perjantai 29. maaliskuuta 2024

Jenna Kostet: Punainen noita

 


Sinua rangaistaan huomenna. Ei sinua mestata, mutta sinulta piiskataan lihat irti luista ja leikataan irti raajat, jotka syötetään koirille. Saat ansiosi mukaan.

Pääsiäisen aikaan sopii hyvin tämä Jenna Kostetin historiallinen kirja Punainen noita. Punainen noita kertoi 1600-luvulla oikeasti eläneestä Valpuri Kinnistä, joka sai useita eri tuomioita siitä, että hoiti ja paransi ihmisiä ja eläimiä. Parantaa sai virallisesti vain yliopistokoulutuksen käyneet miehet, välskärit. Niitähän oli todella vähän, joten kansa tarvitsi itselleen hoitajia ja parantajia, samoin eläimet, ja niitä taitoja kehittyi sekä mies- että naispuolisille parantajille. Valitettavasti Valpuri Kinnin aikana noitavainot olivat pahimmillaan.

Sinä annoit minulle käärmeennahan kaltaista myrkkyä ja uhkasit minuun kaatumataudin kirota, jos en myrkkyä kirkkoherran karjalle syömiseksi anna.

Valpuri haettiin herkästi parantamaan eläimiä ja ihmisiä, mutta jos hänen hoitonsa ja yrttinsä eivät parantaneet,  se oli noituutta ja lähtöisin saatanasta. Ihmiset olivat hyvin taikauskoisia ja puhuivat helposti pahaa toisistaan. Käräjille haettiin kaikenlaisista jutuista. Jopa veli ilmiantoi Valpurin. Valpuri eli välillä metsissä ja ihmisten ulkohuoneissa, navetoissa, ladoissa ja kierteli ympäri maata. Aina joku tarvitsi hoitoa ja Valpuri sai syödäkseen.

Minä olin auttamassa sinun lapsesi maailmaan ja paransin sinut, kun olit vuotaa kuiviin. Siinä ainoat noitakonstit, jotka minä ja äitini taidamme. Osaamme parantaa ja auttaa ihmisiä pysymään hengissä. Onko se noituutta? Jos olen noita, niin Jumala rangaiskoon minua siitä.

Valpuri Kinnin ja hänen sukunsa parantajien elämä ei ollut helppoa noitavainojen aikana.  Jenna Kostet on kuvaillut Punaisen noidan tarinassa elävästi 1600-luvun taikauskoista elämää, johon luterilaiset papit kävivät kynsin hampain kiinni saarnatessaan piruja ja noitia kansalle kirkonmenoissaan. Noitavainon kohteeksi joutuneet ihmiset saivat erilaisia tuomioita, joista on jäänyt oikeudenpöytäkirjoja. Valpuri Kinni upotettiin jopa Aura-jokeen, mutta nousi sieltä ylös. Jos hän olisi jäänyt pohjalle, hän ei olisi ollut noita. Elämänhalu ja uimataito pelastivat. Siispä hän oli noita.

Jenna Kostetin Punainen noita vei 1600-luvun taikauskoisten noitavainojen keskelle.

 

Jenna Kostet, Punainen  noita

Aula & Co 2024

s. 322

Historiallinen romaani

1600-luku

Noitavainot 

 

             Hyvää pääsiäistä!


 

4 kommenttia:

  1. Täytynee tutustua tähän kirjaan. Hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista
  2. Tämä on luettavien listallani, vaikuttaa kiinnostavalta. Hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Villis :) Noitakirja ja pääsiäinen kuuluvat yhteen.

      Poista