maanantai 20. elokuuta 2012

Magne Hovden: Saamelandia


Norjalainen Magne Hovden on kirjoittanut surkuhupaisan tarinan kaveruksista, joiden suunnitelmat menevät yleensä pieleen, naisasiat epäonnistuvat ja elämä on tragikoomista ja viinalla höystettyä. Kirjan nimi on Saamelandia (Sameland 2010, suom. 2012 Otava). Kirjan päähenkilöt ovat postissa töissä olevat Roy ja Leif. Miehet ovat yksinäisiä, naiset ovat lähteneet muiden miesten matkaan. Miehet asuvat Pohjois-Norjassa Kirkkoniemellä ja viettävät vapaa-aikansa yhdessä kalastellen tai juopotellen kapakassa.

Roy ja Leif suunnittelevat erilaisia tapoja rikastua, päämääränä on tehdä kolme kuukautta töitä ja loppuvuosi lekotella lämpimällä rannalla ulkomailla. Pääasia ettei tarvitse rehkiä töissä. Leif omistaa suota Pohjois-Norjassa Kirkkoniemellä ja sinne kaverukset päättävät perustaa Saamelandian. Saamelandiassa turistit voivat leikkiä saamelaisia, pukeutua saamelaisasuihin ja lassota suopungilla poroja ja tietysti syödä poronlihaa ja juoda viinaa. Miehet itse eivät ole saamelaisia, eivätkä tiedä juuri mitään saamelaisten kulttuurista, mutta yritysideasta he eivät luovu, sitä paitsi kunta antaa jopa tukirahoitusta yritykselle.

Kirja on oikea veijaritarina ja kirjasta tulee mieleen Arto Paasilinnan teokset. Mielenkiinto säilyy ja muutama rikospoluille eksynyt veijari tuo lisäväriä kirjan juonikuvioihin. Kirkkoniemen Saamelandialle käy köpelösti, mutta kyllähän yrityskärpäsen puremat miehet perustavat uuden Saamelandian ja päät höyryävät uusia ideoita kaiken aikaa. 

Se alkoi matalana murinana vatsanpohjasta ja päätyi äänekkääseen ja selvään röyhtäisyyn. He luulivat kuulleensa väärin. Mutta sitten toinenkin poro röyhtäisi. Kovaa. Japanilaiset villiintyivät täysin, he taputtivat käsiään ja kuvasivat poroja kännykkäkameroillaan. ”Ehkei koiranruoka ollut sittenkään kovin hyvä idea.” (ote kirjasta Saamelandia). ***

2 kommenttia:

  1. Minulla on tämä alkukielisenä hyllyssä odottamassa, ihan jo etnisen taustani vuoksi tahdon tämän lukea... saamelainen Paasilinna kuulostaa hyvältä :D

    VastaaPoista
  2. Oikeastaan kirjan henkilöt eivät tiedä saamelaisuudesta mitään, heillä on vain omasta mielestään hyvä yritysidea...sitten kaikki meneekin villin lännen meiningiksi.

    VastaaPoista