lauantai 19. lokakuuta 2024

Colm Tóibín: Long Island

 


Hän katsoi eteisen pöydällä olevaa puhelinta. Voi kun olisi yksikin numero, johon hän voisi soittaa, yksikin ystävä, jolle voisi kertoa kohtauksen, joka hänen ulko-ovellaan oli juuri näytelty!

Irlantilaisen Colm Tóibínin Long Island kertoi irlantilaissyntyisestä Eilisistä, joka oli muuttanut Amerikkaan kaksikymmentä vuotta aiemmin 1950-luvulla. Eilisin ja Tonyn lapset olivat 16-18-vuotiaita ja molemmilla oli vakituiset työt. Koti sijaitsi Tonyn italialaissuvun keskellä, jossa kaikki ongelmat käsiteltiin suvun kesken. Myös ongelma, minkä eräs mies aikoi tuoda heille parin kuukauden päästä. 

Long Island on itsenäinen jatkokirja Colm Tóibínin Brooklyn teokselle. Eilis tapasi Brooklynissä miehensä Tonyn. Siskonsa kuoleman vuoksi Eilis palasi takaisin Irlantiin, ja rakastui siellä erääseen mieheen, mutta palasi kuitenkin takaisin Amerikkaan.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin 70-luvulla Eilis päätti lähteä käymään äitinsä 80-vuotispäivillä Irlannissa. Hän ei halunnut ottaa vastaan vieraan miehen tuomaa ongelmaa, joka kuului Tonylle. Eilisin lapset lähtivät mukaan, sillä he eivät olleet tavanneet koskaan irlantilaista isoäitiään.

Aamuisin hänen herätessään huone oli varjossa. Hän yritti keksiä, mikä sai hänet kammoamaan tulevaa päivää, ja tajusi sitten, ettei siihen ollut syytä. Hän oli äitinsä talossa, ei sen kummempaa.

Irlannissa Eilis tapasi jälleen miehen, johon oli rakastunut nuorena. Tunteet olivat tallella, mutta mies ei kertonut totuutta elämäntilanteestaan. 

Kun sain luettua Brooklynin loppuun, toivoin sydämeni pohjasta, että kirjailija kirjoittaisi jatkoa Eilisin tarinalle. Colm Tóibín onnistui myös Long Islandin tarinallaan koukuttamaan ja jättämään tarinan siihen vaiheeseen, että haluaisin lukea lisää. 

Yksinkertaisesti sanottuna, nautin ja  viihdyin kirjan henkilöiden parissa. Eilis oli muuttunut, niin kuin kaikki ihmiset muuttuvat kahdessakymmenessä vuodessa, itsenäistynyt. Kaikkea hyvää sinulle Eilis.

Colm Tóibínin Long Island on tarina rakkauden kaipuusta ja ikävästä.

 

Colm Tóibín, Long Island *****

Suom. Kaijamari Sivill ***** 

Tammen Keltainen Kirjasto 2024

s. 345

Irlanti 1970-luku

 

Colm Tóibín: Brooklyn

Colm Tóibín: Nora Webster 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti