tiistai 7. elokuuta 2012

LaylaJari Tervo on kirjoittanut yhteensä 21 runo- ja novellikirjaa sekä romaaneja. Layla (2011) oli ensimmäinen, jonka olen nyt lukenut hänen tuotannostaan. Jotenkin tuntuu, että Tervon tuotantoa on ollut niin paljon esillä mediassa, että niistä tietää jokainen, ainakin jonkun kirjan nimen. Tietysti kirjailija itsekin on esillä mediassa jatkuvasti ja kertoo mielellään kirjojensa aiheista ja mitä työtä kirjan tekeminen on vaatinut. 

Layla on vaatinut Tervolta paneutumista Turkin kurdien elämään, kulttuuriin, arvoihin ja elämänmenoon todella syvällisesti. Laylan tarina kiehtoi minua heti ja nyt tuli tilaisuus lukea kirja, josta olen tosi yllättynyt, sillä kirja on todella hyvä. Tervon kirjoitustyyli on omanlaisensa, hieman sarkastinen ja juonista sekä henkilöhahmoista löytyy myös huumoria.

Layla on 15-vuotias kurdityttö, joka on kihlattu heti syntymänsä jälkeen ja häät olivat, kun hän täytti 15 vuotta. Hääpäivästä alkaa Laylan pakomatka, joka päättyy Suomeen prostituoiduksi ihmiskaupan uhrina. Laylan tarinan rinnalla kirjassa kerrotaan mm. aloittelevan paritusfirman perustamisen ongelmista ja Helenasta, joka on papin tyttö, mutta joka on päätynyt juomisen seurauksena prostituoiduksi. Kirjassa kerrotaan erilaisin juonenkuvioin kahden eri maan naisen joutumisen parittajan hyväksikäytetyksi. Prostituoidun työtä ei missään vaiheessa syyllistetä, vaan kirjailija osaa taidon kirjoittaa asiaankuuluvista ongelmista arkipäiväisesti ja asiaanliittyvin termein.

Layla on nuori tyttö johon miehet rakastuvat nuorista vanhoihin miehiin asti. Layla on orjatyöläinen ja vanki vieraassa maassa. Miehet käyttivät häntä hyväkseen Turkissa, pakomatkalla ja Suomessa. Palattuaan Turkkiin oikeudenkäynnin jälkeen, hänen sukunsa ja klaaninsa eivät hyväksy häntä joukkoonsa. Layla on 15-vuotias ja aivan yksin.

Tervon kirja on sisällöltään ajankohtainen, sillä ihmissalakuljetukset ja ihmiskauppa rehottaa myös Suomessa. Jotkut kohtaukset ovat suoraan mediajutuista napattuja ja kirjan tarinaan sulautettuja, mutta toimivat toisinaan hyvin. Kirja on todella mukaansatempaava ja tarina toimii. Lopussa asiaankuuluvat pahikset saavat tietysti ansionsa mukaan. *****

2 kommenttia:

  1. Minäkään en ole lukenut yhtään Tervoa, mutta tämä aihe kiinnostaa kyllä kovasti...

    VastaaPoista
  2. Suosittelen kirjaa. Tervon kynänjälki on taitavaa ja juonenkäänteet ovat aika yllättäviä. Kirja on lisäksi kurkistus vanhoilliseen kurdielämänmenoon, jossa mies on pää ja naiset orjia.

    VastaaPoista