torstai 7. maaliskuuta 2024

Saija Kuusela: Raja

 


Nea tuijotti turhautuneena otsalamppua. Ottaisiko hän sen mukaan? Näin elokuun loppupuolella lamppu oli aivan turha kapine, päivät olivat vielä pitkiä ja valoa riitti, mutta entä jos reissu jostain syystä venyisi syyskuun puolelle?

Olipa mahtavaa lukea tätä Saija Kuuselan dekkaria nimeltään Raja, sillä se sijoittui elokuiseen Pohjois-Norjaan lähelle Suomen rajaa ja liikuttiinpa siinä Suomenkin puolella mm. Inarijärvellä. Kirjan päähenkilö oli norjalainen, puoleksi saamelainen poliisi Nea Guttorm, joka lähti etsimään saamelaista äitiään, tai henkilöä joka tietäisi äidistä tarkemmin. Äiti oli yksi kirjan kertojista. Kolmas kertoja oli Nean esimies Bobby, joka kirjan alussa murehti äitinsä kuolemaa.

Nealle pienen kylän ahdasmielisyys ja henkilökohtaiset ulkopuolisuudentunteet olivat tuttuja. Hetken hän muisteli lapsuudenkotiaan Finnmarkissa lähellä Lakselvin kylää, kotitalon perinteistä turvekattoa, isän moottoriöljyn hajuista valtakuntaa autotallissa ja pohjoisen erämaita, jotka levittäytyvät ympärillä.

Isä oli kasvattanut Nean, sillä äiti oli kadonnut Nean ollessa kahdeksanvuotias. Isä oli varma, että äiti oli lähtenyt takaisin Suomeen, eikä halunnut tulla löydetyksi. Sitten Nea sai tekstiviestin Karigasniemeltä.

Sinun pitää saada tietää äidistäsi. Voin kertoa Ailista kaiken.

Nea joutui mukaan outoihin rikostapahtumiin, joissa mukana oli myös läheinen sukulainen. Kirjan rikokset selvisivät, mutta niissä taitaa olla vielä selvitettävää seuraavassakin dekkarissa.

Äkkiä, tien kaartuessa jyrkästi etelään, Nea tajusi katselevansa joen vastarannalle, Suomen puolelle.

Saija Kuuselan Raja dekkarissa pohjoisen rikolliset kohtasivat päättäväisen vastustajan. Viihdyin ja vaikutuin. Erinomainen uusi dekkarituttavuus.

 

Saija Kuusela, Raja *****

Tammi 2023

s. 329

Dekkari

Nea Guttorm-dekkarisarja 3. osa

 

Saija Kuusela: Katse

Saija Kuusela: Vyöry

6 kommenttia:

  1. Kiitos kiintoisasta avauksesta: uusi esikoisdekkaristi ja pohjoisen selkosille sijoittuva juonenkulku eli varaukseenhan tämä oitis meni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti huomasit, että tämä oli jo sarjan kolmas kirja. Kaksi aiemmin ilmestynyttä ovat Katse ja Vyöry. Todella koukuttava sarja. Suosittelen.

      Poista
  2. Kivan "eksoottista" .
    Otsalamppu on mainio esine. Hieno keksintö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisin kyllä itsekin käyttää otsalamppua, kun kävelen pimeällä koirien kanssa.
      Tässä kirjassa on Lapin ekstotiikkaa, mutta onhan siinä myös sitä dekkarimaisuuttakin, kun Nea Guttorm on itse poliisi. Tässä kirjassa hän joutui kyllä aikamoiseen väkivaltaiseen pyöritykseen. Moni nainen ei semmoista kestä. Poliisin ammatissa on vaaransa. Mahtava päähenkilö!!!

      Poista