torstai 2. elokuuta 2012

Hiljaisuuden hinta


Perheidyllejä vai näytelmiä siitä, että kaikki on hyvin. Ruotsalainen Mari Jungstedt on kirjoittanut taitavan juonenkuvion uusimpaan kirjaansa Hiljaisuuden hinta (Den dubbla tystnaden 2009, suom. 2012). Juonenkäänteitä ratkoo tuttuun tapaan komisario Anders Knutas apunaan tehokas Karin, joka kamppailee omien traumojensa parissa, jotka syntyivät nuoruudessa. Kirjailija kietoo kutkuttavan jännittävästi Karinin traumat sekä yhden kirjan pääosan esittäjän traumat yhteen ja kertoo tarinassaan, mitä kyseisistä tapahtumista voi seurata.

Hiljaisuuden hinta on seitsemäs Gotlantiin sijoittuva murhatrilleri, jota Anders Knutas ratkoo turvallisen tuttuun tapaansa. Neljä naapureina asuvaa pariskuntaa lähtee yhteiselle lomamatkalle, jolta kaksi henkilöä jää palaamatta kotiin. Murhaajaa ei tarvitse etsiä kaukaa, mutta kuka se kirjan henkilöistä on, ratkeaa vasta kirjan lopussa, joten jännittävää luettavaa riittää alusta loppuun saakka. Knutas on myös tullut jonkinlaiseen tienristeykseen elämässään, jossa hän miettii omaa avioliittoaan ja sen hyviä ja huonoja puolia, sillä säpäkkä työkaveri Karin aiheuttaa Knutaksen ajatuksille uusia tuulia, mutta vaimon laihduttaminen ja lukuisat työmatkat alkavat huolettaa Knutasta.

Kirjan teemat liikkuvat ystävyyden, seksin, parinvaihdon, mustasukkaisuuden ja murhien parissa, ja oman soppansa kirjassa keittää outo häirikköhiippari, joka on sairaalloisen kiinnostunut yhdestä päähenkilöstä. Kirjan murhaajan traumaattiset tapahtumat ovat alkaneet lapsuudessa ja seuraukset aikuisiän vastoinkäymisissä ovat kohtalokkaat. Knutas ymmärtää hyvin kyseisiä psykologisia vaikutuksia, pahuus ei voi olla vaikuttamatta, mutta jokaisesta ei tule murhaajaa.

Jungstedt on kirjoittanut jälleen murhatrillerin, joka on viihdyttävä, eikä mässäile raakuuksilla. Kirjailijalla on tehokas tapa kirjoittaa väkivallasta toteavaan tyyliin, sattuuhan sitä paremmissakin piireissä. ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti