maanantai 11. maaliskuuta 2024

Laure van Rensburg: Kiltti tytär

 


Kuolema on tuonut kärpäsiä ja muukalaisia taloomme. Ensin mainitut pörräävät olohuoneessa lojuvien hiiltyneiden jäänteiden ympärillä.

Laure van Rensburgin psykologinen jännityskirja Kiltti tytär sijoittui yhdysvaltojen Etelä-Carolinaan. Kirjan päähenkilö oli 17v. Abicail, joka selvisi tulipalosta hengissä, mutta loukkaantuneena, eikä hän muistanut mitään kuulusteluissa. Tulipalossa kuolivat hänen vanhempansa. Mitä oikein oli tapahtunut ennen tulipaloa? Oliko Abicail kenties syyllinen paloon? 

Kukaan ei usko sinua. Olet pelkkä valheita levittävä hullu tyttö.

Abicail kuului perheineen uskonnolliseen lahkoon. Jostakin syystä hänen isänsä alkoi syyttelemään häntä valheista, ja ne puheet levisivät lahkon sisällä. Abicailia kartettiin, ja epäluulo häntä kohtaan vain vahvistui tulipalon jälkeen. Lopulta Abicailia pidettiin vangittuna huoneessaan, eikä hän saanut tavata edes pikkusisaruksiaan. Abicailin syyksi pantiin aivan kaikki. Oliko Abicail syyllinen vai oliko hän uhri?

Helvetti mikä kuvottava kusipää. Ja äitisi meni hänen kanssaan naimisiin omasta vapaasta tahdostaan.

Abicail oli tavannut läheisessä kaupungissa erään nuoren naisen, joka halusi tehdä podcastin heidän uskonnollisesta kultistaan. Lopulta tuo henkilö oli melkein ainoa, joka uskoi Abicailia, jonka elämä ja siihen kuuluneet henkilöt näyttivät lopulta todelliset luonteensa. Salaisuuksien verhot aukenivat. Mitä tapahtui Abicailille, joka huomasi elämänsä olleen pelkkää valhetta? 

Laure van Rensburgin Kiltti tytär nosti esille yhdysvaltalaisen uskonnollisen yhdyskunnan, jossa noudatettiin äärikonservatiivisia tapoja ja sääntöjä, jossa mies oli perheen pää ja naisten tehtävä oli huolehtia miehestä ja lapsista, joko hyvällä tai pahalla. Tarinasta nousi esille myös yhteisön aseistus, ja väkivaltaisuus. Kun uskoi Jumalaan, niin väkivalta oli sallittua hänen nimeensä ja vereensä. Jumalahan antoi kaiken ja kaikille anteeksipyytäjille anteeksi. Jopa kivityksen, kun se sallittiin vanhassa testamentissakin.

Laure van Rensburgin Kiltti tytär vei mukaansa uskonnollisen kultin kammottaviin salaisuuksiin.


Laure van Rensburg, Kiltti tytär

Suom. Elina Koskelin

Otava 2024

s. 369

The Good Daughter 2023

Psykologinen jännityskirja

Uskonnollinen lahko


Laure van Rensburg: Ei muita kuin me

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti