä kertaa joku katsoi minua tiiviisti silmiin ja tuntui viestittävän: "Olen valinnut sinut."

Kirjan kertojana toimi Francesca, joka kirjan alussa oli 12-vuotias ujohko ja kuuliainen, hyvin suojattua elämää elänyt tyttö.  Häntä kiehtoi poikien kanssa joella leikkivä tyttö, Malnata. Francesca eli hyvin rajoitettua elämää, mutta kaikki muuttui, kun hän kasvoi ja vaatteet alkoivat kiristää. Ajatuksetkin alkoivat samalla vauhdilla kehittyä, ja hän halusi ystävystyä Malnatan kanssa. Äiti vastusti kovasti ja yritti estää tyttöjen ystävystymisen. Äiti alkoi kuitenkin viihtyä päivät jossakin muualla kuin kotona, joten äidin kielloista huolimatta Francesca karkasi Malnatan luokse aina kun mahdollista.

"Niin piskuinen kuin hän onkin, hän päihittää juonikkuudessa itsensä paholaisen." 

Malnata oli saanut kasvaa vanhempien sisarustensa varjossa. Hänet oli potkittu pois koulusta väkivaltaisuutensa vuoksi, eikä oma äiti ollut huomaavinaankaan häntä. Onneksi vanhemmat sisarukset huolehtivat hänestä. Malnatasta kuuli kaikenlaisia inhottavia puheita ihmisten keskuudessa. Malnatan kanssa Francesca kuitenkin oppi puhumaan ja puolustamaan itseään. Hän oppi rohkeutta ja valmiutta seisoa ystävänsä rinnalla tapahtui mitä tahansa, sillä auringon paisteen ohella kaikenlaista ikävääkin oli tulollaan molemmille tytöille. 

Beatrice Salvionin teos En pelkää mitään on ystävysten kiihkeä kasvutarina italialaisen auringon alla. Wau mikä tarina! 💛


Beatrice Salvioni, En pelkää mitään *****

Suom. Leena Taavitsainen-Petäjä *****

Gummerus 2024

s. 317

La Malnata 2022

Kasvutarina

Ystävyys

Italia, Monza 1935-1936

 

6 kommenttia:

  1. Vastakkainasettelu, kaksi erilaista tyttöä, tuo varmaan hyvän jännitteen tarinaan, ja myös katolisuus ja poliittinen tilanne. 🇮🇹 Kasvatus ja kasvaminen tulee minulle heti ajatuksiin (ope kun olen 🙂). Kiitos esittelystä. Kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rita 🙂. Suosittelen lämpimästi tätä kirjaa. Kirjasta voi lukea mm. italialaisesta koulumaailmasta, sillä Francesca sai houkuteltua Malnatan kouluun.

      Poista
  2. Minäkin voin todeta sinun postauksesi perusteella "wau mikä tarina." Kuulostaa todella kiinnostavalta eli lukulistalle menee. Taitaa olla aika uusi kirja, kun en ole huomannut arvioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja on vasta ilmestynyt. Olin nopea ja sain sen varattua kirjastosta aikaisin, eikä ollut vielä muita varaajia. Uskon, että viihdyt kirjan seurassa, sillä siinä on runsaasti italialaista historiaa. Tämä on todellakin: wau mikä tarina 🙂.

      Poista
  3. Tässä onkin aika kiinnostava tarina ystävyydestä? Meni lukulistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi. Tämä on todellinen wau-kirja.

      Poista