maanantai 13. elokuuta 2012

Fifty Shades Sidottu


Mitä tapahtuu, kun sadomasokismia harrastava miljonääri haluaa nuoresta kokemattomasta opiskelijatytöstä palvelijansa omille sairaille seksileikeilleen? Siitä kertoo brittiläinen E.L.James Fifty Shades Sidottu -kirjassaan (Fifty Shades of Grey 2011, suom 2012). Kirja on ensimmäinen kolmesta kirjasta, joka on suomennettu. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.

Kirjan pääosassa on kirjallisuuden opiskelija Anastasia Steele. Kirja alkaa siitä, kun Anastasia joutuu haastattelemaan opiskelijalehteen multimiljonääri Christian Greytä. Haastattelu menee kaikilla tavoin pieleen, mutta Grey ihastuu suunnattomasti Anastasiaan ja alkaa piirittää tyttöä. 

Lopulta Grey kertoo Anastasialle mitä hänellä on mielessä tytön varalle. Anastasian on allekirjoitettava lakimiehiä varten sopimus siitä, että ei kerro tapahtumista kenellekään mitään. Lisäksi Grey haluaa sopia Anastasian kanssa kaikista mahdollisista sopimuksista ja säännöistä mitä tytön pitää noudattaa seksipalvelijana. Ei ihme, että Anastasia on pyörällä päästään, sillä hän ei ole koskaan ennen seurustellut eikä harrastanut seksiä. Mies laittaa tytön pään sekaisin ja saa raivokohtauksen kuultuaan, että tyttö on neitsyt.

Kirjan alku oli suoraan rakkausnovellista, mutta kirjan tyyli vakavoituu tekstin edetessä. Anastasia on sekaisin rakkaudesta mieheen, mutta rakastaako mies Anastasiaa, ainakin hän on hulluna mustasukkaisuudesta tyttöön. Mustasukkaisuus aiheuttaa kaikenlaisia tempauksia ja lupauksia kurituksesta. Anastasian mustasukkaisuus kallistuu miehen menneisyyteen ja muihin naisiin. Anastasian valttikortti mieheen on sanavalmius ja omat keinot hämmentää miehen auktoriteettia.

Kirjan sadomasokismi voi ahdistaa herkempiä lukijoita ja heitä, jotka ovat eläneet hakkaajamiesten kanssa. Kirjassa on runsaasti seksikohtauksia ja ne eivät ole mitään pehmopornoa, kuten mainoksissa on väitetty. Kirja antaa kuvan narsismi-miehestä joka rakastaa hakata naista ja alistaa naisen omaan tahtoonsa. Miehen julkisivu saa kolauksia jatkuvasti, koska Anastasia ei ole tottelevainen, mutta mies on hulluna tyttöön.

Greyn asunnossa on seksihuone, johon Grey tutustuttaa Anastasian. Lopulta sadismi menee liian pitkälle. Kirjasta voitte lukea mitä sitten tapahtuu. Anastasian ja Greyn tarinahan ei lopu tähän kirjaan, vaan sitä on tarjolla vielä kaksi muuta kirjaa. **

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti