Salla Kuuluvainen on kirjoittanut loistavan oppaan
kaupunkiviljelijöille. Hänen opeillaan ruoan kasvattamiseen ei tarvita edes
peltoa, vaan kasvikset voi kasvattaa, vaikka omatekoisissa pusseissa, joita on
helppo siirtää eri paikkoihin tarvittaessa. Kaupunkiviljelijän
opas – Löydä syötävä kaupunki puutarhakirjan loppuosan nimeä olisin
muuttanut, sillä eihän kaupunkia voi syödä, vaan kasveja, kukkia, hedelmiä,
marjoja jne. Kirja on kuitenkin perusteellinen opas jokaiselle, joka tarvitsee
opastusta kasvinviljelyyn ja jo pitempään kasvienviljelyä harrastaneille kirja
antaa tuoreita näkökulmia uudenlaiseen kasvinviljelyajatteluun kaupunkioloissa. Kuvassa kaupunkiviljelijälle sopivia välineitä, josta on hyvä alkaa. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse ostaa, vaan kirja antaa hyvät vinkit vanhojen välineiden käyttöön mm. sanomalehdestä tehtyihin istutusruukkuihin.
Viljely on hauskaa puuhaa ja toivoisin, että aakkoset oman
ruoan kasvattamiseen opittaisiin viimeistään koulussa eli ruoan kasvattaminen
sisällytettäisiin opetussuunnitelmiin. Joissakin päiväkodeissa ja kouluissa
kasvisten kasvattaminen on ihan suunnitelmallista viljelytoimintaa, mutta
suurimmasta osasta se puuttuu ja jää pelkästään biologian tuntien tai
vaihtoehtoisesti vapaavalintaisen kotitalouden tai sitten terveystiedon
tunneille ja on aina opettajan omasta kiinnostuksesta riippuvaista toimintaa.
Kirja on jaettu viiteen osaan: Syötävä kaupunki, Vinkkejä
urbaaniin viljelyyn, Viljelyä kaupungissa, Satoa ilman työtä ja Viljelyä
yhdessä. Syötävä kaupunki-kappale on Kuuluvaisen kirjoittama johdanto-osa
kirjalle ja täynnä sivistyssanoja, jotka olisin suomentanut, jotta lukeminen
olisi helpompaa. Johdanto-osa sisälsi seuraavia selitettäviä sanoja mm.
urbaani, yhteisöllinen, individualistinen, innovaatio, sissiviljelijä,
megatrendi, serotoniini ja ruokaosuuskunta, joten johdanto-osa ei ihan aukene
kaikille lukijoille. Kirjan lopussa olisi voinut olla sanakirja kyseisille sanoille,
joita löytyi lisää kirjan sivuilta kuten pernakulttuuri ja biodynamiikka. Kirjan
lopusta löytyi hyödyllinen Lisätietoa ja
inspiraatiota - kappale, ja jos lukijoilla on aikaa he voivat vierailla
kyseisillä verkkosivuilla tai hankkia luettavaksi kirjoja, joita kyseisessä
kappaleessa mainitaan.
Kirja on täynnä hyödyllisiä kasvatusohjeita, kuten yrttien,
kirsikkatomaatin, juureksien, kaalien, lehtivihannesten, papujen ja salaattien
kasvatusohjeita, jotka eivät talvehdi. Kirjassa on myös joitakin talvehtivien
kasvisten kasvatusohjeita, mutta suurin osa niistä on jätettävä maahan, joten
se vaikeuttaa niiden ihmisten kaupunkiviljelyä, joilla ei ole sitä maata, missä
säilyttää kasveja talvisaikaan. Kaikki eivät ole yhtä onnellisia maa-alueiden
omistajia.
Kirjassa oli myös hyödyllinen mehiläisten kasvatus-osa, joka
alkoi sivulta 135. Kasvatusosassa neuvotaan osallistumaan aluksi
mehiläistenhoitokursseille, mikä mielestäni on todella hyvä neuvo ja lopussa on
vielä verkko-osoite Mehiläistenhoitajien sivustolle. Kirja oli sitä parempi,
mitä pitemmälle sitä luki, mutta kaupunkikanat hiukan mietityttävät, jos ei ole
sitä omaa pihaa. Niitä voi pitää terveydensuojeluviranomaisten luvalla ja
kanapitäjän pitää rekisteröityä kunnan tai kaupungin maaseutuelinkeinoviranomaiselle.
Kirjassa neuvottiin hankkimaan lomakkeet Eviran sivuilta ja tutustumaan kanoja
koskevaan eläinsuojeluasetukseen, joten ihan helpolla kaupunkilaisesta ei tule
kanojen kasvattajaa saatikka munien myyjää, sillä niistä pitää ottaa kerran
vuodessa salmonellanäyte. Kuinka me nyt eksyimme mehiläisten ja kanojen
kasvatukseen kaupunkiviljelijän oppaassa?
Huolimatta kirjan harhailusta viljelypuuhista mehiläisten ja
kanojen kasvatukseen (joka minusta oli kyllä aika mielenkiintoista), kirja on
erittäin mainio opas kaupunkilaisille, jotka haluavat kasvattaa ruokansa itse
ja haluavat lisätietoa asiaan. Mielestäni mainio ohje kasvimaan perustamiseksi
oli Lasagne-penkki eli pikakasvimaa, jossa alimmaksi osaksi maanpinnalle
laitettiin pahvi ja sen päälle sanomalehtiä ja ne kasteltiin läpimäräksi. Tämän
jälkeen penkkiin laitettiin multaa, hevosenlantaa tai kompostia. Penkki
kerrostetaan eri materiaaleilla eli vihreää saadaan ruohosilpusta ja lehdistä
ja ruskeaa saadaan mullasta tai valmiista kompostista. Lasagne-penkin ollessa
noin 30cm, se peitetään vielä mullalla ja sitten istutus- tai kylvöpuuhiin.
Kirja kertoi mitä tehdään ennen kylvöä ja miten sitä hoidetaan.
Kaiken kaikkiaan Kaupunkiviljelijän
opas erittäin opastavien kuvien kera on hyödyllinen, tarkka, mielenkiintoinen,
opettavainen ja tavallaan hauska kirja kaikille kaupunkiviljelijöille, jotka
tarvitsevat opastusta tai uusia ideoita kasvatuspuuhiinsa. *****
Salla Kuuluvainen,
Kaupunkiviljelijän opas - Löydä syötävä kaupunki
Kuvitus: Rosemarie Särkkä ja
Salla Kuuluvainen
WSOY 2013
s. 204
ps. kuvat ovat omia. Suosittelen myös Onnellisen puutarhurin vuosi ja Tuoksuva puutarha ja parveke -kirjoja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti